Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всички* онлайн поръчки само до 13 юли!

(*късна и съботна доставка се заплащат допълнително)

 

“Черен петък” - най-големият ден с отстъпки в годината!

“Черен петък” - най-големият ден с отстъпки в годината!

Дата:

Категория: Съвети

Какво е „Черен петък”? Накратко това е фестивал от специални оферти и отстъпки, магазините в целия свят се надпреварват да предлагат намаления. Във връзка с това събитие, голяма част от търговските вериги удължават и работното си време, позволявайки на всички желаещи да се доберат до изгодните оферти, печатат специални промоционални брошури, претъпкани с артикули и услуги на „безценица”. Изработват безброй флаери, за да привлекат вниманието на всеки минувач, а някои големи вериги позволяват на служителите си да се преоблекат и да бъдат още по-атрактивни.

Купуването на коледни подаръци започва на „Черния петък”

„Черният петък”се провежда в четвъртия и последен петък на ноември. Ето защо правенето на покупки в този период е голям плюс за потребители, които искат да започнат коледното пазаруване по-рано.

Коледни подаръци
Снимка: kaboompic.com

Фестивал от специални оферти

Този обичай произлиза от Съединените Щати, където набира сила още през 90-те. Отбелязва се след Деня на благодарността и голяма част от държавните служители са свободни по време на „Черния петък”, това е последният свободен ден преди Коледа. За да отбележат събитието, големите вериги магазини, като Мейсис (Macy’s), организират празнични коледни празненства.

Коледни празненства
Снимка: stocksnap.io 

В последните години това събитие набира сила и в Европа. Много от потребителите се възползват от офертите в четвъртия петък на ноември, въпреки че в деня преди това няма официален празник.

Черен петък в Европа
Снимка: Pixabay.com 

Откъде идва името „Черен петък”?

Въпреки че името звучи малко негативно, зад него стоят няколко добри обяснения. То идва от Филаделфия и произлиза от многобройния трафик и опашки, които се образуват заради големите намаления.

Черен петък в САЩ
Снимка: Pixabay.com 

В този ден много от магазините достигат своя пик в продажбите, за цялата фискална година. Повечето хора вярват, че терминът произлиза именно оттам. (бел. ред. – да бъдеш на черно в английския е като да бъдеш на зелено, тоест в добро финансово състояние)

Ползите от „Черния петък” онлайн

Онлайн версията на „Черния петък” също набира скорост сред потребителите. Вместо да се редят на километрични опашки с други „ловци на оферти”, повечето от тях избират да стоят на топло вкъщи и да се ровят за изгодни оферти от удобното кресло. Друга положителна черта на онлайн пазаруването е, че когато даден артикул е изчерпан на един сайт, с няколко клика на мишката откривате поредната оферта, без да мърдате от канапето.

Черен петък онлайн
Снимка: Pexels.com 

В голяма част от онлайн магазините хубавите оферти стартират още от четвъртък, след полунощ. Имате достатъчно време да поръчате желаните артикули, преди физическите магазини да отворят врати. Голяма част от търговските вериги имат и ексклузивни онлайн оферти, които не могат да бъдат намерени на друго място. Обърнете внимание на това, което те рекламират в уеб пространството.

„Черния петък” все по-популярен

 „Черният петък” е един малък празник с атрактивни оферти и големи намаления. Набира все повече популярност на световно ниво. Вече се е пренесъл и в онлайн пространството, където онлайн магазините удължават периода да закупуване на продукти до понеделник. „Черния петък” има и официално наименование „кибер понеделник”. В САЩ много търговци започват своите кампании за „Черния петък” един ден по-рано. Мнозина шеговито наричат този ден „Сивия четвъртък”. Може би тази тенденция скоро ще стъпи и в Европа.