Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Сушене на пране

Да сушим ли пране вкъщи през студените зимни месеци?

Зима е, дрехите, които обличаме, са по-дебели, тежки и плътни. След пране тяхното съхнене е едно голямо предизвикателство, освен ако не сте сред щастливците, разполагащи със сушилня. Ако се допитате до експерт или потърсите в интернет, ще разберете, че сушенето вкъщи не е препоръчително. Наистина ли е толкова лошо?!

В тази статия ще Ви дадем няколко съвета как да изсушите Вашето пране, без да се тревожите за влажността в помещението:

Не в спалнята или всекидневната

Ако нямате друг вариант, освен да сушите прането вътре, трябва да вземете мерки, за да избегнете алергични реакции, плесен и дори мухъл. Желателно е да не оставяте влажните дрехи да съхнат в помещения, където прекарвате голяма част от времето си, например всекидневната и спалнята.

Поставете сушилника в банята, кухнята или коридора – изберете стая, в която прекарвате най-малко време. Сушилник, закрепен на стената също е добър вариант, ако имате достатъчно място в банята. Този вариант ще Ви спести известно пространство.

„Завъртете“ част от дрехите още веднъж

Дебелите и тежки дрехи, събиращи по-голямо количество вода, е хубаво да ги оставите в пералнята за допълнителна центрофуга. Дънките, чаршафите и хавлиите са изработени от материи, които издържат на допълнителната центрофуга. Имайте предвид, че някои текстили са по-деликатни и имат фина структура. В тези случаи внимателно прегледайте инструкциите за пране.

Съвет: Тупнете дрехите, след като ги извадите от пералнята и преди да ги прострете. Тези, които са изпрани на деликатна програма често задържат допълнително количество вода. Тупнете ги, преди да ги окачите на простора.

Позиционирайте сушилника на топло

Когато разполагате сушилника, е добре да го позиционирате на топло - например пред прозореца, където ще бъде огрят от слънцето. Друг вариант е редовно да пренареждате дрехите на сушилника, за да могат всички да попаднат под слънчевите лъчи. По този начин те ще съхнат равномерно и няма да имат онзи лош мирис на застояло пране.

Лошо качество на въздуха

Сушенето на закрито ще влоши качеството на въздуха в помещението и ще доведе до натрупване на прах. Това се дължи на факта, че ако прането не е добре центрофугирано, то може да задържи до 2-3 литра вода. Всичко това ще се изпари в стаята, като насити въздуха с влага и перилен препарат.

Проветрете добре

Отворените прозорци са най-добрия начин да позволите на въздуха да циркулира в помещението. Това ще предотврати задържането на влагата и ще Ви помогне да създадете по-свеж и приятен микроклимат във Вашия дом. Ето защо в дните, в които сте решили да изсушите дрехите на закрито, е още по-важно да проветрите добре помещението. Свежият въздух ще „замени“ застоелия и ще Ви помогне да постигнете здравословна жизнена среда.

Източници: 
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951

Открийте повече

Превърнете банята си в домашен спа оазис

Превърнете банята си в домашен спа оазис

На Вашето внимание: комплекти кърпи

На Вашето внимание: комплекти кърпи

Създайте лятна атмосфера в банята си

Създайте лятна атмосфера в банята си

Как да перете новите кърпи

Как да перете новите кърпи