Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на датското хюге - спестете до 60% на избрани категории!

Кухненски столове

Девет стола - популярни модели и как да ги комбинирате

Дата:

Категория: Декорация, Дневна, Съвети

Когато стане въпрос за преобразяване на кухнята или трапезарията, една от основните промени е масата и столовете. В повечето случаи се спираме на модели от една и съща гама в еднакви или допълващи се тонове. Но в последните няколко години все повече се среща онзи тренд масите и столовете да се различават до такава степен, че да бъдат от различни материали и стилове. Комбинацията на модели столове около масата може да се окаже креативна идея за вашата трапезария. И не на последно място те трябва да имат поне една допирна точка - стил, материал от който са изработени или цвят. 

Столовете са не само комфортни, но трябва да имат и красив дизайн и да съотвестват на останалата част от обзавеждането. Тук ще ви представим девет класически модела за вашата трапезария или кухня. По формата им ще различите моделите най-лесно, а след това следва материала.

 

В интериорния дизайн столовете са разделени на различни категории. Тези, които се използват в края на масата, са с подлакътници. Според конструкцията се делят на модерни, класически и традиционни. Що се отнася до материалите, от които са изработени, могат да бъдат от дърво, метал, пластмаса, както и с тапицерия от текстил или кожа. И не на последно място облегалката на стола е важна.

По-долу ще откриете какво е характерно и как могат да бъдат комбинирани деветте модела столове.

TRADITIONAL (ТРАДИЦИОНЕН)

Столовете са изработени от дървесина, с класически дизайн. Те са подходящи за по-голяма част от домовете, винаги са на мода. Традиционните столове са подходящ избор, защото няма да ви се налага да ги сменяте след няколко години.

Кухня, аранжирана с маса и столове LANGDAL

Кухня, аранжирана с маса и столове LANGDAL. 

LADDERBACK (С ОБЛЕГАЛКА ТИП СТЪЛБА)

Този модел, обикновено изработен от дървесина, е с висока облегалка от хоризонтални летви, разположени на еднакво разстояние една от друга. LADDERBACK са подходящи за класически или рустик интериори. В зависимост от материалите, чудесно се комбинират с традиционно обзавеждане. Моделът се заражда в средновековна Европа, а по-късно е пренесен и в колониална Америка.

Кухня в стил рустик със столове ladderback RYSLINGE

Кухня в стил рустик със столове ladderback RYSLINGE. 

MISSION

Наподобява ladderback моделът, но тук летвите, оформящи облегалка, са вертикални и са като поставени в рамка между две по-дебели хоризонтални. Моделът е изработен от дърво, с равномерно разположени летви на облегалката, класически изчистен вид. В някои случаи облегалката може да бъде леко извита, за да придаде добра опора. Интресен вариант на този модел в нашия асортимент е стол FREDERICIA.

Стол от гама FREDERICIA, модел Mission/Shaker

Стол от гама FREDERICIA, модел Mission/Shaker. 

COASTAL

Столовете с модел coastal (този вид е типичен за крайбрежните зони на морето) са изключително разнообразни. Имат една и съща допирна точка – материалите, от които са изработени. Обикновено това е ратан или друг материал, който е преплетен и образува седалка и облегалка. Модел Coastal е екзотичен, навява на ваканция, на лято и на море. Рамката на стола е от дървесина или бамбук, докато останалата част може да бъде от нетрадиционни материали - бананови листа или морска зостера. Тези модели се вписват най-добре в интериорите в стил рустик или традиционен.

Столове TORRIG, модел Coastal, от дървесина манго и бананови листа, в комбинация с маса VEDDE

Столове TORRIG, модел Coastal, от дървесина манго и бананови листа, в комбинация с маса VEDDE.

SHABBY CHIC (ЗАНЕМАРЕН ШИК)

Един комфортен, елегантен и женствен модел, с рамка от дървесина и тапицирана седалка и облегалка. Рамката е със състарен вид, винтидж. Комбинацията от цветове се свежда до бледи, дори кремави тонове. Столовете са подходящи за трапезарии или кухни в елегантен, дори бохемски стил.

Столовете от гама STENLILLE в комбинация мебели в бяло

Столовете от гама STENLILLE в комбинация мебели в бяло.

PARSONS

Един класически модел с тапицерия, изключително подходящ за просторни помещения. Името на този стол се появява през 30-те години на миналия век в Художественото училище Parsons в Париж. Дизайнът е изчистен, без излишни детайли. С рамка от дървесина и тапицерия от текстил или кожа. Във всички случаи столовете от този модел са с тапицирана седалка и облегалка и дървени крака. И тъй като е моделът е изчистен модел, подходящ е за всяко помещение.

Столовете от гама BAKKELY, в стил Parsons, в комбинация с маса VEDDE и витрина JUNGEN

Столовете от гама BAKKELY, в стил Parsons, в комбинация с маса VEDDE и витрина JUNGEN

MODERN BENT WOOD (МОДЕРНА ИЗВИТА ДЪРВЕСИНА)

Стигнахме до модерния дизайн, съчетаващ стилове, форми и материали. Моделите столове, които могат да бъдат описани от термина bent wood (извита дървесина), са изработени от едно единствено парче дърво. Най-често седалката и облегалката са едно цяло и са прикрепени към основа - метална или дървена. Някои дизайнери надхвърлят себе си и успяват да създадат екстравагантни и минималистични модели. Обикновено тези шедьоври са с изчистен дизайн, прави линии и добре обработена дървесина, без нито един недостатък. Перфектно се вписват в модерните домове, в градски (urban) стил. 

CANTILEVER

При този модел краката на столове са акцент. Cantilever (в превод значението е подпрян на една страна) е с нетипичен дизайн. Тук не присъстват четири крака, върху които да се разпредели тежестта. Вместо това, седалката и облегалката са разположени върху два крака, които са така извити, че стигат чак до горния край на облегалката. За първи път Cantilever се появява през 1920 година, популяризиран от дизайнера на мебели Marcel Breuer. Основата е изработена от метал, но седалката и облегалката могат да бъдат в разнообразие от материали, но най-често с тапицерия.

Подходящ за модерните, по-минималистични домове: столове SKJER и маса STEGE

Подходящ за модерните, по-минималистични домове: столове SKJER и маса STEGE.

MID-CENTURY MODERN

Изработени от комбинация - пластмаса и дървесина или метал, с изчистен и минималистичен вид. Седалката и облегалката са от една част, която може да бъде излята, със заоблени форми. В повечето случаи облегалката не е висока. Краката са изработени от дървесина и са под лек наклон. Този вид столове са подходящи за индустриалните интериори, в градски или скандинавски стил. Ако сте се спрели на този модел, можете да изберете KASTRUP с тапицирана седалка, за повече комфорт.

Столове KASTRUP, в комбинация с маса GADESKOV, в индустриален стил

Столове KASTRUP, в комбинация с маса GADESKOV, в индустриален стил.