Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти! Намаления до 60% на избрани категории артикули*!

Градинска мебел - история и ползи

ГРАДИНСКАТА МЕБЕЛ – ИСТОРИЯ И ПОЛЗИ

Дата:

Категория: Градина

Днес градинската мебел не само радва окото, но се отличава с все по-изискан дизайн и е изработена от здрави материали. Пространствата навън вече са много повече от градината, където ще „боднете“ 2-3 корена зеленчуци. Комфортът, който сте създали вкъщи, се пренася навън, стените се заменят с параван против вятър, таванът с чадър за слънце, осветителните тела със соларни лампи, а комфортните мебели … с техните копия. Единствената разлика е, че можете да ги оставите навън и няма да се тревожите, че ще прогизнат от дъжда, ще се напукат от слънцето или ще изгният.

И докато днес има изобилие от модели градинска мебел, историята ни показва, че първите опити за външно обзавеждане датират от преди Христа. По онова време те са били изработени от преплетени треви, каменни плочи и почва.

Римляните, древните гърци и египтяните

Кога точно се е появила градинската мебел? - трудно е да се определи. Най-ясните следи са от периода след инвазията на Клавдий през 43 година. В този период дворните пространства се обособяват с помощта на зелени храсти, огради с орхидеи и веранди, обградени от колони.

Ограда - храст

Първите наченки на градинска мебел датират от второто хилядолетие преди Христа при древните гърци и римляни, където неудобни каменни пейки и седалки са били разпръснати в градините. А най-старите са запазени в Помпей.

Градините са имали главна роля в живота на обитателите на Помпей. Голяма част от тези пространства са запазени и до днес. В древен Рим публичните и частните градини са били място за почивка, положение в обществото, както и пространство за забавление и поклонение.

Каменна пейка

Археолозите са открили голям брой останки от мебели, плетени от тръстика и блатни треви, по поречието на Нил. Мебелите са били използвани, както на закрито, така и на открито и са включвали сандъци за съхранение, столове и кошове.

Градинските столове са основна част и от модерните мебели през 18 век в Америка. Изработени от стволовете на стари дървета, по-късно са били поставяни под дебелата сянка, в беседки или в летни къщи, обрасли с лози.

Средновековието

Въпреки че градинарството не е било сред основните грижи за хората през тези векове, се забелязва малък прогрес в създаването на нови мебели. Появяват се пейки от почва, които са сред най-забележителните елементи на средновековните градини. Този вид „мебел“ придобива популярност благодарение на присъствието си в множество рисунки и картини в началото на 15 век. Те изобразяват градини, в които се намират въпросните пейки. Изложението им е било навътре, с гръб към стените, за повече интимност. Пейките са обградени от билки и цветя, за още по-приятна атмосфера навън.

Средновековна градина

Елизабетинска епоха

През 17 век градското планиране започва да става все по-популярно в Европа - конструиране на множество градини, за да се покаже контролът над природата. Тази тематика е особено забележима във френските градини - с птичарници, менажерии и фонтани, демонстриращи заможност.

Градината през 17 век

С увеличаването на тези градски пространства и на населението, се увеличава и нуждата от мебели, които да стоят навън през цялото време. Преди това хората са излизали с интериорните си мебели, за да избягат от топлината на техните домове. Изобретяват лекия уиндзорски стол, иновативна идея за онези времена, който по-късно става част и от интериорната мебел.

„Градинската революция“ по това време преобразява дворните пространства - по-открити, а местата за стоене от точки за дейности се превръщат в място за размисъл и съзерцаване. Вече не се гледа на тях като място на комфорт, но също така добавят интимност.

Публичните пространства - паркове, градини и кейове, набират популярност през 19 век, и налагат екстериорната мебел. В този период се създава и „пейката в парка“, след откриването на нови техники за масово леене на метал.

Други примери за външна мебел, която води началото си от този период, е люлеещият се стол от Америка и ниските текстилни столове от Австралия.

Разцъфващ 21 век

Да се прекарва свободното време на открито е концепция на 21 век. Външното електричество позволява модифицирането на градините по ваш вкус. Богатият избор на градински мебели и аксесоари е следващата предпоставка за процъфтяването на модерната концепция. Не забравяйте, че правилният избор на екстериорна мебел не само придава естетически вид, но имате полза от пространството на открито.

Модерна градинска мебел

Изминало е много време от неудобните каменни пейки от 43 година. В момента има изобилие от модерна мебел, изработена от различни материали и може да бъде комбинирана с безброй аксесоари.

Снимки: JYSK, Unsplash, Kaboompics, Stocksnap.io, Pixabay