Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на датското хюге - спестете до 60% на избрани категории!

Как да почистим прозорците без да оставяме следи

Как да почистим прозорците без да оставяме следи

Дата:

Категория: Градина, Съвети

Пролетта е в разгара си, а с нея идва и пролетното почистване. В този ред на мисли – прозорците няма да се почистят сами. Чиста студена вода, точното количество препарат, техника и подходящите почистващи средства ще ви помогнат да постигнете искрящи прозорци без никакви следи.

Кристално чисти прозорци

Оборудването

За да станат вашите прозорци кристално чисти, ще имате нужда от добро оборудване. Част от изброените почистващи средства може да ви се сторят специализирани, но се намират сравнително лесно.

Ето и списък на нещата, от които ще имате нужда:

Кофа

За предпочитане достатъчно широка, за да побере скуиджито и мопа.

Скуиджи

Има голямо разнообразие от качество и модели. Имайте предвид, че това е най-важният инструмент от всички. Препоръчително е да се снабдите с добро скуиджи. Качественото скуиджи се състои от три части - дръжка, канал и гума, която се поставя в канала. Гумата може да се обърне, след като се износи, а след това и да се подмени с нова. На пазара има огромно разнообразие от модели от 10 до 60 см, но най-практично е това с размер – 35 см.

Моп

Той се състои от две части: пластмасова Т-дръжка и джоб. Когато джобът се замърси, откачате го и го изперете в пералнята. Обикновено е закрепен с копчета. Оптималната дължина за мопа отново е 35 см.

Стъргало

Обикновено е в комплект със сменяеми метални ножове и е изключително полезно средство за премахване на засъхнали петна - боя, лак или насекоми. Малкото двусантиметрово стъргало е подходящо, но по-големите ще направят почистването на обемните прозорци още по-лесно.

Препарат

Голяма част от препаратите на пазара са достатъчно добри и не се забелязва особена разлика между тях. Някои хора препоръчват оцет в гореща вода. Най-големият проблем с оцета е, че този разтвор не се пени. Пяната в разтвора е важна, за да може гумата на скуиджито да се плъзга по стъклото. Както и за да видите, къде са останали следи след забърсването. Всъщност балончетата ще ви помогнат да видите зоните, които имат нужда от повторно измиване, тъй като пяната не се задържа там където има мръсотия.

Други неща, които не са в кофата

Парцали

Това може да бъде просто стара кърпа (стара, тъй като няма да оставя мъх). Достатъчно е да имате кърпа и парцал от микрофибър.

Прът

Един къс прът - 1.5 м сгънат и 2.3 м разгънат. Той ще е изключително полезен за високите прозорци.

Стълба

Една стълба с три стъпала е изключително полезна.

Процес

Почистване на прозорец
Снимка: pixabay.com

Напълнете кофата със студена вода, до половината. Топлата вода ще се изпари по-бързо. Добавете капачка препарат или ако предпочитате нанесете препарата директно върху навлажнения моп.

Забършете прозореца с влажния моп (който има и препарат). Уверете се че сте отстранили всичката мръсотия. Отстранете и засъхналите петна със стъргалото. Използвайте го само в една посока – напред, за да не разнасяте мръсотията и да не нараните повърхността на стъклото. Сега пригответе скуиджито. Да предположим, че сте десничар. Хванете скуиджито с дясната си ръка, с палеца разположен на половината дължина на дръжката. Когато го поставите на стъклото, трябва поддържате правилен ъгъл.Какво имаме предвид. Да кажем, че когато дръжката докосва стъклото са 0 градуса, а когато я отлепим са 90 (с гумата все още на стъклото). Трябва да поддържате нещо по средата – около 45 градуса. Опитайте се да запазите този ъгъл.Също така от значение и натискът, който оказвате върху стъклото. Това се постига с повече опит. Ако не оказвате достатъчен натиск – няма да съберете водата, а прекалено силното натискане ще затрудни движението ви.

Вече сте готови да премахнете водата от прозореца със скуиджито. Започнете от горния ляв ъгъл и използвайте S-образно движение. Уверете се, че стигате чак до ръбовете. С малко практика ще успеете да направите това без да оставяте следи по стъклото.
Почти невъзможно е да почистите прозорец без да е нужно да забършете ръбовете. Дори и на професионалистите им се налага да направят това! Ето тук влиза в употреба микрофибърната кърпа. С нея премахнете следите от вода по стъклото. Уверете се, че е суха когато я използвате. След като се замърси или намокри, пуснете я в пералнята.

Използвайте кърпата да забършете водата по подпрозоречната дъска и пода. Забележка – тук е по-добре да използвате памучна кърпа или парцал, а не тази от микрофибър, за да не се изцапа прекалено бързо.

Ако са останали следи от насекоми или пръсти, потъркайте с микрофибърната кърпа. Ако това не помогне, започнете отначало – с мопа. Това е всичко! Вече можете да се насладите на кристално чисти прозорци.


Чисти прозорци