Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти! Намаления до 60% на избрани категории артикули*!

КОНТРАСТ В ДОМАШНИЯ ИНТЕРИОР

Дата:

Категория: Декорация

Всички сме чували крилатата фраза: „Противоположностите се привличат”. Никой не знае откога датира тя, но вече се е превърнала в неписано правило. Тя важи и в пълна сила за интериорния дизайн. Един от седемте основни принципа на домашния интериор е контрастът. Когато обзавеждате или освежавате, той подчертава характера на помещението, без значение дали е контраст на цветове, форми, материали или светлина.

Два обекта с напълно различни форми, стил и материали винаги попадат в полезрението. Когато аранжирате дома си, трябва да бъдете внимателни с няколко елемента. В противен случай ще попаднете в пространство с различни предмети, сякаш оставени в някой склад.

Контраст от скандинавска класика и модерно 
Мебелите от естествена дървесина KALBY са в ретро скандинавски стил. Колекцията се допълва от стоманени столове KLARUP с кожена тапицерия. Контрастът на стилове и материали в различните части на обзавеждането е силен и същевременно елегантен.  

Идеята за използване на мебели в контраст не трябва да ви плаши. Жилище с подобен вид обзавеждане е приветливо и интересно, отколкото ако всяка стая е обзаведена в идентични цветове, стил и материали или артикули от една и съща гама. Преди няколко десетилетия в българските домове бяха модерни комплекти от мебели, секции и пасващи части от идентични декорации, като започнем от столовете, та чак до витрините и скриновете. Днес възможностите са повече и можете да комбинирате различни стилове и да персонализирате дома си.

Няколко съвета как да изберете мебели в контраст

За какво да внимаваме, когато подбираме контрастни материали, цветове и стилове?

  • Изберете два, най-много три стила, цвята или материала, които да използвате. Прекаленото разнообразие ще доведе до безпорядък и няма да ви помогне в постигането на кохерентност в дома
  • Опозиция на стиловете: Когато избирате мебели, имайте предвид, че ще постигнете по-силен контраст, ако опозицията между стиловете е по-голяма. Например пространство, комбинирано с мебел от дървесина и метал, ще притежава много повече контраст, отколкото комбинацията от метал и алуминий, тъй като студеният метал ще изпъква на фона на топлата естествена дървесина. Препоръчително е да използвате противоположни стилове, материали или цветове, за да засилите усещането за контраст.
  • Разполагане на равни разстояния на различните мебели. По-точно, избягвайте да разделяте стаята на две, като използвате един вид мебели в едната част и друг в останалата част на помещението  
  • Баланс в стаята. Дори да имате само две кресла в два различни стила, ако ги разположите симетрично в стаята - на равно разстояние от масата за кафе, ще получите приятен баланс.
  • Декорации в комплект. Или по-точно, изберете най-малко два обекта във всеки от желаните стилове, форми или материали, които да се допълват.
  • Използвайте декорации, за да обедините всичко в стаята. Например класическият стил доминира във вашата стая, изберете декорация в романтичен стил - свещници или малки фенерчета. Освен че съчетавате двата стила, декоративните елементи в пространството. 
  • Ако решите да постигнете контраст благодарение на различните материали, изберете мебели от текстил и дървесина.

Текстил и дървесина

Маса за кафе ORDRUP с плот от стъкло и рамка от дървесина, два материала, които контрастират.  

НЯКОЛКО ПРИМЕРА за аранжиране на стаята с контраст при материалите и стиловете

Мебели LUNDBY

В тази трапезария са съчетани класическият стил - бюфет и маса LUNDBY, с елементи модернизъм - стоманени столове SKJERN с кожена тапицерия.

Мебели FREDERICIA

Трапезария, в която колониалният стил - витрини, маса за хранене и пейка от гама FREDERICIA, се комбинира с индустриалния стил - столове KLARUP в черно.

Мека мебел BRANDE и маса за кафе OURE

Една дневна, в която се сливат два контраста: бяло и черно, както и между стиловете – романтичен винтидж - масата за кафе OURE, и модерните канапета BRANDE, с тапицерия от изкуствена кожа.

Метал, текстил, дървесина

Уютно кътче за четене и релакс: минималистична масичка от метал в комбинация с кресло EGEDAL от дървесина и тапицерия от текстил.

Маса GADESKOV и столове KASTRUP 

Контраст на материали и цветове: маса GADESKOV и столове KASTRUP

Градинска мебел EBBESKOV

В градината също може да се постигне ефектен контраст. Мебели за тераса EBBESKOV са модули, които се ситуират в зависимост от пространството. Краката и блата на масата са изработени от изкуствена дървесина, а останалата част от алуминий и ПВЦ ратан.