Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на датското хюге - спестете до 60% на избрани категории!

Плетен хамак за градина

Коя е родината на хамака?

Дата:

Категория: Градина

Повечето централноамерикански страни, включително Мексико, Гватемала, Никарагуа, Ел Салвадор и Коста Рика, както и някои южноамерикански страни - Бразилия и Еквадор, имат богати и древни корени, свързани с хамаците, които предхождат северноамериканците с 800 - 900 години. Твърди се, че хамакът се появява преди около 1000 години в Централна Америка, при маите. Тази развита цивилизация е създала най-точния календар, построила е едно от чудесата на архитектурата – пирамидите и каменните замъци, изобретила собствено писмо и се слави с невероятни астрономи и математици. Да, маите са измислили познатия ни днес хамак, който все още използваме.

Хамак в градината

Най-ранните хамаци са били изплетени от кората на дървета. По-късно сизалът (растение, наподобяващо алое вера) измества кората на дърветата, тъй като е в изобилие, а и извлечените влакна могат да бъдат омекотени с триене. Използването на памучни нишки е сравнително нова тенденция, наложила се през последните 50-60 години.

Търговските отношения между индианските нации на Централна и Южна Америка допринасят хамакът да намери своето място в домовете на милиони местни жители. Хамакът е популярен, а производителите започват да го изработват от различни видове текстил и материали.

Плетен хамак на плажа

Колумб пристига в „Новия свят“ с надеждата да открие изобилие от скъпоценни камъни, подправки и коприна. Уви, той намира само местното население на Бахамите, което си почива в хамаци по време на следобедната сиеста. Колумб решава да вземе със себе си хамаци на обратно към Европа, както и малкото златни „дрънкулки“, които са му били дадени (което по-късно ще доведе и до златната треска в Новия свят и ще бъде началото на края на много велики нации), за да не се върне с празни ръце. По-късно европейски моряци, особено британските и френските, откриват, че хамакът е особено полезен по време на път.

Европейците са използвали брезентово платнище за изработването на хамаците. Материята е била въведена в корабостроенето, от три века. Този вид хамаци, за разлика от предшествениците си, са били малки, запарващи и тесни – всеки моряк е имал на разположение около 4 инча ширина. При битка хамаците са били навивани на руло и натъпквани на стелажи до планширите на кораба, като защита от малокалибрени оръжия. Няколко дупки от куршуми са били приветствани от моряците.

Въжен хамак

През 19 век в затворите във Великобритания са въведени хамаците, като място за спане, тъй като се е спестявало пространство. Големите медени обръчи на хамака са били окачвани на две куки на противоположни стени. Това позволява бързото сваляне и сгъване на хамака, както и възможност за окачването му само на една кука. По този начин мигновено се освобождава пространство. Но това се прекратява, когато затворниците започват да използват обръчите като оръжия, а затворите мигновено прекратяват употребата на хамаци.

През 18 век хамаците в Северна Америка все още са били новост. Повечето са били тесни с дървени дъги и се е изисквало известно количество сръчност и баланс. Не и преди 1880 година, когато се налага малка корекция в широчината на хамака. По това време удобната платнена люлка става още по-голяма популярност в Северна Америка. Днес повече от 100 милиона души по целия свят използват хамаците като легло или като част от обзавеждането.

Плетен висящ стол-хамак

Хамакът със сигурност е заслужил „мястото“ си в историята, както и в нашето ежедневие, било то вкъщи или навън. И ще продължава да играе важна роля в начина по който отпочиваме.

Насладете се на вашия хамак! В разгара на лятото, в нас се заражда инстинкта за излежаване. Сред многото любими летни традиции е разпъването на хамак в градината – типично за една пълноценна почивка. Въпреки че релаксирането и удоволствията често идват като награда след положени усилия - косене, плевене или пребоядисване на оградата. Опитайте този път да се отдадете на мързела и загърбете задълженията за малко.