Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на датското хюге - спестете до 60% на избрани категории!

МЕБЕЛ ЗА МИНИМАЛИСТИЧНИ ПРОСТРАНСТВА: ГАМА STEGE

Дата:

Категория: Дневна

В сериала „Костюмари” главният герой Харви Спектър, един от най-добрите корпоративни адвокати в Ню Йорк, е безупречно облечен с костюми, които сякаш са кроени точно за него. Неговият офис е разположен в един небостъргач в Манхатън, а през огромните прозорци се виждат подобни сгради, конструкции от стомана, бетон и стъкло, с различна архитектура и въпреки всичко някак си еднакви. Обзавеждането на офиса се вписва с пейзажа от прозореца: мебелите са изработени от метал, с лакирани повърхности, опростен минималистичен дизайн и прави линии. Цветовете са неутрални или студени: черно, бяло, сребристо, както и различни нюанси на сивото и синьото. Модерният дизайн на офиса допълва архитектурата на заобикалящите сгради: ултрамодерна, опростена, без излишни орнаменти.  

Всъщност това са характеристиките на модерния интериорен дизайн. Тенденция, която се появява като отговор на теченията „Art Nouveau” и „Victoriene”. И ако те са били подчинени на изобилието от детайли - дърворезба, красиво изваяни форми, използване на тапицерии от текстил и масивни, тежки материали, то модерният дизайн се насочва в противоположна посока. Тук на почит са: простотата, изчистените линии и преработените материали, които благодарение на технологичната революция са изключително достъпни и популярни.  

Маса за хранене STEGE
Стъкло, метал, материали с бяло лакирано покритие: дневна и трапезария, обзаведени с гама STEGE.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ МЕБЕЛИ В МОДЕРЕН СТИЛ

Не се заблуждавайте, че този вид мебели са подходящи единствено за адвокатски кантори. Желаете вашето жилище да не е претъпкано с масивни мебели и да е просторно, модерният стил е точно за вас.

Живеете в къща, архитектурата на сградата е модерна – с големи прозорци, облицовка от алуминий, стъклени тухли и т.н., то това е само един допълнителен мотив да изберете този вид мебели. 

Този стил се препоръчва и на обитатели на апартаменти, без значение дали блокът е с модерна външна фасада или сграда, строена по времето на социализма. Ако живеете в нов жилищен блок, избирайки съвременния стил, жилището ви ще отговаря на архитектурата на сградата. Например обитавате апартамент от 60-90-те години и всеки един свободен квадратен сантиметър е от значение. Благодарение на опростения си вид, модерните мебели не заемат много място и стаята няма да е претрупана. Лъскавите лакирани повърхности ще отразят постъпващата светлина и този ефект ще направи стаята по-светла и по-просторна.   

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕРНАТА МЕБЕЛ

Как да разпознаем този стил? Специфичните елементи за него са опростеност и изчистен дизайн.     

Минимализъм

Без излишни елементи, които да заемат място, само защото ни е приятно да ги виждаме. Мебелите са възможно най-опростени, с прави линии, без допълнителни декорации и множество от цветове. Един пример за това е гама STEGE, чийто полиран завършек и олекотен външен вид са специфични за минимализма.  

Бюро STEGE
Бюро STEGE с рамка от метал, плот и чекмеджета от MDF, с полиран завършек – заема малко място и има модерен външен вид.  

Металът

Основен материал. Използва се в конструкцията на мебели - маси, столове, кресла, бюра и т.н. В модерния стил металът е с полиран завършек, лъскавата повърхност отразява светлината и добавя нотка на приветливост и простор. Това е и един от мотивите - модерният стил да е подходящ за кухненски пространства, да пасва с електроуредите. Можете да използвате маса STEGE с крака от метал и плот от бял полиран MDF, комбинирана с комплект столове LINTRUP, с крака от метал и тапицирана седалка, столове SKJERN с тапицерия от изкуствена кожа или столове HAMMEL.  

Маса за хранене STEGE и столове LINTRUP
Една трапезария в модерен стил, аранжирана с маса STEGE, бюфет STEGE и столове LINTRUP.   

Маса за хранене STEGE и столове SKJERN
Маса, бюфет и витрина от гама  STEGE, аранжирани със столове от метал и изкуствена кожа SKJERN. 

Цветни акценти 

В модерните интериори преобладават неутрални цветове – черно, бяло, сиво, крем. За да разчупите цветовата монотонност, използвайте силни цветове, за предпочитане основните такива, но в малки количества. Използвайте картини на стената, няколко цветни деко възглавници или просто един шарен килим.  

Минималистичен хол, с нюанси синьо
Дневна в модерен стил, обзаведена с маса за кафе STEGE, където цветовата схема е обогатена със синьо, благодарение на деко възглавници. 

Кохерентност при мебелите

В модерните пространства мебелите трябва да се допълват, както и да бъдат в един и същи тон. Избирайте артикули от една и съща серия. За всекидневната ви препоръчваме маса за кафе STEGE, бюфет STEGE, скрин STEGE и витрина STEGE, като място за съхранение. Серията STEGE може да се комбинира с канапета BRANDE - с тапицерия от черна изкуствена кожа, които се предлагат във вариант за двама или трима души или ъглов. Но ако сте решили да преобзаведете дома си в модерен стил, трябва да елиминирате декорациите или мебелите, които не се вписват в новия интериор. В случай, че трябва да обзавеждате ново пространство, запомнете линиите, в които да се вместите при избирането на мебелировката. 

Канапета BRANDE и маса за кафе STEGE
Канапета BRANDE с 2 и 3 места,комбинирани с маса за кафе STEGE,създават модерно и комфортно място за релакс.

Семпли цветове в модерните интериори

Намерете основни няколко цвята и направете така, че декорациите и мебелите да бъдат в тях. Три или четири неутрални цвята са достатъчни, но към тях добавете и някой за акцент. Не прекалявайте с тоновете и нюансите, рискувате да не постигнете желания модерен ефект, който търсите.