Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти! Намаления до 60% на избрани категории артикули*!

Нощни шкафчета и масички

Нощното шкафче - история и ползи

Дата:

Категория: Спалня, Дневна, Декорация

Малко история

В миналото нощните шкафчета са изпълнявали доста по-различна роля. Поради това, че тоалетните са били на двора, през нощта хората са използвали гърне (цукало), което са затваряли в нощното шкафче. През Викторианската епоха другото име за тази мебел е било „commode“. В превод от френски думата е „полезен“ или „подходящ“. Освен затвореното пространство отдолу - за гърнето, нощното шкафче е било снабдено с умивалник и кана, които са били поставяни върху плота. Този вид шкаф е предшественик на закритите бани. Слава Богу, днес не е необходимо да съхраняваме гърнето близо до леглото! Днес функциите на нощното шкафче или нощната масичка драстично са се променили. Много хора използват тази мебел, за да съхранят очила за четене, чаша вода, будилник, книги или нощна лампа.

Разположение

В повечето случаи нощното шкафче се позиционира до леглото. Може да бъде разположено и в друга част на спалнята, а понякога и в други стаи.

Нощно шкафче, дъб
Нощно шкафче FAVBRO, с 2 чекмеджета.

Нощно шкафче и фотьойл
Любимото място за четене с кресло GEDSER, нощно шкафче ILBRO и лампион HANSSON.

Изложение

Не разполагате с много пространство на плота на нощното шкафче, но все пак има място за най-нужното. Много хора обичат да слагат снимки на семейството и приятели, както и декорации.

Нощно шкафче STENLILLE
Нощно шкафче STENLILLE, с едно чекмедже, в еднин по-романтичен стил.

Съхранение

Повечето нощни шкафчета имат чекмедже или са с малко шкафче, или и с двете. Тези малки екстри са изключително полезни, ако трябва да държите нещо близо до вас дори и през нощта, например лекарства или допълнително одеяло. Нощното шкафче може да се използва за дрехи, козметика или други предмети от спалнята.

Разнообразие от нощни шкафчета
Нощно шкафче AULUM, нощно шкафче DALL, нощно шкафче KABDRUP

Акцент в спалнята

Нощните шкафчета, особено по едно от всяка страна на леглото, ще внесат баланс и елегантност на всяка спалня.

Масичка BAKKEBJERG
Масичка BAKKEBJERG, от масивен чам и MDF. 

Характеристики на нощното шкафче

Нощните шкафчета са различни модели. В JYSK ви предлагаме разнообразие от артикули, изработени от различни материали - естествена дървесина, фурнир, пластмаса и изкуствена дървесина. При нас ще намерите от опростени модели - тип нощна масичка, до такива с няколко чекмеджета или комбинирани с шкафче.

Нощни масички и шкафчета
Крайни масички и нощни шкафчета.

Как да изберем нощно шкафче

Четири стъпки как да изберем подходящото нощно шкафче:

  1. Съобразете се с вида на спалнята ви. Ако вашите мебели са изработени от естествена дървесина, внимателно подберете нощното шкафче, за да се допълват цветовете и модела. Искате то да допълва или да наподобява мебелировката.
  2. Модерно или традиционно нощно шкафче? При нас ще намерите решение на този въпрос. Да вземем например модерните варианти – изчистени геометрични форми, практични, с достатъчно място за съхранение. Но ако за спалнята ви е необходим класически вариант, не се колебайте да обърнете поглед към нашата гама STENLILLE.
  3. Какво ще съхранявате там? Нашите предложения варират: от шкафчета с плот - достатъчни за най-необходимото, до решения с три чекмеджета - за тези от вас, които обичат да заспиват, заобиколени от любимите си вещи.
  4. Замислете се дали искате да сглобите шкафчето сами. В JYSK предлагаме разглобени мебели, но с изключително подробни инструкции. Ако смятате, че ще се затрудните със сглобяването на сложните шкафчета, вземете опростен модел - тип масичка.

Поддръжка

Най-добрият начин да поддържате нощното шкафче в добро състояние е да го почиствате редовно и да го полирате с пчелен восък. Съветваме ви да не бъде изложено на директна слънчева светлина, както и в непосредствена близост до радиатор. Топлината може да предизвика свиване на материалите и разхлабване на сглобките и плоскостите.

Сглобяване

Ето и няколко съвета как да улесните процеса на сглобяването:

  • Постелете одеяло на гладка повърхност, където ще сглобите нощното шкафче, за да избегнете надраскване и нараняване на повърхностите.
  • Извадете всички части от пакета и ги групирайте прилежно, така че лесно да можете да ги идентифицирате. Уверете се, че имате всичко необходимо преди да започнете.
  • Набавете си необходимите инструменти – чук, отвертка и т.н.
  • Разгледайте всички плоскости, ако не са обозначени със стикери, използвайте бележки за да ги идентифицирате – ляво/дясно/дъно/плот.
  • Хайде на работа!