ЮСК България дарява спално бельо на три дома за възрастни хора

16.05.2022
Ралица Йорданова посещава дома в Пирдоп

Обитателите на три дома за възрастни хора в София, Джурково и Пирдоп стартираха годината с приятна изненада, която ще донесе уют в ежедневието им. ЮСК България се присъедини към инициативата на организацията с нестопанска цел „Един Процент Промяна“, която през декември миналата година има за цел да внесе светлина в живота на обитателите на три дома за възрастни хора и направи дарение от спално бельо за 82 човека

От дарението се облагодетелстваха 33 възрастни души, повечето от които слепи, живеещи в социалния комплекс Дом за възрастни със сензорни проблеми в град Пирдоп; 40 човека, които живеят в Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Джурково, и 9 човека, живущи в Хоспис „Донка Паприкова" в град София.

Бих искала да изразя благодарност за дарението! Един красив, мил и лъчезарен екип от млади хора посети нашия 100-годишен дом за възрастни хора в град Пирдоп и донесе щастие на нашите обитатели. Благодарим ви от сърце!”, каза Ненка Калканджиева, Управител на Дома за възрастни със сензорни проблеми в град Пирдоп.

Обитателите на дома за възрастни хора в Пирдоп прекарват 80% от времето си в леглото, заради възрастта и здравословните си проблеми, така че ново спално бельо ще внесе повече комфорт и удоволствие в животите им. В дома в село Джурково живеят 35 жени и 5 мъже, от които само 6, все още се посещават от роднини; беше удоволствие да видят, че все още има хора, които мислят за тях и искат да предложат помощта си. Същото се случи и с обитателите на Хоспис „Донка Паприкова“ - 9 възрастни човека, в последния стадий от живота си, които също получиха лъч надежда от хора, грижещи се за тяхното благополучие.  

Това беше един щастлив момент в живота на 9 човека, на които не им остава много време, малките чудеса, които връщат надеждата у тях за това колко е красив животът“, каза Зоя Паприкова, собственикът на Хоспис „Донка Паприкова“.

Служители на ЮСК, включително Мениджър Развитие Ралица Йорданова, която през последните три години подкрепя каузите на „Един Процент Промяна“, доставиха спалното бельо в дома в град Пирдоп и бяха щастливи да донесат радост на възрастните хора.

„Каузите, които са най-близки до сърцето ми, са свързани с тези, в които оказваме подкрепа на възрастните хора. Аз съм отгледана от баба ми, която ме научи на всичко за живота и допринесе за това да се превърна в човека, който съм днес. Думите не са достатъчни да изразя колко високо оценявам нейната посветеност и любов, и съответно колко ми липсва нейното вдъхновение, подкрепа и самата тя. Лично аз страдам, когато възрастни хора са оставени сами в своя последен път. С всички свои знания и опит, просто не е честно да подценяваме възрастните като хора, имащи своя принос за обществото. Не бива да забравяме, че всички ще остареем или най-малкото, ако сме достатъчни късметлии. За мен е важно да бъда великодушен и благороден човек и да демонстрирам това чрез действията си. Ако някой – или най-малкото всеки втори човек, вземе участие в една добра инициатива в своя живот, тогава всички ние ще бъдем по-близко до здравословно, осъзнаващо себе си и отговорно общество. Общество, в което ще се гордея да отглеждам децата си, сподели Ралица Йорданова, Мениджър Разработки, ЮСК България. 

За „Един Процент Промяна“

„Един Процент Промяна“ е основана през 2016 година, стартира с благотворителни инициативи, част от които имат за цел подобряване на живота на възрастни хора, живеещи в старчески домове в цяла България. Целта е да засвидетелства, че те не са забравени, като дори с малко подобри качеството им на живот. В допълнение към това, неправителствената организация сбъдва добрини, изгражда училищни библиотеки, оказва подкрепа на деца и тийнейджъри, така че да имат достъп до образование, спорт и медицински услуги.  

За ЮСК България

ЮСК е сред най-големите търговци на мебели и декорации за дома в Европа, с годишен оборот от над 2,5 млрд. евро. Групата притежава повече от 2700 магазина в 51 страни, голяма част от тях са разположени в Европа, с около 25 000 служители.

Основан от Ларс Ларсен, ЮСК отваря врати на 2 април 1979 година в Орхус, Дания, вторият най-голям град в страната. Пет години по-късно, компанията отваря и първия си магазин в Германия. През април 2018-а ЮСК навърши 39 години. Събитието бе отбелязано със специална кампания във всички страни, в които присъства групата.

ЮСК стъпва на българския пазар през 2005 година, като отваря врати за първи път в Пловдив. В момента веригата притежава 23 магазина на територията на страната в градовете: Пловдив, Велико Търново, София, Бургас, Плевен, Стара Загора, Асеновград, Варна, Пазарджик, Перник, Сливен, Ямбол, Шумен, Добрич и Видин.

ЮСК отваря средно по повече от два нови магазина всяка седмица и е сред най-големите търговци на завивки, възглавници и матраци в Европа. Ние продаваме почти 5 милиона матраци и повече от 10 милиона възглавници всяка година. Това не е всичко. Предлагаме и богата гама продукти за останалата част от дома - мебели, модули за съхранение, спално бельо, градински мебели и аксесоари за баня.

През 2019 г. ЮСК България ще открие официално и своя дистрибуционен център в Божурище, след като инвестира в проекта 105 млн. евро. До края на годината компанията ще назначи между 250 и 300 служители в администрацията и складовата част. След като процесът бъде напълно завършен, дистрибуционният център ще обслужва България и близките държави – Гърция, Румъния, Словения, Хърватска и Босна и Херцеговина.