Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на градинските мебели с намаления до 50%!

Поддръжка на дървена градинска мебел

Поддръжка на дървена градинска мебел

Как да предотвратите обезцветяването на градинската мебел. Мебелите, изработени от дървесина, трябва да бъдат поддържани и третирани. При неправилно стопанисване рискувате те да се напукат, обезцветят и дори разрушат.

Третиране с масло преди употреба

Една добра идея е да обработите с масло вашата дървена градинска мебел веднага след разопаковане и сглобяване. Въпреки че тя е преминала през подобен процес във фабриката, повторете го, тъй като е изминал известен период от време от производството.

Почистване

Измийте обилно мебелите и следвайте инструкциите на опаковката. Ако мебелите са още мръсни, повторете процедурата.

Третиране с масло

Масивната дървесина трябва да бъде суха преди да бъде обработена с масло. Използвайте продукти подходящи за масивно дърво. Препоръчително е да обработвате мебелите 2-3 пъти през лятото и един път преди да ги приберете за зимата.

Тикът не изисква обработване с масло и ако мебелите не се третират във фабриката, те придобиват белезникав блясък. Ако не държите да запазите естествения цвят на тика, можете да обработите мебелите с масло по същия начин, както мебелите от масивно дърво. Ако обработвате вашите мебели от тик, след това те ще изискват редовно обработване с масло, както мебелите от масивно дърво.

Плесен и гъбички

Дори да обработвате редовно градинската си мебел с масло, може да ги атакуват плесен и гъбички. Най-честият признак е, когато части от мебелите станат тъмни и в някои случаи почти черни.

Като цяло можете да решите този проблем по следния начин:

  • Измийте мебелите обилно с препарат за почистване на дърво. Следвайте инструкциите на опаковката. Ако мебелите са още мръсни, повторете процедурата.
  • Ако все още има тъмни петна и след като мебелите са измити с препарата за почистване на дърво, пригответе силен течен разтвор на хлор. Измийте засегнатите области с хлорния разтвор, след което измийте обилно с вода.
  • Ако обработването с хлор не помогне, остава само вариант с шперплат и грес. Шлифовайте засегнатите области, докато не стигнете до здраво дърво. Можете също да използвате уред за почистване под налягане. Винаги трябва да приключвате с типа масло, предназначен за съответното дърво.
     

Милдю

Милдю е безобиден вид гъбички, които изглеждат като сух бял прах – обикновено се намират по най-дебелите части от мебелите. Милдюто често възниква при транспортиране на дървото до Европа, тъй като големите флуктуации в температурата и високата влажност на въздуха са идеални условия за развиване на милдю.

Избършете милдюто с кърпа или четка. Обикновено не се изисква допълнително третиране, но един пласт масло за дърво е добра идея.

Изкривяване от вятъра, деформиране и повторно натягане

Дървото е естествен продукт и е чувствително към околната среда. Това означава, че дървената градинска мебел реагира на различните условия на времето. Могат да се появят пукнатини („белези от вятъра“) и деформации, които се дължат на напрежение в дървото. Това означава, че е особено важно да затягате сглобките на равни интервали.

Съхранение през зимата

През зимата трябва да съхранявате градинските мебели правилно. Така че не ги поставяйте на топло и сухо място, тъй като това ще изсуши дървото. Идеалното място за съхраняване на вашите мебели е гараж или навес за кола, където мебелите могат да останат покрити, но все пак да се проветряват. Не покривайте мебелите си с пластмаса или подобни материали, това може да доведе до разлагане или плесенясване на мебелите.

Открийте повече

Как да изберем най-добрия шезлонг

Хамакът: основен елемент във Вашия двор

На Вашето вниманив: колекция UGILT

Изберете правилната градинска маса

Открийте най-близкия до Вас JYSK магазин

Получете съвет и съдействие от нашите JYSK служители и открийте широкия ни асортимент в магазина.