Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

Поддръжка на дървена градинска мебел

Поддръжка на дървена градинска мебел

Как да предотвратите обезцветяването на градинската мебел. Мебелите, изработени от дървесина, трябва да бъдат поддържани и третирани. При неправилно стопанисване рискувате те да се напукат, обезцветят и дори разрушат.

Третиране с масло преди употреба

Една добра идея е да обработите с масло вашата дървена градинска мебел веднага след разопаковане и сглобяване. Въпреки че тя е преминала през подобен процес във фабриката, повторете го, тъй като е изминал известен период от време от производството.

Почистване

Измийте обилно мебелите и следвайте инструкциите на опаковката. Ако мебелите са още мръсни, повторете процедурата.

Третиране с масло

Масивната дървесина трябва да бъде суха преди да бъде обработена с масло. Използвайте продукти подходящи за масивно дърво. Препоръчително е да обработвате мебелите 2-3 пъти през лятото и един път преди да ги приберете за зимата.

Тикът не изисква обработване с масло и ако мебелите не се третират във фабриката, те придобиват белезникав блясък. Ако не държите да запазите естествения цвят на тика, можете да обработите мебелите с масло по същия начин, както мебелите от масивно дърво. Ако обработвате вашите мебели от тик, след това те ще изискват редовно обработване с масло, както мебелите от масивно дърво.

Плесен и гъбички

Дори да обработвате редовно градинската си мебел с масло, може да ги атакуват плесен и гъбички. Най-честият признак е, когато части от мебелите станат тъмни и в някои случаи почти черни.

Като цяло можете да решите този проблем по следния начин:

  • Измийте мебелите обилно с препарат за почистване на дърво. Следвайте инструкциите на опаковката. Ако мебелите са още мръсни, повторете процедурата.
  • Ако все още има тъмни петна и след като мебелите са измити с препарата за почистване на дърво, пригответе силен течен разтвор на хлор. Измийте засегнатите области с хлорния разтвор, след което измийте обилно с вода.
  • Ако обработването с хлор не помогне, остава само вариант с шперплат и грес. Шлифовайте засегнатите области, докато не стигнете до здраво дърво. Можете също да използвате уред за почистване под налягане. Винаги трябва да приключвате с типа масло, предназначен за съответното дърво.
     

Милдю

Милдю е безобиден вид гъбички, които изглеждат като сух бял прах – обикновено се намират по най-дебелите части от мебелите. Милдюто често възниква при транспортиране на дървото до Европа, тъй като големите флуктуации в температурата и високата влажност на въздуха са идеални условия за развиване на милдю.

Избършете милдюто с кърпа или четка. Обикновено не се изисква допълнително третиране, но един пласт масло за дърво е добра идея.

Изкривяване от вятъра, деформиране и повторно натягане

Дървото е естествен продукт и е чувствително към околната среда. Това означава, че дървената градинска мебел реагира на различните условия на времето. Могат да се появят пукнатини („белези от вятъра“) и деформации, които се дължат на напрежение в дървото. Това означава, че е особено важно да затягате сглобките на равни интервали.

Съхранение през зимата

През зимата трябва да съхранявате градинските мебели правилно. Така че не ги поставяйте на топло и сухо място, тъй като това ще изсуши дървото. Идеалното място за съхраняване на вашите мебели е гараж или навес за кола, където мебелите могат да останат покрити, но все пак да се проветряват. Не покривайте мебелите си с пластмаса или подобни материали, това може да доведе до разлагане или плесенясване на мебелите.

Открийте повече

Как да изберем идеалния градински комплект?

Как да изберем идеалния градински комплект?

Ръководство: Как да изберем правилните градински столове

Ръководство: Как да изберем правилните градински столове

Изберете правилната градинска маса

Изберете правилната градинска маса

Ръководство: Модулен диван за вашия двор или тераса

Ръководство: Модулен диван за вашия двор или тераса