Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

Масивна акациева градинска маса и градински столове с полипропиленова седалка и стоманени крака.

Ръководство за материали за градински мебели

Търсите ли нови мебели за вашите външни пространства? В допълнение към стила, размера и бюджета, материалът, от който са изработени мебелите, трябва да играе решаваща роля в процеса на вземане на решение. Независимо дали търсите перфектния комплект мебели за вашата градина, вътрешен двор, балкон или тераса, от съществено значение е да намерите мебели, които не само допълват вашата естетика, но също така могат да издържат на лоши климатични условия.

Разбирането на различните материали и техните изисквания за поддръжка ви дава възможност да направите правилния избор за дългосрочно удовлетворение. В това ръководство ще разгледаме различните материали, които обикновено се използват в градинските мебели, за да можете да вземете правилното информирано решение.

  Какъв е най-добрият материал за градински мебели?

  Когато избирате правилния материал за вашите градински мебели, има няколко фактора, които трябва да имате предвид – а именно практичност, поддръжка, издръжливост, устойчивост на атмосферни влияния, достъпност и комфорт и стил – и те са описани подробно в следващите раздели.

  1. Практичност

  Практичността, функционалността и удобството могат да бъдат важни аспекти, които трябва да имате предвид в началото на процеса на избор на материали за градински мебели. Някои материали се поддават на по-голяма функционалност, например пластмасови градински столове, които могат да се подреждат един върху друг или да се сгъват, или градински модулни дивани, които могат да бъдат подредени по различен начин в зависимост от вашите нужди. Отчитането на тези фактори може да ви помогне да използвате ефективно вашето външно пространство, особено ако търсите градински мебели за балкон или малка градина.

  2. Поддръжка

  Когато избирате материала за вашите нови градински мебели, поддръжката е решаващ фактор, който трябва да имате предвид. Правилната поддръжка гарантира издръжливостта и привлекателността на вашите градински мебели през годините.

  За естествената твърда дървесина редовната поддръжка включва нанасяне на масло за осигуряване на защитно покритие, което прави дървото устойчиво на разлагане, увреждане от насекоми и атмосферни влияния. От друга страна, метали като алуминия обикновено не изискват поддръжка, изискват само почистване с влажна кърпа.

  3. Издръжливост

  Тясно свързана с поддръжката, издръжливостта е ключово съображение при избора на мебели за открито. Докато градинските мебели обикновено са конструирани да бъдат доста издръжливи, важно е да се прецени какво количество поддръжка е необходимо, за да се гарантира тяхната дълготрайност.

  Помислете дали предпочитате мебели, които ще издържат дълго време без поддръжка, като алуминий, или сте готови да инвестирате време в редовно почистване и смазване, за да удължите живота на твърдата дървесина.

  4. Устойчивост на атмосферни влияния

  Друго важно съображение за материалите за градински мебели е устойчивостта на атмосферни влияния, тъй като външните мебели са постоянно изложени на слънчева светлина, дъжд, вятър и промени в температурата. Опции като тиково дърво, полиратан и алуминий могат да предложат отлична устойчивост на атмосферни влияния и ултравиолетови лъчи, докато необработеното дърво или някои тъкани може да се нуждаят от повече поддръжка, за да издържат ефективно променливото време. Някои градински мебели, като например дивани за всеки сезон и бързосъхнещи шезлонги, са специално направени да бъдат устойчиви на атмосферни влияния на открито.

  5. Достъпност

  Когато разглеждате материалите за градински мебели, достъпността е важен фактор, който трябва да имате предвид. По-често срещаните и широко достъпни материали като пластмаси могат да предложат рентабилни варианти за външни мебели и обикновено са много издръжливи и устойчиви на атмосферни влияния. Това ги прави практичен избор при по-ограничен бюджет.

  От другата страна, твърдата дървесина като тиковото дърво стават все по-редки материали и в резултат на това често по-скъпи. Когато вземате решение за това кои градински мебели да изберете, важно е да сравните цените на материалите и по този начин мебелите спрямо тяхната дълготрайност и необходимата поддръжка.

  6. Комфорт и стил

  В допълнение към практическите съображения, комфортът и стилът са изключително важни, когато решавате какви градински мебели да закупите. Естествено, трябва да изберете материали, които ви харесват. Някои са привлечени от естествената топлина и красота на твърда дървесина като тиково дърво, евкалипт или акация, докато други предпочитат елегантния, модерен вид на метали като алуминий и неръждаема стомана.

  Също така си струва да се има предвид, че различните материали по своята същност предлагат различни нива на комфорт. Тъкани и материали като въжета осигуряват повече мекота при сядане от твърдите повърхности като метал и дърво, за които може да искате да инвестирате във възглавници. В крайна сметка намирането на точния баланс между комфорт, естетика и необходимата поддръжка гарантира, че избраните от вас градински мебели не само изглеждат страхотно, но и служат като удобно и приятно убежище на открито за години напред.

  Много артикули за градинско обзавеждане, като комплекта за отдих RISVEDEN по-горе, са направени от различни материали. В следващите раздели задълбочаваме в най-разпространените материали за градински мебели. Ако сте харесали градинска мебел от нашия асортимент, можете да проверите нейния материален състав в нашия онлайн магазин.

  Твърда дървесина

  Твърдата дървесина е вечен и класически избор на материал за градинско обзавеждане. В нашия асортимент ще намерите голямо разнообразие от мебели от твърда дървесина, всяка от които предлага своя собствена уникална визия за красиво обзавеждане за вашите външни площи:

  • Тиково дърво
   Силно желано през вековете, тиковото дърво има красив и топъл външен вид и докато се износва с времето, развива привлекателна сребристо-сива патина, ако не се третира. Поради високото си съдържание на масло, твърдата дървесина е много издръжлива и естествено устойчива на износване, увреждане от насекоми, увреждане от влага и атмосферни влияния. Изисква редовна поддръжка, за да запази външния си вид и издръжливост.
  • Евкалипт
   Подобен на външен вид на тиково дърво, евкалиптът е добре известен със своята здравина и устойчивост, което го прави много подходящ за употреба на открито. В сравнение с тиковото дърво, евкалиптът има топъл, червеникаво-кафяв външен вид и това е опция, която обикновено е по-достъпна, без да се прави компромис с привлекателния външен вид или издръжливостта. Подобно на други твърди дървесини, евкалиптът изисква редовна поддръжка, за да запази дълголетието и външния си вид.
  • Акация
   Твърдата дървесина от акация е популярен избор за градински мебели поради изключителната си издръжливост и естествена устойчивост на износване и атмосферни влияния. Подобно на евкалипта, акацията е атрактивен вариант за тези, които търсят висококачествени външни мебели на разумни цени. Редовното почистване с мек сапун и вода и от време на време нанасяне на защитно масло или уплътнител ще поддържа акацията красива и ще удължат живота й.
  • Бук
   Масивният бук е универсален и издръжлив вариант за външно обзавеждане, добре известен със своята здравина и естествена привлекателност. Той се използва не само в производството на мебели, но и за изработка на градински чадъри. Въпреки че може да е необходима поддръжка от време на време, за да се запази външният му вид, издръжливостта и вечният чар на бука го правят популярен избор за външни мебели от твърда дървесина.

  Като цяло твърдата дървесина е ценена заради естествената си визия и привлекателен външен вид, а градинските мебели, направени с този материал, подобряват цялостната естетика на градините, вътрешните дворове и балконите. Ако нямате нищо против необходимата поддръжка, твърдата дървесина е чудесен избор, който ще издържи много дълго време.

  100% от градинския асортимент на JYSK е FSC® сертифициран, което осигурява, че всяка градинска мебел или декор, които закупите в нашите магазини, няма да навреди на здравето на световните гори (FSC® N001715). Научете повече за нашия ангажимент към Forest Stewardship Council®.

  Изкуствена дървесина

  Изкуствената дървесина, известна още като artwood, е популярен и универсален материал, който се използва широко в мебелите на открито, а в нашия асортимент ще намерите и голямо разнообразие от градински мебели и външни декорации, направени с изкуствена дървесина. Този издръжлив материал е съставен основно от полистирол и е проектиран да имитира външния вид и текстурата на естественото дърво.

  Изкуственото дърво често е защитено от ултравиолетови лъчи, което гарантира устойчивост на цвета и устойчивост дори при продължително излагане на слънчева светлина. Когато обмисляте нови градински мебели, изкуственото дърво е убедителна опция, която предлага издръжливост и удобство поради липсата на нужда от редовна поддръжка.

  Композитно дърво

  Композитното дърво, известно още като инженерно дърво, е универсален материал, който се използва широко в мебелите на открито. Изработен е чрез комбиниране на дървесни влакна или пластмасови частици, за да се създаде здрава, издръжлива и силно устойчива алтернатива на традиционните материали от твърда дървесина. Композитното дърво предлага естествения вид и усещане за дърво, като същевременно осигурява повишена устойчивост на влага, износване, увреждане от насекоми и атмосферни влияния, което го прави идеален избор за употреба на открито. Ако искате вашите градински мебели да изискват минимална поддръжка за лесна поддръжка и дългосрочна издръжливост, композитното дърво може да бъде правилният избор за вас.

  Някои градински мебели от нашия асортимент са направени с DURAWOOD®, композитно дърво, направено от FSC-сертифицирани влакна от твърда дървесина и полипропиленова пластмаса.

  Градинска маса с плот, изработен от композитно дърво и градински столове.
  Стифиращ стол LABING черен
  115 ЛВ./бр.
  229 ЛВ. /бр.
  Спестете 49%
  Само онлайн

  Ратан

  Ратанът е популярен избор за градински комплекти, подходящ както за вътрешна, така и за външна употреба. Този естествен материал е много харесван заради своята красота и уникален външен вид, добавяйки уютна и привлекателна атмосфера към външните пространства. Въпреки това е важно да се подчертае, че мебелите, изработени от ратан, обикновено не са устойчиви на влага, дъжд или други лоши атмосферни влияния.

  Нашата колекция LISELEJE, изработена от ратан, е много подходяща за зимни градини и покрити вътрешни дворове. Ратанът също се използва често за артикули на открито, като градински саксии, които могат да бъдат напълно устойчиви на атмосферни влияния и дори издръжливи на замръзване. За тези, които търсят естетическата привлекателност на естествения ратан с допълнителна устойчивост на елементите, ПВЦ ратанът или изкуственият ратан е идеална алтернатива, за която можете да научите повече в следващия раздел.

  ПВЦ ратан (полиетилен)

  ПВЦ ратанът, известен още като полиетилен или полиратан, е популярен избор за градински мебели поради своята издръжливост и устойчивост на атмосферни влияния. Изработен от синтетични влакна като полиетилен, ПВЦ ратанът имитира външния вид и текстурата на естествен ратан, като същевременно предлага значително повишена устойчивост на атмосферни влияния.

  За разлика от истинския ратан, градинската мебел, изработена от ПВЦ ратан, е силно устойчива на влага, дъжд и UV лъчи, което я прави фантастична алтернатива на естествения ратан и подходяща за продължителна употреба на открито. Друго предимство на полиратана е неговата минимална поддръжка - може лесно да се почиства с мек сапун и вода.

  Полиратанът е отличен избор за тези, които търсят издръжливи и лесни за поддръжка градински мебели, които могат да издържат на суровия живот на открито. Разгледайте нашата голяма селекция от външни мебели, изработени от полиратан, за да намерите перфектната част за вашето външно пространство.

  Пластмаса (полипропилен и полиетилен)

  Пластмасата, която включва материали като полипропилен и полиетилен, е един от най-широко използваните материали в множество приложения поради изключителната си здравина, издръжливост, гъвкавост, устойчивост на атмосферни влияния и достъпна цена. В резултат на това пластмасата се използва за елементи като седалки за градински столове, повърхности на маси, подлакътници и дори като покритие за алуминиеви рамки. Освен това пластмасовите мебели обикновено са леки и лесни за преместване, осигурявайки гъвкавост при подреждането на местата за сядане на открито.

  В нашия асортимент ще намерите много варианти за градински мебели, изработени от пластмаса, а ако искате да научите повече за конкретния вид пластмаса и в кои части се използва материалът, разгледайте продуктовото описание на всяка мебел в нашия онлайн магазин.

  Градински стол в модерен минималистичен вид от полипропилен.
  Висящ стол, изработен от ПВЦ ратан.

  Алуминий и стомана

  Много части от градинските мебели имат рамки или поддържащи конструкции, изработени от метали като алуминий и стомана, осигуряващи здрави структури, които гарантират дългосрочна стабилност и издръжливост.

  Когато се използват както за вътрешната структура, така и за външния дизайн, градинските мебели с метална рамка имат тенденция да имат модерна, минималистична и елегантна естетика. Алуминият, по-специално, е силно устойчив на корозия и атмосферни влияния, което го прави идеален за продължителна употреба на открито, тъй като запазва външния си вид във времето.

  Градинско кресло, изработено от поцинкована стомана с тъкани въжени седалка и облегалка.
  Градинско кресло ULLARED черно
  200 ЛВ./бр.
  299 ЛВ. /бр.
  Спестете 33%
  Само онлайн
  Градински комплект с два стола от алуминий и масичка от стомана.

  Фиброцимент

  В последно време фиброциментът става все по-популярен като материал в градинските мебели, особено като плотове за градински маси. Обикновено изработен от смес от цимент, целулозни влакна и добавки, той предлага издръжливост без нужда от поддръжка заедно с елегантен, минималистичен дизайн. Неговата гъвкавост позволява различни форми и дизайни, което го прави универсален избор за външна среда. Разгледайте нашата селекция от градински мебели, изработени с фиброцимент.

  Текстил

  Текстилът е неразделен компонент в много градински мебели. Обикновено изработени от смеси от памук, полиестер или полиетилен, тези материи се използват в различни артикули като възглавници за седалки, одеяла, подложки и градински чадъри. Текстилът за употреба на открито е специално проектиран да предлагат комфорт, стил и дългосрочна издръжливост.

  Ако се интересувате да научите повече за специфичните материи, използвани в нашия асортимент, можете да намерите тази информация в продуктовите описания на всяка градинска мебел в нашия онлайн магазин.

  Козметични покрития (метално фолио и др.)

  При проектирането на градински мебели козметичните покрития се използват, за да предложат както издръжливост, така и естетически вид. С тези покрития можете да прикриете долните материали или да имитирате различни текстури, осигурявайки гъвкавост в крайния вид на вашите градински мебели. Например, градинският чадър IBSTED има покритие от фолио, което наподобява дърво, а много от градинските мебели използват ПВЦ ратан, за да прикрият вътрешната метална конструкция.

  Помислете как тези козметични покрития могат да ви помогнат да постигнете предпочитаната от вас естетика, като същевременно ви осигуряват издръжливостта и ниската поддръжка, които носят някои материали.

  Близък план на долната страна на градински чадър с фолиево покритие.
  Стифиращ стол с фолиево покритие и текстилна мрежеста тъкан.
  Стифиращ стол STRANDBY сив
  90 ЛВ./бр.
  169 ЛВ. /бр.
  Страхотна оферта
  Спестете 46%

  Както е видно от това ръководство, изборът на материал за градинските мебели, включва разглеждане на различни фактори, всеки със своето значение. Всеки материал предлага уникални предимства по отношение на практичност, поддръжка, издръжливост, устойчивост на атмосферни влияния, достъпност, комфорт и естетика. Проучването на тези аспекти може да ви помогне да вземете информирано решение и правилното за вас и вашите нужди.

  Вижте пълния ни асортимент от градински мебели

  За повече информация относно конкретни материали за градинско обзавеждане, посетете нашия онлайн магазин или попитайте нашия персонал в най-близкия магазин JYSK. Можете също така да се свържете с нас на JYSK.bg.

  Открийте повече

  Как да изберем идеалния градински комплект?

  Как да изберем идеалния градински комплект?

  Ръководство: Как да изберем правилните градински столове

  Ръководство: Как да изберем правилните градински столове

  Изберете правилната градинска маса

  Изберете правилната градинска маса

  Ръководство: Модулен диван за вашия двор или тераса

  Ръководство: Модулен диван за вашия двор или тераса