Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

От колко сън имам нужда?

От колко сън се нуждаем?

Сънят е изключително важна част от нашия живот. Прекарваме една трета от живота си в сън, но от какво количество се нуждаем и колко трябва да спим?

Опознайте нуждите си

Някои хора спят прекалено малко, други си набавят точното количество сън, а трети прекаляват. Истината е, че трябва да сте наясно колко часа да спите, за да се чувствате бодри. Ако успеете да се събудите преди алармата си, това е знак, че сте си набавили достатъчно сън. Още едно доказателство, че сте получили необходимото количество сън, ако през деня сте във форма и кондиция. От друга страна, ако се чувствате изморени през целия ден, трябва да си набавите още няколко часа сън.

Много хора се доверяват на правилото, че 7-8 часа са достатъчни. Да, това е вярно за голяма част от възрастните, но винаги има изключения. Някои хора имат нужда от повече часове сън. Датският специалист Сьорен Берг ги нарича „дългоспящи“. А тези, които се справят с няколко часа – „краткоспящи“.

Възрастта и здравето оказват влияние

Възрастта и здравословното състояние определят и необходимостта от количеството сън. Децата и юношите спят повече. Нормално е, телата им все още са в процес на развитие. Възрастните и подрастващите имат нужда и от кратки дремки през деня, за да покрият нуждите си от сън.

Изследователите в националната фондация по съня са съставили таблица - колко сън е необходим през различните стадии на живот. Ето как изглежда тя:

  Мин. ч.    Макс. ч.
0-3 месеца 11 19
4-11 месеца 10 18
1-2 години 11 14
3-5 години 8 14
6-13 години 7 12
14-17 години 7 11
18-25 години      6 11
26-64 години 6 10
65+ години 5 9

Как влияе здравето върху съня?

Здравето също влияе върху количеството сън, необходимо на тялото, тъй като то се възстановява точно в блажените часове. Ако сте болни или страдате от хронично заболяване, ще спите повече от нормалното, тъй като тялото ще се опитва да възстанови загубените клетки. Медикаментите също предизвикват умора и Вашият сън ще бъде повече от обикновено.

Влияят ли сезоните върху съня?

Because our sleep is easily affected by light and darkness, there are many people who sleep a half or whole hour more during winter Смяната на сезоните също влияе на съня. През зимните месеци се радваме на по-малко светлина, ето защо мозъкът произвежда повече мелатонин, който е хормон на съня. Той се генерира, когато е тъмно и ни придава онова чувство на умора. Ето защо специалистите по съня препоръчват да се избягват екраните на електронните устройства в часовете преди сън. Тъй като сънят ни се влияе изключително много от светлината, някои от нас спят с цял час повече през зимните месеци.

Може ли да се спи прекалено много?

Повечето хора се събуждат сами, когато са отпочинали. Не трябва да прекалявате със съня, това може да доведе до умора или летаргия през целия ден. С изключение на „дългоспящите“, те имат нужда от повече часове сън по природа.

Опитайте се да спите повече, за да възстановите часовете за сън, но само в краен случай. Например след тежка седмица. Това означава, че сте здрави. Постоянната загуба на сън в рамките на няколко месеца не може да бъде набавена и може да доведе до здравословни проблеми.

Прекаляването със съня може да се превърне във вреден навик. Хубаво е да знаете от колко сън се нуждаете и кога имате нужда от допълнителен час. Ако имате съмнения за количеството сън, консултирайте се с Вашия личен лекар.

Какво е качеството на Вашия сън?

Какво е качеството на Вашия сън? Научете повече по този въпрос, като направите нашия тест.

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?