Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Две момичета спят в сиво легло

Разберете значението на съня

Около една трета от живота си прекарвате в сън. Сънят е от съществено значение и е почти толкова важен за нашето тяло, колкото дишането, храненето и пиенето. С добър и достатъчен сън можете да поддържате добро физическо и психическо здраве.

Мозъкът, физическата енергия и паметта ни се възстановяват, когато спим. Затова, за да разгърнете пълния си потенциал, е необходимо да спите достатъчно. В дългосрочен план твърде малкото сън може да има тежки последици.

Използвайте стратегията 90-минутен сън

Сънят ни протича на няколко цикъла, които на свой ред се състоят от различни фази на съня. Цикълът е с продължителност около 90 минути. Тази типична структура може да се види чрез измерване на електрическата активност в мозъка. Има много индивидуални разлики в продължителността на цикъла и тя може да варира от около 60 до 110 минути.

Когато се събудите малко след приключване на цикъла на сън, ще се чувствате много по-свежи, отколкото когато го прекъснете. Затова е добре да планирате съня си според това правило.

В интернет има много калкулатори, които показват кога да станете, за да не прекъсвате цикъла на съня. Например, ако искате да станете в 6:00 ч., според калкулатора трябва да си легнете в 8:45 ч. или в 10:15 ч.

Ако стане по-късно, можете да си легнете и в 11:45 или 13:15, но това не се препоръчва поради малкия брой цикли на сън, които ще преминете.

Последици от лошия сън

"Хората не спят по начина, по който природата е предвидила. Броят на пристъпите на сън, неговата продължителност и времето на заспиване - всичко това е напълно изкривено в днешно време."

― Matthew Walker, "Защо спим: Отключване на силата на съня и сънищата"

Лишаването от сън и лошото качество на съня отслабват работата на имунната система. Това може да увеличи податливостта към настинки и инфекциозни заболявания. Хората с лош режим на сън се разболяват три до четири пъти по-често, отколкото хората с достатъчно здравословен сън. Този ефект вече се наблюдава при хора, които спят само по пет-шест часа на нощ в продължение на две седмици.

В дългосрочен план отслабената имунна система се свързва не само с грипоподобни симптоми, но може да има и редица други по-тежки последици. Ако имате проблеми със съня за по-дълъг период от време, е важно да се консултирате с лекар, за да намерите решение. Лекарят може да постави диагноза и да лекува медицински състояния.

Липса на концентрация поради липса на сън

Тези, които спят твърде малко, вероятно ще имат проблеми с концентрацията. Първият признак е забравяне, особено при избора на думи. Възможно е бързо да се разсейвате и дори рутинните задачи да изискват допълнителни усилия за изпълнение.

Това се дължи на мозъка, който се нуждае от почивка, а поради липсата на сън функционалността между краткосрочната и дългосрочната памет е намалена. Освен това способността за реагиране намалява. При определени обстоятелства това може да бъде опасно, когато шофирате или работите с тежки машини.

Създайте добра среда за сън

Важно е да спим в оптимална среда и да лежим на добър матрак. Можете да научите повече за това в нашето ръководство за легла, което дава отговори на големи и малки въпроси за това как да изберете правилния матрак.

Прочетете нашия гид

Източник:
"Защо спим: Отключване на силата на съня и сънищата" от Matthew Walker, PhD. https://www.sleepdiplomat.com/

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?

Какви цветове да използваме в спалнята?

Какви цветове да използваме в спалнята?