Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
По-добър сън по време на полет

По-добър сън по време на полет

О, радост, току-що сте си купили билет и сте готови да опознаете нови екзотични дестинации. В същото време – пригответе се за няколко часа в самолета, тесни седалки и шумни пътници. Без значение дали е кратко пътуване до някоя близка дестинация или пътешествие до другия край на света, искаме полетът да свърши по-бързо. 

Ако поспите в самолета, ще пристигнете отпочинали, готови за парти и изследване на нови хоризонти. Как сънят в самолета да стане приятен?! Освен най-често срещаните решения - тип маска, тапи за уши, възглавница за врата и билет първа класа, ето няколко идеи:

Място до прозореца

Ако резервирате място до прозореца, ще можете да се облегнете, много по-добър вариант е, отколкото да се опитвате да заспите с възглавницата за врат, стоейки изправени. Освен това ще можете да контролирате притока на светлина.

Сън по време на полет

Вземете вещи, които ще направят Вашето пътуване комфортно

Помните ли любимата си плюшена играчка? Да, затова става въпрос – шал, чифт чорапи и релаксираща музика. Сега е перфектният момент да вземете онзи стар пуловер, избледнялата тениска и любимият албум с музика за релакс. Тайната на спането, на хиляди метри над земята в компанията на стотици хора, е да се чувствате като у дома си.

Вземете вещи, които ще направят вашето пътуване комфортно

Не кръстосвайте крака

Стоенето с кръстосани крака може да доведе до намаляване на достъпа на кръв в долната част на тялото (това ще увеличи шансовете за появяване на съсирек, особено ако полетът е по-дълъг от 4 часа). Тази позиция ще доведе до напрежение в кръста. Кръстовайки краката, долната част на гърба е леко изкривена, а горната част все още гледа напред. Ако заспите така, по някое време ще се събудите и ще кръстосате крака в другата посока, тъй като подсъзнателно искате да изравните създаденото напрежение.

Препоръчваме Ви да стоите с изпънати крака с леко сгънати колене, по този начин ще избегнете задържането на кръв в долната част на тялото. Ако сте ниски на ръст, пробвайте да легнете на една страна.

Облегнете се добре

Като спуснете облегалката назад, ще премахнете част от напрежението, което се създава в кръста, а това ще Ви помогне да спите спокойно.

Втората най-добра позиция за сън е с изправен гръб. Ако коремните Ви мускули не са достатъчно силни, няма да имате добра опора за кръста, а това ще доведе до болки в тази зона. Лумбалната възглавница ще Ви помогне да запазите тази гънка в долната част на гърба. Използвайте пътническа възглавница или просто сгънато яке.

Облегнете се добре

Най-лошото нещо, което можете да направите е да заспите наклонени напред без каквато и да е опора за гърба. Така създавате напрежение в гръбначния стълб.

Не забравяйте да използвате подлакътниците. Вместо да се опитвате да се вместите между тях, по-добре отпуснете предмишниците на тях, така ще отнемете част от стреса върху гърба.

Изключете мобилните устройства

Всички знаем, че светлината не ни помага, когато се опитваме да заспим. Същото важи и за светлината от тв екраните, мобилните телефони, таблетите или лаптопите. Дисплеите на тези устройства въздействат по същия начин, по който действа и слънчевата светлина. Ето защо ако се опитвате да заспите в самолета, изключете източниците на светлина.

Изключете мобилните устройства

Избягвайте приспивателните, освен мелатонина

Ако пътувате сами, бъдете изключително внимателни с приспивателните. Повечето от тях съдържат антихистамини, които имат продължително действие и могат да оставят усещане на замаяност.

Ако държите да вземете нещо – пробвайте мелатонин. Той може да помогне с промяната на циркадния ритъм. Ако полетът Ви е в ранна вечер (обикновено полетите на изток), препоръчително е да вземете мелатонина преди да се качите на самолета.

Избягвайте алкохола

Въпреки че може да Ви се стори изкусително – все пак отивате на почивка, нали?! – алкохолът няма да Ви помогне да заспите. Да, ще Ви помогне да задремете, но този ефект ще изчезне само след няколко часа. Може да се събудите с главоболие и жажда, както и често посещаване на тоалетната.

Избягвайте алкохола

Не преяждайте

Опитайте се да не ядете 2 часа преди сън. Внимавайте какво ядете! – преяждането или консумирането на мазна храна ще доведе до дискомфорт и няма да Ви позволи да заспите. Голямото количество храна (или по-мазната) ще накара сърцето Ви да работи на пълни обороти, тъй като ще имате нужда от повече кръв в стомаха и органите, за процеса на храносмилане.

Не преяждайте

Планирайте пътуването

В зависимост от това дали пътувате на изток или на запад, планирайте предварително. Пътувате на изток? Опитайте да си лягате с 30-60 минути по-рано от обикновено, в дните преди пътуването. Опитайте се да ставате с 30 минути по-рано, за да можете да изместите напълно цикъла на спане. Едно проучване доказва, че комбинацията от мелатонин и промяна в цикъла на лягане - ставане е помогнала на участниците да избегнат разликата в часовите зони напълно.

Планирайте пътуването

Проучването показва, че ако сте се запътили на изток с нощен полет, трябва да избегнете източниците на светлина и да се опитате да поспите през първата половина на полета (когато е нощ там, където отивате). Пътувате на запад? Избягвайте светлината през втората половина на полета, за да задействате промяната в циркадния си ритъм. Ако сте нощна птица и пътувате на запад, това няма да бъде проблем за Вас.

Пример: пътувате от Ню Йорк към Лос Анджелис, това са 3 часа назад. Ако е 3 сутринта в Ню Йорк (и за Вашето тяло), то в Калифорния е полунощ – ще се настроите по-лесно, ако и без това обичате да стоите до късно. Освен това на другата сутрин ще можете да „спите до късно“. Ако имате среща в 8 сутринта, то Вашето тяло ще се чувства сякаш е 11 часа. Обратното – пътувате на изток – е малко по-трудно: пристигате в 3 сутринта, а тялото Ви мисли, че е полунощ; трябва да станете в 8 сутринта, а се чувствате сякаш е 5 часа.

Нагласете часовника си на новата часова зона

Веднага щом излетите, нагласете часовника си на новата часова зона, сякаш сте вече там. Например ако Ви се допие кафе, можете да си позволите този лукс, единствено ако бихте направили това и в новото време. Ако е 22 часа, отговорът е не – без значение от това как се чувствате в момента. Колкото по-бързо свикнете с новата часова зона, толкова по-добре.

Нагласете часовника си на новата часова зона

Веднъж щом се приземите

Останете будни! Ако легнете да спите цял ден, ще будувате цяла нощ, което няма да Ви помогне да се климатизирате. Ако искате да дремнете, старайте се да е за кратко, най-много 15-30 минути. Свикнете с мисълта, че може да Ви отнеме няколко дни, за да се климатизирате напълно.

Снимки: JYSK, uplash.com, stocksnap.io

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?