Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Кибер седмица с намаления до 50%
Седмица на текстила с намаления до 60% на избрани категории текстил!

Всички оферти
Датски Коледни Традиции

Датски Коледни Традиции

Дата:

Категория: Коледа

За много от нас Коледата е вълнение и период на предпразнична подготовка, а за жителите на Дания – специално събитие. Обяснимо е, защото датчаните са верни на традициите и ги спазват. За тях те са синоним на топлина и истинско щастие, в компанията на близки и приятели. По този начин забравят за кратките дни с липса на слънчева светлина и дългите студени месеци.

В Дания коледните празници са почти през целия декември. Голяма част от семействата започват подготовката с настъпването на последния месец в годината, а по-нетърпеливите – от края на ноември.

Nisser

Коледните пости

Дните преди Коледа са период, в който вярващите се подготвят да отпразнуват раждането на Исус. Първата неделя от коледните пости бележи и започването на църковната нова година в Дания. Преди години се е постело, но днес това е отживелица.

Днес четирите недели преди празника са най-важните. Датчаните украсяват дома с венец от смърчови клонки, в който са вплетени четири свещи, смърчови шишарки и плодове. Всяка неделя до Коледа те палят по една свещ от венеца.

Advendt

Свещ-календар

Още една традиция в Дания е паленето на свещ-календар. Тя е като метър, с 24 маркировки, обикновено доукрасена с ела и малки феи с розови бузки, които носят червени шапки и весело танцуват с жълти дървени обувки. В повечето семейства тези свещи се палят всеки ден - от 1 декември, и действат като успокояващ фактор в този натоварен период. Обикновено това става по време на закуска и е задължение на децата да угасят свещта преди тя да изгори, надолу в следващата маркировка.

23 декември – за децата

23 декември може да се окаже дълъг ден за най-малките, които тръпнат в очакване на деня, когато ще отворят всичките си подаръци. За да направят очакванетопо-приятно, датчаните имат няколко традиции, които спазват всяка година. На първо място – прекарват целия ден със семейството:

Коледното дърво: В Дания малки и големи украсяват коледното дърво. Освен че е забавно, но е добър начин да се насладят на моментите с най-близките. 

Оризов пудинг за феите: Друга любима традиция на децата е приготвянето на оризов пудинг с канела и малко масло. След като се насладят на лакомството, феите ще им помогнат да бъдат по-послушни през новата година. Десертът се приготвя лесно, тъй като този пудинг в комбинация с бадеми е в традиционното коледно меню в Дания.

Коледните филми и коледния календар: На 23 декември телевизионните канали в Дания заливат ефира с коледни филми, които децата и техните родители обожават. За много семейства част от коледните традиции е да се насладят на коледната емисия на “Advent Calendar” (коледен календар), чийто последен епизод се излъчва на 24 декември. Някои деца получават подобен календар под формата на 24 малки подаръка, като отварят по един всеки ден до Коледа.

Danish christmas traditions

Трапезата в навечерието на Коледа

Всяко семейство празнува, но различно. Някои предпочитат да отидат на църква през деня, докато други остават вкъщи и довършват последните приготовления за трапезата. В много случаи навечерието на Коледа е съпътствано от богата и пълна с вкусотии трапеза. Менюто е от печена гъска или свински пържоли, а за десерт оризов пудинг с бадеми. В една от порциите се поставя цял бадем. Късметлия през новата година е този, на когото се падне порция с цяла ядка.

За повечето хора истинското забавление е танцът около коледното дърво. Разбира се, за децата най-важният момент е отварянето на подаръците, тъй като в Дания традицията повелява всички подаръци да бъдат отворени в навечерието на Коледа.

Danish christmas traditions

Коледен печат

Датира още от далечната 1904-та, а от тогава до сега тази традиция е пренесена в много страни по целия свят. Всяка година специално избрани художници собственоръчно рисуват моделите, а после Julemærkefonden ги произвежда. Сред най-известните дизайни са на датската кралица Маргарет Втора, която не е пропускала случай да изрази творческата си натура.

Тези печати се използват предимно на писма и картички като пощенски марки, но с тази разлика, че не са задължителни. Могат да бъдат намерени само около Коледа, а печалбите от тяхната продажба се даряват на деца в нужда.

За датчаните една от коледните традиции е изпращането на коледни картички на близки и приятели, а голяма част от тях са аранжирани с коледен печат. Картичките не са с предварително напечатани послания, а биват ръчно изписано, като в доброто старо време.

Danish christmas traditions