Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Няколко съвета за обзавеждане на малко жилище

Няколко съвета за обзавеждане на малко жилище

Наскоро се преместих в ново жилище - просторно, три стаи и два балкона. Приказно е, в сравнение с предишната ми квартира, която беше гарсониера. Сега проблемът е, че не знам какво да правя с толкова много място, но това е тема за друг блог.

Тук ще се опитам да Ви дам няколко съвета за обзавеждане на по-малко жилище. Без значение дали сте студент, който наскоро се преместил или младо семейство, на което тепърва предстои да заживее заедно, малките апартаменти имат и своите плюсове –нисък наем, често пъти са в близост до оживената част от града, притежават неповторимия чар и уют, сякаш е от приказките.

Една от основните грешки при обзавеждане на малко жилище е фокусът върху функционалността на мебели, а не върху дизайна. Така е, но защо да не бъде и стилно в същото време.

Баланс между функционалност и стил е перфектният вариант, който ще Ви помогне да създадете комфортно и уютно пространство за живот. Трябва да се насочите към предмети, съответстващи на Вашите нужди и да подчертават Вашия вкус. Ето и няколко съвета, които ще Ви помогнат да извлечете максимална полза от пространството. 

Разграничете малки пространства

На пръв поглед, може да изглежда привлекателна концепцията за открито пространство. В повечето случаи изглежда натруфено и дори може да доведе до безпорядък.

Разграничете отделните пространства, дайте им определена целенасоченост. Поставете закачалка за палта и поставка за обувки до входната врата, за да обособите тази зона. Разположете бюфет между кухненското пространство и зоната за хранене, за по-лесно сервиране и допълнително пространство за съхранение. Поставете дивана с гръб към леглото, акцентът ще бъде върху дневната.

Ако имате хоби или особен интерес към нещо, не се страхувайте да изложите това на показ, за да разграничите пространствата по нестандартен начин. Например, поставка за велосипед в стаята ще направи така, че колелото да е част от интериора, а не предмет, който се съхранява там. Или използвайте множество домашни растения.

Инвестирайте в мултифункционална мебел

Когато става въпрос за обзавеждане на малки пространства, всеки сантиметър е от значение. Използвайте оптимално всяка част от дома, като инвестирате в мебели с двойна функция. Вместо да се чудите как да вместите обзавеждането в пространството, изберете функционални мебели. Спалнята, например, е най-подходящото място за мултифункционална мебел.

Инвестирайте в мултифункционална мебел

Обмислете вариант за разтегателен диван вместо легло, за моментите когато искате да гледате телевизия. Табуретка с отделение за съхранение или разтегателна маса за хранене ще Ви улесни в посрещането на гости. Прекалено натруфените модели само ще запълнят малкото пространство.

Преразгледайте неизползваното пространство

Ако живеете прекалено дълго в същото жилище, свиквате с рутината, когато става въпрос за използване на пространството. Знаете, че съхранявате допълнителните тави в печката, когато не я използвате. Сложили сте свещите в един от кухненските шкафове, спалното бельо е в чекмедже под леглото. Но замисляли ли сте се някога, че може би не използвате това пространство по най-подходящия начин?

Преразгледайте неизползваното пространство

Разгледайте добре Вашия апартамент и идентифицирайте всички „мъртви точки“ или пространства, които в момента не се използват по предназначение. Например, неизползваеми ъгли и празни стени. Опитайте се да си представите, как биха могли да бъдат използвани оптимално тези места.

Превърнете перваза в бюро или един ъглов рафт ще Ви помогне да наредите малък бар. Поставете няколко коша върху хладилника, в които да съхранявате неизползваните чинии. 

Съхранявайте вертикално

Когато планирате най-добрия начин да използвате мястото за съхранение, е важно да мислите, както по хоризонтала, така и по вертикала. Високите и тесни решения за съхранение са прекрасен избор, когато искате да извлечете максимума от липсата на пространство.

Използвайте стените

Поставете две идентични библиотеки от двете страни на вратата, за да постигнете този вид на вградена мебел. Или голяма секция с отделения от пода до тавана, която да служи като разделител между „спалнята“ и „дневната“.

Намерете система за организиране

Всеизвестно е, че когато става дума за малко жилище, мястото за съхранение е от изключително значение. На вратата сложете закачалки с джобове, в които ще подредите почистващи препарати, снаксове и други дреболии. Използването на кошове по рафтовете ще Ви позволи да скриете безпорядъка, като в същото време всичко ще изглежда прилежно подредено.

Система за организиране

След като намерите най-подходящото решение за Вас, трябва да го използвате. Според проучването на Филипа Лали (Phillippa Lally), изследовател психология на здравето в Лондон, за си създадем навик, са ни необходими около 66 дни,. Поставете си това за цел и оставяйте нещата след тяхната употреба на новото място, в продължение на 66 дни. След този период поддържането на Вашия апартамент ще бъде изключително лесно. 

Внимавайте при избора на цветове

Придържайте се към светлите тонове, когато избирате цветове за дома. Въпреки че тъмните нюанси създават илюзията за по-малко пространство, то светлите – ще отворят помещението.

Внимавайте при избора на цветове

Когато избирате цветовете, опитайте се да фокусирате върху три основни нюанса: два светли и ярки да преобладават и един по-тъмен за акцент.

Ако не можете да живеете в подобен свят, с липса на смели тонове, експериментирайте с мебелите. Изберете един основен цвят, купете или пребоядисайте мебелите за тази зона. След това изберете втори „смел“ цвят за акцент. Хубаво е да се ограничите само в една от зоните. Не прекалявайте с цветовете в малко пространство.

Добавете извивки с помощта на мебели и декорации

Тъй като повечето малки апартаменти са с формата на кутийки, добавете извивки с помощта на мебелите. Това ще Ви помогне да разчупите пространството. Използвайте кръгла маса за хранене или диван и кресло с по-чудат дизайн.

Добавете извивки

Намерили сте предпочитаните от Вас мебели, допълнете ги с декорации и аксесоари. Вместо обикновеното квадратно огледало за баня, изберете с овална форма, пространството ще се разчупи. Заменете лампионите с лампи за маса с топчести форми.

Ако разполагате с интересна форма в жилището, поиграйте с тази идея. Преобразете облия прозорец в уютно място за четене, като добавите комфортно кресло и кокетна библиотека. Преобразете опорните греди с акценти от индустриалния стил, с помощта на малко боя и няколко декорации.

Повече пластове - повече дълбочина

В малките пространства липсва дълбочина. За щастие, можете да поправите това, като напластите в обзавеждането.

Рамки за снимки и кутии за окачване са перфектно решение за стените. Добавете няколко черги или пътеки, за да покриете неприветливата подова настилка. Напластете слоевете по леглото с помощта на одеяла и чаршафи и добавете възглавници, за повече дълбочина и комфорт.

Повече пластове - повече дълбочина

Запомнете, че напластяването не е просто струпване на един елемент върху друг. Тук става дума и за създаването на контраст. Когато избирате елементите, комбинирайте различни материали, текстури и шарки. Например разполагате със семпло канапе, вземете ярко одеяло с шарки. Ако подовата настилка е студена, сложете тежък пухкав килим.

Насочете се към плаващия дизайн

Големите тежки мебели "затварят" малките помещения. Плаващите елементи в обзавеждането не изморяват очите Ви в жилищното пространство и в същото време са практични. Вместо цяла етажерка, използвайте плаващи рафтове. Мебелите с крачета са компактни и изглеждат по-добре, отколкото директно разположените на пода.

Насочете се към плаващия дизайн

Съчетавайте всичко, като използвате същия дизайн и в декорацията на помещението. Създайте изложение - стил картинна галерия, вземете няколко плаващи рафта в различни размери. Развихрете въображението си, когато ги разполагате и пресъздайте Вашето настроение. Аранжирайте рафтовете с различни статуетки, рамки за снимки и декорации.

Отървете се от ненужните вещи

След дълго пребиваване на едно и също място е съвсем нормално да насъберете и ненужни вещи. Когато става въпрос за малко жилище, тези неща са още по-забележими, защото разполагате с ограничено място за съхранение.

Опитайте се поне веднъж годишно да прегледате всичките си вещи и да изхвърлите ненужните. Ще се изненадате колко много неща са безполезни и колко място ще се освободи след този процес.

Да живееш в малко жилище не означава да оставите дизайнерските решения настрани и да се насочите само към функционалност. Вместо това трябва да комбинирате и двете решения. Всеки път когато искате да преобразите малкото си жилище, за да сте сигурни, че то отговаря на Вашите нужди и в същото време изглежда прилежно, препрочитайте нашите съвети. Ако имате предложения и нестандартни идеи, пишете ни в секцията с коментари.

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача