Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Дълги и плътни завеси в дома

Дълги и плътни завеси в дома

Всеки интериорен дизайнер ще Ви каже, че завесите правят стаята, когато са използвани правилно. Когато става въпрос за „обличане“ на прозорците, трябва да имаме предвид цветовете, материята, дължината и подплатата, както и дали завесите са ушити по поръчка или са готови. Изборът става все по-труден, предлагаме няколко съвета, които да Ви улеснят. 

Дългите и плътни завеси придават уют в дневната

Използването на дълги завеси не трябва да бъде „табу“ в декорацията на дома. В последните години те набират популярност, като дизайнерско решение – особено в дневната. Дългите тежки завеси са не само практични - регулират постъпващата светлина, внасят и нотка естетика в помещението.

Дългите и плътни завеси придават уют в дневната

Дефинирайте стила на дневната с дълги тежки завеси

С дългите тежки завеси ще придадете стил на хола или дневната. Те ще Ви помогнат да внесете специфичен акцент в помещението, в зависимост от материала и цвета, който сте избрали.

Тъмните, екстра-дълги завеси, които се свличат чак до пода, ще уединят стаята, създавайки приятна релаксираща атмосфера. Използването на този вид завеси е препоръчителен в просторните помещения с големи прозорци.

Тъмни екстра-дълги завеси

От друга страна, ако предпочитате нещо елегантно, ефирните материи в ярки тонове, които едва достигат пода, са подходящ избор. Те ще пропуснат известно количество светлина, което ще озари стаята.

Елегантни ефирни завеси

Не забравяйте, че под влиянието на слънчевата светлина цветовете избледняват. Едно добро решение е да се спрете на неутрални цветове, като сиво и бяло. Другият вариант е да сменяте завесите всеки сезон – окачете ги в друга стая или ги подменете с нови. С идването на всеки нов сезон, смяната на пердетата ще внесе нов живот в стаята. 

„Рамкирайте“ стените с прозорци

Стените с големи прозорци са прекрасно решение за всеки дом и заслужават да им бъде отделено специално внимание. Дълги, тежки и едноцветни завеси ще Ви помогнат да постигнете това. Те ще внесат романтика в стаята, в същото време запазвате гледката навън.

"Рамкирайте" стените с прозорци

Завесите могат да помогнат и при планирането на пространството. Какво имам предвид: ситуираните кресло или диван пред голия прозорец са някак самотни. Дългите завеси придават уют, като „допълнителна стена, която прегръща прозореца“.

Какви материали да изберем

Когато стане на въпрос за материите, най-добрият избор са ленът, коприната, изкуствената коприна и кадифето, те „висят“ най-добре. Изкуствената коприна е най-издръжлива и в помещение с изобилие от слънчева светлина ще избледнее значително по-бавно от истинската коприна.

Изберете правилните завеси

Някои материи могат дори да помогнат да изолирате стаята от студа. Много хотели използват велур, кадифе или туид, тъй като те чудесно блокират слънчевите лъчи и помагат топлината да остане в помещението. Разбира се, почти всеки материал може да бъде подплатен с хастар от изолиращ филц. Или можете да изберете междинна подплата – обикновено плат между хастара и лицевата страна, което също ще удължи живота на завесите.

Например, ако коприната не е подплатена, тя ще изгние. Подплатата придава плътност на завесите. 

Акцентирайте височината на помещението с дълги завеси

Преди да извадите метъра, трябва да решите колко високо над прозореца искате да започнат завесите. Като ги окачите над мястото, където започват прозорците ще постигнете илюзия за височина. Често дизайнерите окачват завесите около 15 сантиметра над рамката на прозореца, но за по-драматичен вид, направете това по-високо.

Акцентирайте височината на помещението с дълги завеси

Мерете от началото на прозореца (предвидете и допълнителните сантиметри, от където всъщност ще виси завесата), до пода. За традиционен вид, където завесата се събира на пода, добавете още няколко сантиметра. За модерен и спретнат вид – оставете пердето да се слее с пода.

Дълги и тежки завеси

Когато мерите широчината на прозореца, добавете 10-20 см от двете страни и удвоете сбора, за да постигнете пълнота на завесата. По този начин няма да блокирате голямо количество от прозореца, когато пердетата са дръпнати и те няма да се „пречкат“. 

Ако целите да блокирате навлизащата светлина, тези допълнителни сантиметри ще Ви помогнат да се отървете от прокрадващите се слънчеви лъчи. 

Готови завеси или по поръчка

Завесите по поръчка също имат предимства. Изберете размерите с изключителна точност и те ще паснат на помещението, като точно ушит костюм. Разполагате с безброй възможности, що се отнася до дизайн и материали. Разбира се, с това идва и по-високата цена.

Ако завесите по поръчка не са по Вашия джоб, винаги можете да се спрете на готов модел. С достатъчно търпение и късмет ще намерите и необходимото за Вашия интериор.

И накрая малките помещения

Разчупете малкото пространство със светли завеси. Внесете нотка драма, като разделите помещението (спалня от всекидневна). Замислете се и за останалите трикове, които ще постигнете с помощта на завесите. Окачете ги от външната страна на прозореца (ако разполагате с остъклен балкон) или дори на стена без прозорец.

Разчупете малкото пространство със светли завеси

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача