Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Седмица на интериорните мебелите с намаления до 50%!

Великденски традиции

Популярни датски традиции за Великден

Дата:

Категория: Събития

В Дания Великден е традиционен празник, на който семейства и приятели се събират на празничен обяд. По принцип, Великден е юдейско-християнски празник, концентриращ се върху темата за християнството.

Великден 

Ето и някои от най-популярните датски традиции за Великден:

  • Великденски обяд
  • Писма със загадки
  • Великденски яйца
  • Великденското зайче
  • Великден в градината
  • Нарциси и жълти украшения 

Традиционният великденски обяд

Великденският обяд е утвърдена традиция за много домакинства, както и добър повод за хапване на вкусна храна в добра компания. Менюто често включва шнапс и великденска бира. Колкото до храната, няма нищо специфично - най-важното е да има изобилие! За мнозина, великденският обяд е толкова важен, колкото и коледните тържества. Най-важно за датчаните са уютът и добре прекараното време.

Великденски обяд 

Писмата със загадки

Писмата със загадки са древна великденска традиция. Деца и възрастни - млади по душа, изрязват писма с интересни форми, изпращат ги на приятели и роднини. Писмата със загадки съдържат забавни и понякога римувани гатанки. Авторът пише името си като използва точки. Ако получателят на писмото не успее да познае името на автора, според традицията, получателят дължи на автора великденско яйце. Ако получателят успее да познае името, то тогава авторът дължи на получателя едно шоколадово великденско яйце. 

Великденски яйца и украшения

Великден няма да е същият без великденски яйца! В Дания се предлагат различни модели, размери и форми. Има яйца, които се ядат и други се използват за украса. Пример за забавна и интересна великденска традиция е продухването на яйца. Вземете сурово яйце, пробийте двата му края и го продухайте, за да извадите белтъка и жълтъка. Украсете празното яйце с боички, блестящ прах и малки пера.

Великденски яйца 

Великденското зайче и шоколадовите яйца

Великденското зайче е важна част от великденската традиция за децата в Дания. То крие шоколадовите яйца в градината, за да могат след това малки и големи да се втурнат в търсенето им. Семейството се радва на прекараното време заедно, докато за малчуганите това е най-забавната част от празника.

Великденски заек 

Великден в градината

Въпреки че датата на Великден се мени всяка година, празникът е винаги в някой от топлите пролетни месеци. Правилото гласи, че Великден е първият ден след пълнолунието - след първото пролетно равноденствие. Великденските празници са съпроводени с почивни дни. Мнозина ги използват за откриване на градинарския сезон - засаждане на луковици, плевене и изваждане на градинските мебели.

Великден в градината 

Нарциси – жълтият символ на Великден

Жълтите нарциси цъфтят около Великден и са утвърден великденски символ в Дания. Цветята са идеалното украшение на празничната маса и друг вид декорации. Като цяло, жълтият цвят е най-използваният при великденските украшения в Дания.

Нарциси
Снимка: uplash.com