Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Мъж спи спокойно в легло с бяла възглавница и бял матрак.

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

Малко неща са по-лоши от нарушаването на добрия нощен сън, а подвижната и плъзгаща се надматрачна постелка определено може да доведе до това. В допълнение към това е и неудобно да се наглася топ матрака всяка седмица или дори всеки ден. За щастие, има начини да предотвратите плъзгането на надматрачната постелка и да я задържите на мястото ѝ, осигурявайки Ви най-добрите условия за непрекъснат и качествен сън.

Каква е причината за плъзгането на надматрачната постелка?

Преди да се намери решение за плъзгаща се надматрачна постелка, е важно да се разбере какво всъщност причинява проблема. Има няколко неща, които трябва да вземете под внимание и които могат да бъдат фактор за това:

 • Размер на матрака и надматрачната постелка
  Елемент, който влияе върху това колко добре надматрачната постелка ще се задържи на мястото си е размерът ѝ спрямо матрака. Несъответствието между тях може да доведе до разместване на постелката: по-малка надматрачна постелка може да се плъзне в празните ръбове и ъгли на матрака, докато по-голяма може да се окаже висяща отстрани на матрака, да придърпа останалата част от него и да го измести целия.
 • Възраст на матрака или надматрачната постелка
  При стара надматрачна постелка или матрак пълнежът и тъканта могат да бъдат износени. При по-малка текстура на повърхността на двата матрака ще има по-малко триене, за да се задържи топерът на матрака на мястото му. Това неминуемо ще доведе до намаляване на стабилността и плъзгането му. 
 • Недостатъчно сцепление и триене
  В зависимост от вида на матрака и надматрачната постелка, както и от материалите, от които са изработени, сцеплението между тях понякога може да е недостатъчно, за да задържи топ матрака на мястото му. Това е особено важно, ако се движите често през нощта, а още повече, ако матракът или топ матракът Ви са стари и износени.
 • Въртене по време на сън
  Ако сте склонни да се мятате и обръщате през нощта, това може да е основната причина за разместването и плъзгането на Вашата надматрачна постелка. Честата смяна на позицията за спане през нощта също може да е показател, че настоящият Ви топ матрак вече не осигурява достатъчна опора на тялото Ви, което е от съществено значение за правилната почивка и добрия сън.

Какво можете да направите, за да задържите надматрачната си постелка на мястото ѝ?

Има няколко неща, които можете да направите, за да спрете плъзгането на надматрачната постелка. Нашите три основни съвета са следните:

 • Уверете се, че надматрачната постелка и матракът са с еднакъв размер
  Ако топ матракът и матракът са с еднакъв размер, прилягането между тях ще бъде плътно. Плътното прилягане ще осигури най-добрите условия за надматрачна постелка, която е много по-малко вероятно да се плъзга. За щастие намирането на подходящия матрак е лесно, тъй като надматрачните постелки се предлагат в различни размери - в нашия асортимент ще намерите надматрачна постелка, която е идеална за Вашия матрак.
 • Помислете дали не е време да закупите нова надматрачна постелка
  Ако имате проблеми, свързани с това колко е стара настоящата Ви надматрана постелка, е добре да си купите нова такава. С нова тъкан и пълнеж, които не са износени, надматрачната постелка ще бъде по-стабилна и следователно по-малко вероятно да се движи и измества от мястото си.
 • Създайте по-голямо сцепление за Вашата надматрачна постелка
  Поставете одеяло, подложка или нещо подобно под топ матрака, за да създадете по-голямо сцепление. Създаването на по-голямо триене е чудесно решение за предотвратяване на движението на топ матрака и има много решения за постигането на тази цел: Можете да използвате подложки за матраци и противоплъзгащи подложки, които са специално предназначени да стабилизират топ матрака и да го задържат на място, но можете да използвате и подложки за килими със същата цел.

Открийте повече

Гид легла

Гид легла

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Изпробвайте матрак GOLD в рамките на 100 нощи

Изпробвайте матрак GOLD в рамките на 100 нощи