Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
История на коледното дърво

История на коледното дърво

Коледното дърво е сърцето на коледните празници. Без значение дали е естествено или изкуствено, украсено в един цвят или окичено с играчки и гирлянди, край него се събират близки и приятели. Самият ритуал на поставяне и украсяване е специален момент преди всяка Коледа.

Като цяло, повечето от нас предпочитаме традиционния вариант на коледното дърво. Добре познат – зелена елха с повече клонки, които да окичим с висулки, топки и гирлянди. Други предпочитат нестандартните решения, например да създадат коледно дърво от купчина книги като го очертаят на стената и добавят декорацията директно на нея или от кошове и кутии. Но как коледното дърво е достигнало до статуса си на символ на празниците? И какви са модерните варианти? Всичко това можете да научите в нашия блог.

История на коледното дърво

Царицата, принцът и Богът на гръмотевиците

Считано за езически символ, коледното дърво набира популярност в Европа, когато Християнството се разпростира на Стария континент. Тъй като елхата е вечно зелена, хората са украсявали домовете си през зимата – период, в който дните са къси и сиви, а нощите мразовити и дълги. През Средновековието, в Германия елхите са били украсявани с ябълки – символ на райските градини, а по-късно - с орехи и бонбони. 

Английската кралица Виктория през 19 век окуражава своя съпруг - принц Алберт, с немски произход, да поднови традицията на своето детство и да украси коледно дърво в двореца Уиндзор.

В същото време в скандинавските страни всяко семейство изработва традиционни декорации от хартия и сламки. Най-популярен е козелът Юле, един от най-старите символи на скандинавската Коледа. Една легенда гласи, че Тор - богът на гръмотевиците, се возил в колесница, теглена от две кози.

От ябълки и орехи до елфи, снежинки и минималистични дървета

Времената, в които семейството се е събирало на Бъдни вечер около коледното дърво, украсено с ябълки, орехи и бонбони малко по малко отминават. Но остава желанието да се радваме на празничната атмосфера, да украсим дома и да се обградим с близки и приятели, когато навън се вихрят студ и виелици.

Коледните декорации еволюират – днес разполагаме с коледно осветление, играчки с формата на елфи, Дядо Коледа, шейни и снежинки, както и с дървета с интересен минималистичен дизайн. Те се интегрират в едно модерно жилище, спестяват и чистенето след празничния период. И нека си признаем, на никой не му харесва тази част!

В нашите коледни предложения имаме разнообразие от модерни дръвчета, които ще Ви помогнат да създадете една магическа атмосфера. Например YGGDRASIL, с височина 2 метра и 400 лед светлини или AQUARIUS с 1,5 метра височина и 140 лед светлини.

  

Открийте повече

Изберете правилната пейка за коридор

Изберете правилната пейка за коридор

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача