Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Сиво канапе с дървена маса

Как да изберем правилното канапе?

Както всичко останало в тази ера на изобилие, съществуват безброй възможности, когато става въпрос за избор на канапе. Наясно ли сте какво точно желаете? Представете си, че влизате в магазина или разглеждате онлайн предложения, стилове, форми и алтернативи ще Ви затрупат. За да Ви спестим време, пари и потенциални главоболия – използвайте тези съвети, за да придобиете ясна представа от какво имате нужда, преди да започнете търсенето.

Какво искате от канапето?

Избирате ново канапе, но имате ли ясна концепция за какво ще го използвате в жилището. Ако тази мебел ще бъде част от гостната, където ще посрещате близки и приятели, ще гледате телевизия и ще пиете кафе, то трябва да предлага оптимален комфорт. В този случай облегалката е от значение – изберете модел с висок гръб и подлакътници.

Канапе с висока облегалка и подлакътници

Ако предпочитате да се излежавате и дори да подремвате на канапето, изберете модел с повече дълбочина и меки възглавници. А защо не и функция за разтягане, за да се превърне в легло. Често тези модели са снабдени и с отделение за съхранение, за да имате винаги под ръка одеяло и възглавница … за следобедния сън.

Колко голямо трябва да е канапето?

Ъглово канапе с 2 или 3 места или нещо напълно различно? Това е въпрос на вкус, но също така зависи и от самата стая. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-голям избор. Изяснете си дали искате още канапета или кресла; маса за кафе; място за цялото семейство или интимно пространство за времето с любимия човек.

Обли форми за повече повърхност

Ако искате канапето да е акцент в стаята, спрете се на обли форми, които ще заемат повече място, но имат голяма повърхност за сядане.

Съвет: Г-образната форма на канапето е добър избор за просторни и отворени помещения. То може да раздели дневната от трапезарията.

Кушетка - едно нестандартно решение

Ако искате да използвате повече столове и маси в стаята, кушетката измества традиционното канапе. Този вид мебел предлага място за сядане за повече хора. Тя е компактна и изискана. Експертите твърдят, че кушетката е голямата посестрима на сгъваемото легло.

Ново канапе за малка дневна..

Търсите нещо ново и свежо за малка дневна, предложенията са значително ограничени. Двуместно канапе с крака е подходящото решение. По принцип мебелите „отделени“ от пода създават илюзия за повече пространство и простор.

Мебелите отделени от пода създават илюзия за простор

В малките помещения канапето е акцент, ето защо тук практичността ще играе главна роля върху Вашия избор. Моделите с по-ярки цветове ще Ви помогнат да добавите нотка простор, докато тъмните нюанси имат тенденцията да „крадат“ от светлината.

И все пак не забравяйте, избраният модел трябва да допълва останалата част от интериора.

Тапицерията от какъв материал да бъде?

 „Каква тапицерия да изберем?“ - е следващият немаловажен въпрос. Текстил или кожа? На пазара присъстват безброй възможности. Естетическият вид е от значение, но в повечето случаи практичността надделява. Ето и няколко предимства на двата вида тапицерия, а изборът оставяме във Вашите ръце.

Кожата…

Кожената тапицерия ще придаде изискан и луксозен вид на помещението – особено по-тъмните нюанси и цветове; старее добре – с времето придобива износен вид - винтидж, който сме виждали по рокерските якета; и е сравнително лесна за почистване.

Канапе с кожена тапицерия

Текстил…

Тапицерията от текстил се предлага в изобилие от разновидности: изкуствени или естествени материали, цветовете и нюансите са многообразни, видовете материи и това как се чувстват при сядане са различни.

Канапе с тапицерия от текстил

Помислете за почистването, особено ако имате малки деца или домашен любимец.

Изпробвайте канапето, преди да го купите. Обърнете внимание как стои тапицерията. Ако е прекалено разпусната, ще бъде трудно да го поддържате, разпуснатият текстил ще придобие оръфан и състарен вид сравнително бързо. 

Как ще бъде разположено канапето в пространството?

Мястото, с което разполагате, постъпващата светлина и изложението на дневната са само част от нещата, с които трябва да се съобразите, поставяйки новата мебел. Пряката слънчева светлина влияе на тапицерията и ще направи така, че тя да избледнее – това важи дори и за най-ярките цветове.

Полукръг от канапета и кресло

Друг особен момент е, как ще бъде използвано канапето? Създайте полуокръжност или окръжност около маса за кафе с помощта на кресла, столове или табуретки. По този начин ще се насладите на голяма компания или да създадете отделни кътчета за различни занимания.

Съвет: Използвайте хартиено тиксо, за да обозначите разположението на канапето, по-лесно ще си представите обзавеждането на стаята.

Открийте повече

На Вашето внимание: Колекцията мебели за съхранение MARKSKEL

На Вашето внимание: Колекцията мебели за съхранение MARKSKEL

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

На Вашето внимание: колекция LYNGVIG

На Вашето внимание: колекция LYNGVIG

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача