Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Кръгло огледало на зелена стена и малка настолна лампа и свещник

Как да осветите тъмна стая?

Всеки трябва да очаква с нетърпение да се прибере у дома след дълъг ден навън. Нашите домове са място за почивка и презареждане. През зимата прекарваме повече време у дома и затова той трябва да е комфортен и уютен.

Но тъмна къща или апартамент могат лесно да влошат настроението Ви и да Ви направят уморени и мързеливи. Събрахме 10 съвета, които ще Ви помогнат да освежите дома си.

1. Възможно най-много естествена светлина

За да осветите тъмната стая, се нуждаете от много светлина. Най-добрата светлина е естествената. За да направите това възможно, изберете леки завеси или прозрачни щори вместо тежки завеси или тъмни щори.

2. Използвайте огледала за отразяване на светлината

Поставете голямо огледало срещу прозореца. Това не само създава илюзията за по-голяма стая, но също така ще отразява светлината от прозореца.

3. Стени и таван в светъл цвят

Тъмните цветове правят стаята по-малка, защото не отразяват светлината. Изберете светъл цвят, например бял, за да отразите малкото светлина, с която разполагате, и да разширите стаята си нагоре. Ако белият цвят не е подходящ за Вас, можете да изберете друг светъл цвят, например пастелни нюанси, за да създадете по-топла атмосфера.

4. Малко и светли мебели

Разполагайте само с мебелите, от които действително се нуждаете и които използвате. Твърде много мебели ще погълнат твърде много светлина, така че не препълвайте дома ни с ненужни мебели. Също така изберете минималистични мебели в светли цветове вместо мебели от масивно дърво, за да създадете пространство за светлина между мебелите и пода.

5. Използвайте топли цветове, за да създадете уютна атмосфера

Важно е не само да се възползвате максимално от малкото светлина, с която разполагате, но и да създадете уютна атмосфера. За да го постигнете, изберете не само чисто бяло, но и по-топли цветове, например пастелни.

6. Малки декоративни елементи в тъмни цветове

Използвайте тъмни и изразителни цветове в по-малките декоративни елементи, като възглавници, завивки или изображения. Те не само повишават нивото на уют, но и помагат за още по-яркото излъчване на светлите цветове.

Не прекалявайте с броя на тъмните декорации. Както и при мебелите, прекалено многото декорация може да погълне светлината.

7. Подове и килими в светли цветове

Както при тавана и стените, тъмните цветове на пода поглъщат светлината, която искате да запазите. Изберете ярък цвят за пода. Ако не искате да сменяте целия под, изберете голям и светъл килим. Допълнителен бонус е, че по този начин ще се повиши и нивото на уют.

8. Имайте няколко източника на светлина

Многобройните източници на светлина, като например верижни лампи, свещи, настолни и подови лампи, подчертават стаята и я правят да изглежда по-голяма и по-широка. Освен това те свеждат до минимум големите и резки сенки от светлината на тавана.

9. Поддържайте къщата възможно най-подредена

Разхвърляният и претрупан дом бързо се превръща в претоварващ и неприветлив.

10. Поставете по една привличаща вниманието мебел във всяка стая

Като поставите във всяка стая привличаща вниманието лампа или мебел, ще отвлечете вниманието от малките и тъмни стаи. Голяма картина, хубав фотьойл или елегантна лампа на тавана ще привлекат вниманието и никой няма да забележи липсващата светлина.

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

На Вашето внимание: колекция LYNGVIG

На Вашето внимание: колекция LYNGVIG

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача