Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Поради повишения обем от онлайн поръчки е възможно сроковете за доставка да бъдат удължени с до 5 дни (5 до 10 работни дни). Благодарим Ви, че пазарувате при нас!

Всекидневна в минималистичен стил

Минимализъм? Защо не!

Минимализмът е течение в съвременното изкуство, възникнало като продължение на модернизма и добило отчетливост към края на 50-те години на 20 век. Неговата основна идея се предава с формулата „По-малкото е повече“. Какво общо има това с този блог? Както повечето материали, които представяме до края на 2018-та и в началото на 2019 – „С началото на новата година идва и желанието…“, в този блог ще обясним има ли място за минимализъм в домашния интериор и дали влиза през вратата. 

Какво е минимализъм, щом стане въпрос за дома?

Минимализмът е стил, който се основава на идеята „по-малкото е повече“. Ако трябва да онагледим с няколко добре подредени предмета на масата за кафе, концепцията е приемлива. Различното е при цветовете, те трябва да са по-малко, а мебелите с изчистен дизайн. Съобразявайки се с описаните особености, трябва да знаете, че има три течения на този стил:

Естетическият минимализъм се концентрира върху това как изглеждат нещата. Домът, подчинен на това течение, е с бели стени, изчистен под и малко мебели. Разбира се, могат да присъстват много вещи, но те не са на показ.

Абсолютният минимализъм налага колкото се може по-малко вещи. Тук става въпрос само за най-необходимото. Ако трябва нещо ново да бъде добавено в интериора, за предпочитане е мебелите или предметите да са с изключително качество.

Грижлив минимализъм – тук става въпрос за оценяване на вещите. Те трябва да носят щастие и да са свързани с позитивни спомени. Това течение поставя допълнителен фокус върху предметите и мебелите - да Ви помагат да отпочивате и да релаксирате.

Какво мислите, разпознахте ли се в някой от тези варианти? Ето и няколко идеи как да започнете:

1. Започнете, изучавайки пространството

Вгледайте се във всяка стая. Каква функция изпълнява и какво желаем да направим с нея? Тези мисли трябва да присъстват в моментите, когато аранжирате пространството. Изучете всеки предмет, за да изберете дали той ще бъде изложен или трябва да остане скрит. Изнесете всичко, а после внесете само най-необходимото.

2. Функционална и същевременно мултифункционална мебел

Всяка част от обзавеждането на помещението трябва да има ясна функция и цел. Опитайте се да комбинирате декорацията и функционалността, изберете мебели - едновременно полезни и приятни на външен вид. Едно разтегателно канапе ще Ви спести място и става за спане? 

3. Поставете лимит

Ограничете се само до определени акценти в стаята. Може и да не успеете да спазите този лимит, но поне няма да претъпчете помещението с излишни вещи.

4. Стремете се към изчистен под

Направете си алеи, за да не заобикаляте постоянно мебелите. Освен това, като оставите място между отделните части от мебелировката, помещението ще изглежда просторно. Съобразявайте се с това правило и когато купувате нещо ново. Например, по-малкото канапе ще направи всекидневната просторна.

5. Избирайте цветовете разумно

Цветът може да добави много в една стая. С негова помощ ще изместите пищната украса или мебелировка. Използвайте този метод за аранжиране на Вашите стаи – с точно подбрани мебели или декорации. Неутралната цветова гама подсилва влиянието на другите цветове и усещането за простор. Уверете се, че нюансите преливат и се допълват.

6. Практично съхранение

В един минималистичен интериор трябва да намерите друго място за съхранение на ежедневния безпорядък, който е на кухненския плот, на масата и т.н. Решението е много лесно – кутии. С тази малка хитринка безпорядъкът ще е подреден и достъпен.

7. Разчупете минимализма

Помещението с минималистичен декор може да се окаже малко студено за Вашия вкус. Всичко е във Вашите ръце, фантазия и желание да обогатите пространството. Например може да използвате растения, декоративни възглавници и одеяла. С тези малки вълшебства ще създадете домашен уют и ще подчертаете Вашия стил.

Щом стане въпрос за подобен стил в дома, важно е да си поставите цели. Не се притеснявайте, ако се отклоните. Човек е уникален със способността си да се привързва към нещата, които притежава. С ясната цел какво да постигнете в обзавеждането на Вашия дом, ще Ви е по-лесно да разпознаете кое е важно и кое не е.

Какъв вид минимализъм Ви подхожда? Оставете ни Вашето мнение в коментарите!

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача