Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Жена спяща в легло

Девет стъпки при избора на легло

Голяма част от денонощието прекарваме в леглото. Според проучванията леглото е едно от най-често употребяваното място в дома и най-използваната мебел. Една трета от живота си прекарваме в леглото. За да бъдете бодри сутрин, внимавайте при избора. Нашият екип от JYSK Ви препоръчва девет съвета, които ще помогнат да купите подходящия за Вас матрак или легло:

  1. В каква позиция обичате да спите? Не избирайте легло според интериорния дизайн на спалнята. Замислете се как спите, както и матракът колко твърд да бъде?
  2. Кой вид легло да избера? Легло с регулируема основа, френска спалня или рамка за легло с матрак са сред най-често срещаните модели. Но кой от тях е подходящ за Вас? Ако обичате да четете или да гледате телевизия в леглото, отговорът е– регулируемите модели са точното решение. Френските спални са малко по-високи, лягането и ставането е по-лесно. Още съвети за избора на легло намерете тук. 
  3. Колко твърд трябва да бъде матракът? На този въпрос ще си отговорите, анализирайки Вашите навици по време на сън и Вашето тегло. Ако предпочитате да спите по стомах, препоръчваме Ви твърд матрак. Имайте предвид, че този избор може да не е подходящ за Вашия партньор. Направете нашия тест за качеството на съня.
  4. Кой ще спи в леглото? На каква възраст сте, сами ли живеете или с партньор, имате ли деца? Избирайки ново легло, съобразете се с горепосочените въпроси. По-високото легло препоръчваме на възрастните, за да лягат и стават лесно.
  5. Колко голямо трябва да бъде леглото? Колко място трябва да заема леглото в спалнята е въпрос на вкус и индивидуален избор. Ако спите с партньора си, е препоръчително да оставите достатъчно пространство, за да излизате спокойно. Френските спални са сравнително високи и не са подходящи за мансарда, ще ви липсва пространство. Следващият въпрос е имате ли деца или домашни любимци, спят ли с Вас? 
  6. Трябва ли ми надматрачна постелка? Този елемент ще бъде в пряк контакт с Вашето тяло през цялата нощ. Ако сте взели решение да ползвате този аксесоар, изберете го внимателно. Надматрачната постелка предпазва матрака и е подходяща за всички видове легла.
  7. На какви материали да се спра? Латексът и мемори пяната са най-често използваните материали при матраците и надматрачните постелки. Те имат различни свойства и трябва да бъдат избрани според личните нужди. Мемори пяната се оформя по тялото и облекчава болките в мускулите и ставите. Ако предпочитате дишащ матрак или надматрачна постелка, изберете модел с латекс. Този материал извежда топлината далеч от тялото по време на сън.
  8. Страдате от астма или алергии? Ако страдате от алергии е препоръчително да изберете матрак и надматрачна постелка, подходящи за Вас. Ако не можете да намерите подобни модели, моделите с калъфи, които могат да се перат, са идеален заместител.
  9. Бюджет и издръжливост. Един от най-важните въпроси е с какъв бюджет разполагате, когато купувате матрак или легло и колко време ще издържат. Надматрачната постелка може да удължи живота на матрака. По-лесно е да я подмените, отколкото да смените цялото легло.

Имате нужда от още съвети как да спите по-добре? Разгледайте нашите гидове, те ще Ви помогнат в процеса на търсене на матрак.

Открийте повече

Гид легла

Любимият домашен текстил на купувача

Любимото спално бельо на купувача

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?