Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Гид легла

Гид легла

Леглото и матракът са в основата на добрия сън. От изключително значение е те да са комфортни. В този гид ще се опитаме да Ви насочим към правилния избор, според Вашите нужди, както и ще Ви представим нашата гама матраци и легла:

 • Матраци с рамка
 • Регулируеми легла
 • Континентални легла
 • Протектори и надматрачни постелки
 • Матраци от пяна
 • Матраци с пружини
 • Твърдост на матраците
 • Изпробвайте матрака, преди да го закупите
   

Видове легла и матраци

Леглото е основен фактор за качеството на Вашия сън. То играе важна за Вашето благосъстояние и здраве. Ако се събуждате с болки в гърба, причината за това може да се крие в състоянието на Вашия матрак и факта, че той не придава необходимата опора. 

Матраци с рамка

Матракът с рамка се състои от система пружини, монтирана директно на дървена рамка, което го прави едно солидно решение за легло. Това е бързо и лесно решение, тъй като отделно могат да бъдат закупени крака и директно монтирани на рамката. Този вид матрак не може да бъде обръщан, тъй като дървената част представлява едната страна.

Основната част на матрака с рамка е системата от пружини. Те могат да бъдат разделени в три основни категории:

 • Бонел: Бонел пружините са с форма на пясъчен часовник. Матрак с този вид пружини осигурява твърда повърхност, за повече стабилност на достъпна цена.
 • LFK: LFK пружините са с цилиндрична форма и са по-малки на размери от бонел. Матракът, снабден с този вид пружини, притежава повече точки на опора, което позволява да се адаптира по-добре към формата на тялото.
 • Джоб: Джоб пружините са по-малки от LFK. Всяка пружина е запечатана в текстилен джоб, за да се намали износването и да се предотврати излишен шум и разместване в матрака.

Повечето матраци с рамка разполагат със слой от полиуретанова пяна над пружините, за повече комфорт по време на сън.

Предимствата на матрака с рамка

 • Пружините следват извивките на тялото и предлагат комфорт.
 • Надматрачната постелка е добра добавка. Тя удължава живота на матрака.
 • Като добавите метални или дървени крака, вече имате готово легло.

Регулируеми легла

Регулируемото легло се състои от рамка, матрак и надматрачна постелка, често присъства и табла, която да придава завършен вид. Регулируемият механизъм позволява да повдигнете някоя от частите на леглото. Ако спите с леко повдигнати крака, това може да помогне за циркулацията на кръвта. Регулирането на височината на матрака помага и при болки в гърба.

Основите за регулируемо легло могат да бъдат поставени в елегантна рамка, която да пасва на останалата част от спалнята. Регулируемото легло може да бъде закупено с дървена тапицирана рамка, за да получите един по-завършен външен вид. Повечето модели, които предлагаме в JYSK, можете да изберете и желаната твърдост. В повечето случаи, матракът е с джоб пружини. Всяка пружина е запечатана в текстилен джоб, за да се намали износването и да се предотврати излишен шум и разместване в матрака. Матракът, снабден с този вид пружини, притежава повече точки на опора. Това му позволява да се адаптира по-добре към формата на тялото. За да завършите леглото, имате нужда от надматрачна постелка. Тя се състои от ядро от пяна, облечено в калъф.

Предимствата на регулируемото легло

 •  Добър избор, ако обичате да гледате телевизия или четете в спалнята.
 •  Може да предотврати проблеми с циркулацията и болките в гърба.

Континентални легла

Континенталното легло е не само елегантна част от мебелировката на спалнята. То е малък лукс в ежедневието, което Ви позволява да се събуждате отпочинали и заредени с енергия. В комбинация с подходяща табла за легло, то ще се превърне в прекрасно място, където можете да се отдадете на любимото предаване, книга или релакс.

Континенталното легло се състои от дървена рамка и матрак. То комбинира всички предимства на матраците с пружини и пяна, под един опростен дизайн.

Има различни модели рамки, но най-често срещаните варианти са изработени от дърво, а върху тях е поставена система от пружини. Пружините се делят на три категории:

 • Бонел: Бонел пружините са с форма на пясъчен часовник. Матрак с този вид пружини осигурява твърда повърхност, за повече стабилност на достъпна цена.
 • LFK: LFK пружините са с цилиндрична форма и са по-малки на размери от бонел. Матракът притежава повече точки на опора, което позволява да се адаптира по-добре към формата на тялото.
 • Джоб: Джоб пружините са по-малки от LFK. Всяка пружина е запечатана в текстилен джоб, за да се намали износването и да се предотврати излишен шум и разместване в матрака.  

Средният слой се състои от матрак с пружини – система от пружини, пълнеж за допълнителен комфорт и калъф.

Надматрачната постелка придава завършен вид - тя се състои от ядро от пяна, облечено в калъф.

Предимствата на континенталното легло

 • Готово решение за спалнята – крака, рамка, матрак и надматрачна постелка.
 • Комфорт от комбинацията - матрак с пружини и надматрачна постелка.
 • Дълъг живот, тъй като матракът с пружини може да бъде обръщан.
   

Протектори и надматрачни постелки

Протекторът за матрак удължава неговия живот. Той може да бъде лесно махнат и изпран. По този начин си осигурявате по-чиста и здравословна среда на сън.

Надматрачната постелка е най-горният слой на леглото. Тя се състои от пяна, облечена в калъф. Най-важната ѝ функция е да осигури оптимален комфорт по време на сън. Ето защо се предлага в различни варианти, подходящи за всеки стил на спане.

Голяма част от надматрачните постелки, предлагани в JYSK, съдържат полиуретанова или високоеластична пяна. И двата вида предлагат комфорт и стабилна опора по време на сън. Предлагаме и избор от топ матраци с усъвършенствана мемори пяна или AIR мемори пяна. Мемори пяната и AIR мемори пяната се адаптират към тялото с висока степен на прецизност и имат уникалната способност да намаляват натиска върху мускулите и ставите. Друг често срещан материал е латексът. Той не запарва и е идеално решение ако в спалнята Ви става прекалено топло.

Надматрачната постелка е в изключителна близост до тялото по време на сън, ето защо и калъфът ѝ е от изключително значение. При нас ще намерите изобилие от модели, трябва да се уверите, че материята Ви допада. Голяма част от калъфите могат да бъдат сваляни и прани при температура 60 градуса.

Предимствата на надматрачната постелка

 • Допълнителен комфорт.
 • Може да промени качествата на матрака, ако той е прекалено мек или твърд.
 • Предпазва матрака от влага и износване.


Матраци от пяна

Матракът от пяна се състои от ядро, облечено в калъф. Той е перфектното решение за гостна или регулируемо легло. Най-важната част е ядрото от пяна.

В JYSK предлагаме следните разновидности

 • Полиуретанова пяна: най-разпространеният вид пяна, която може да бъде намерена в различни нива на твърдост. 
 • Високоеластична пяна: вид полиуретанова пяна, но значително по-тежка и еластична. Матракът с този вид пяна може да издържи на по-голямо натоварване и придава по-добра опора на тялото. Високоеластичната пяна е по-дълготрайна.
 • Мемори пяна: Мемори пяната е висококачествен продукт, който се адаптира към естествените контури на тялото и може да намали натиска върху мускулите и ставите. 
  AIR мемори пяна: AIR мемори пяната е пяна за облекчаване на натиска, която не се влияе от околната температура. Това означава, че пяната остава мека и гъвкава дори в хладна среда за спане. Малките, изпълнени с въздух клетки в пяната реагират на теглото на тялото Ви и позволяват на пяната да се оформи бързо и точно според контурите на тялото Ви.
 • Латекс: не запарва и е идеално решение, ако в спалнята Ви става прекалено топло.

Матраците от пяна често се състоят от повече от един слой пяна, например ядро съставено от значително по-тежка полиуретанова пяна и слой мемори пяна, за повече комфорт. Голяма част от матраците имат релефна част. Тя помага за по-добра циркулация на въздух, когато обърнете матрака. Някои модели имат и пласт от кокос. Той придава повече стабилност и не позволява на влагата да се задържи в матрака.

Голяма част от матраците, които предлагаме, могат да бъдат обръщани. Това ще Ви позволи да използвате един и същи матрак по различен начин.

Още едно условие, което трябва да се съобразите при закупуване на матрак от пяна - калъфът.Има много и различни модели, проверете кой вид Ви е приятен на допир. Повечето могат да бъдат прани при 60 градуса. По този начин домашните акари не могат да живеят в тях.

Предимствата на матраците с пяна

 • Повече комфорт по време на сън и по-добра опора на тялото.
 • Богат избор от модели. От такива за гостната, до варианти за ежедневна употреба.


Матраци с пружини

Матраците с пружини се състоят от ядро от пружини, материали за пълнеж и калъф, които могат да варират за повече комфорт. Те нямат масивна основа и ето защо трябва да бъдат поставени в рамка за легло с подматрачна рамка. Матраците с пружини се използват и при регулируемите и континенталните легла.

Има два вида пружини които се използват при тях: 

 • Бонел: Бонел пружините са с форма на пясъчен часовник. Матрак с този вид пружини осигурява твърда повърхност, за повече стабилност на достъпна цена
 • Джоб: Джоб пружините са по-малки от бонел. Всяка пружина е запечатана в текстилен джоб, за да се намали износването и да се предотврати излишен шум и разместване в матрака.

Системата от пружини е запечатана в предпазен слой от различни материали:

 • Релефна полиуретанова пяна: изключително срещан материал, тъй като не позволява на влагата да се задържа в матрака
 • Кокос: естествен материал, който позволява на матрака да се проветрява и придава повече стабилност.
 • Мемори пяна: Мемори пяната е гъвкав материал, който се адаптира към точните контури на тялото ви. Той осигурява ненадмината опора и може да намали натиска върху мускулите и ставите.
 • Латекс: не запарва и е идеално решение, ако в спалнята Ви става прекалено топло. 

Голяма част от нашите матраци с пружини могат да бъдат обръщани и са с различна твърдост от двете страни, което Ви позволява да изпробвате коя част отговаря на Вашите нужди. Това е предимство, ако делите леглото с някой, който има драстична разлика от Вашето тегло.

При закупуване на матрак с пружини, имайте предвид и избора на калъф. Има много и различни модели, проверете кой вид Ви е приятен на допир. Можете да изберете матрак с калъф, който може да се пере при 60 градуса. По този начин домашните акари не могат да живеят в тях.

Предимствата на матрака с пружини

 • Дълъг живот, тъй като могат да бъдат обръщани.
 • Могат да бъдат използвани на регулируеми и континентални легла.


Твърдост на матраците

Една от най-големите грешки при закупуването на легло - изборът на един и същи матрак. Нуждите на мъж с височина от 190 см и тегло от 100 кг са напълно различни от тези на една жена с ръст 165 см и тегло 64 кг.

Освен това някои хора имат здрав гръб, докато други са по чувствителни. Ако имате проблеми в тази област, трябва да обърнете повече внимание при избора на матрак.

Позицията на гръбнака

Въпреки че няма писани правила, които да следвате кога трябва да подмените старото легло, ето няколко съвета при покупка.

Позицията на гръбначния стълб е от изключително значение – както когато лежите по гръб, така и когато сте на една страна.

Когато лежите по гръб, гръбначният стълб и кръста трябва да са в контакт с матрака. Можете да проверите, като накарате Вашия партньор да подпъхне ръка под кръста Ви, докато лежите. Ръката не трябва да се движи свободно. Ако тя се подпъхва лесно, то матракът е прекалено твърд.

Опитайте същото упражнение, докато лежите на една страна. Тук гърбът трябва да е изправен, а не да се извива.

Изпробвайте матрака, преди да го закупите

Едно от най-важните неща преди покупка матрак е да го изпробвате, за да се уверите, че отговаря на Вашите нужди. Изберете магазин с изобилие на модели, за да можете да получите колкото се може повече информация.

В JYSK можете да изпробвате нашата богата гама от матраци, както и да получите съвет при избора на легло.

За да свикнете с новия матрак, отнема няколко седмици. За да сме сигурни, че ще направите уверено своята покупка, Ви предлагаме да тествате своя матрак GOLD в продължение на 100 нощи – ако не сте удовлетворени на 100%, готови сме да го заменим. Прочетете повече тук.

Открийте повече

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

Изпробвайте матрак GOLD в рамките на 100 нощи

Изпробвайте матрак GOLD в рамките на 100 нощи