Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Няколко съвета как да поддържате душ завесата чиста

Как да поддържаме душ завесата чиста?

Кое е любимото място за размисъл? А къде прекарвате 15-20 минути дълбоко замислени в поредния житейски избор, който Ви предстои да направите? Точно така, в банята. И освен ако не притежавате вила край морето или луксозен апартамент на последния етаж на висока сграда, то това помещение не блести с изключителен дизайн и модерни иновации. Неизменна част от него е душ завесата, която може да разчупи пространството и да внесе мъничко комфорт. Всеки път, когато влезете да се изкъпете или просто да релаксирате във ваната, тя Ви посреща с много настроение и със същото количество микроби. А как лесно и бързо да почистите душ завесата ще прочетете в блога ни. 

Няма нужда да използвате тонове химикали. Ето и няколко лесни стъпки.

Пране на душ завесите

Първото нещо, което Ви идва на ум, когато става дума за пране на душ завесите, е да ги хвърлите в пералнята на 40º. Добавете и няколко хавлиени кърпи. Това ще помогне за по-добро почистване и ще направи кърпите меки и чисти. Следвайте инструкциите, обозначени на етикета, изкарвайте душ завесите възможно най-скоро след приключване на програмата.


Прането при 40º ще премахне петната, но ако завесата никога не е била прана, това няма да помогне особено.

Ако не сте прали душ завесата от известно време, то при първото пране трябва да използвате половин доза от обозначеното количество перилен препарат. След това добавете и един литър оцетна киселина. Поставете завесата в леген или кофа с осем литра гореща вода и добавете 250 мл сода бикарбонат. Уверете се, че содата се е разтворила и оставете завесата да се накисне за 4 часа. След това я прострете да изсъхне добре.     

Душ завеса JYSK

Редовно пране на душ завесите

Душ завесите трябва да се перат редовно, за да се избегнат неприятни миризми и зараждането на микроби. Те трябва да преминават през пералнята поне веднъж на всеки три месеца. Неприятните миризми могат да се дължат на факта, че завесата е по-дълга. Излишната влага, задържаща се в гънките, ще доведе до застояла миризма. Ето защо е важно да вземете мерките на пространството, което искате преградите, преди да закупите нова душ завеса. 

Декалциране на душ завесата

Всички искат чиста и подредена баня, но много хора откриват по душ завесите жълти петна. Те са резултат на голямото количество желязо във водата. Това явление е познато и като охра. Петната не са вредни, но определено не изглеждат добре. Ето защо душ завесите трябва да бъдат декалцирани. 

Най-добрия начин да направите това е като вземете осем литра вода, добавите два литра белина, разбъркайте добре и поставете завесата, като се уверите, че е покрита от разтвора. Използвайте гумени ръкавици при този процес и поставете нещо тежко, което да затисне завесата.  

Оставете я да се накисне в рамките на 24 часа, преди да я изперете при 40º. Прострете завесата веднага!. Вече имате чиста и свежа душ завеса, без жълти петна.

Използвайте оцет за цветните душ завеси

Изключително важно е да не използвате белина, ако притежавате цветна душ завеса. Вместо това можете да използвате оцет, но премахването на петната може да отнеме повече от едно пране.

Цветна душ завеса

Почистване на душ завеса без пералня

Ако Вашата душ завеса не може да се пере в пералня, можете да я освежите като използвате обикновен почистващ препарат. Нанесете обилно и почистете с гъба. Оставете така за 15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.    

Открийте повече

Любимите аксесоари за баня на купувача

Любимите аксесоари за баня на купувача

Превърнете банята си в домашен спа оазис

Превърнете банята си в домашен спа оазис

На Вашето внимание: комплекти кърпи

На Вашето внимание: комплекти кърпи

Създайте лятна атмосфера в банята си

Създайте лятна атмосфера в банята си