Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Градинска пейка от масивна дървесина.

Как да премахнем плесента от градинската мебел?

Петната от плесен по градинската мебел не са привлекателни и не я правят особено приветлива. Веднъж появили се, имате нужда от много усилия и добър препарат против плесен, за да премахнете зелените спори.

Факти за плесента:

  • Плесента се разпространява с помощта на микроскопични спори, които се пренасят по въздушен път.
  • Най-доброто място за развитие са влажните, топли среди със сянка.
  • Студеното и сухо време не унищожават плесента, но значително забавя развитието ѝ.
  • Достатъчно е само вода и твърда четка и много старание, за да премахнете плесента от градинската мебел.

Ако и вашата градинска мебел е завъдила плесен, не трябва да я оставяте навън през зимата, с надеждата тя да изчезне от само себе си. Единственото, което студът ще направи е да забави развитието ѝ до настъпване на топлите и влажни дни. Съхранявайте градинската мебел на подходящо място, по този начин ще я предпазите и от нараняване. 

Как да премахнем плесента

За да премахнете плесента от градинската мебел, имате нужда от твърда четка и вода. Ако това не проработи, направите разтвор с оцет, със следната консистенция ¼ оцет и ¾ вода. Почистете добре всички мебели, а не само засегнатите зони. Много е вероятно да има невидими за човешкото око спори, разпръснати навсякъде.

Не забравяйте да почистите и малките вдлъбнатини, чупки и ъгли, иначе плесента бързо ще се появи отново.

Премахване на плесента с помощта на химикали

Ако не можете да се отървете от плесента по градинската мебел, може да опитате по-драстични средства от оцетен разтвор. Има различни видове препарати, които ще ви помогнат да почистите градинската мебел в рамките на 1-2 седмици. Друго предимство на тези средства е, че те ще образуват предпазен слой.

Използвайте препарати, които не вредят на околната среда. Погледнете етикета на гърба на опаковката, където ще намерите и инструкции за използване. Имайте предвид, че когато обработвате мебелите с този вид препарати, времето трябва да е сухо, за най-добри резултати.

Едно решение за дървесината и пластмасата

Без значение от какъв материал е изработена вашата градинска мебел, обработката против плесен е една и съща. Разбира се, пластмасата ще издържи на по-силните препарати. При дървесината трябва да внимавате с методите за почистване, за да не я нараните.

Ако искате да премахнете плесента с помощта на водоструйка, стойте на безопасно разстояние, за да не повредите повърхността на мебелите.

След премахване на плесента

Мебелите от твърда дървесина трябва да бъдат третирани с масло. Преди това се уверете, че са добре изсъхнали. Препоръчително е да ги третирате с масло поне 2-3 пъти в годината.

Мебелите от тик нямат нужда от подобна обработка, тъй като този вид дървесина съдържа известно количество масло. С течение на времето може да се образува естествено бяло покритие, което може да бъде премахнато с тиково масло.

Намерете източника на плесента

Позиционирането на градинската мебел също играе важна роля в третирането против плесен. Защо се появява, защо не изчезва? - това са въпроси, на които трябва да отговорите, ако не се справите.

Големите дървета са източник на сянка, но в същото време помагат и за зараждането на плесен. Съобразете се с този факт, когато избирате място за градинска мебел.

Колко често да обработваме мебелите против плесен?

Плесента по дървените градински мебели може да доведе до гниене. Щом забележете появата й, трябва да предприемете необходимите мерки.

Най-добре е да обработвате мебелите всяка пролет и есен, за да предотвратите развититето на плесента.

Открийте повече

Открийте подходящото надуваемо легло

Открийте подходящото надуваемо легло

Видео: Как да поддържате дървените си градински мебели

Видео: Как да поддържате дървените си градински мебели

Поддръжка на дървена градинска мебел

Поддръжка на дървена градинска мебел

5 съвета за самостоятелно сглобяване на мебели

5 съвета за самостоятелно сглобяване на мебели