Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

История на гардероба

Кратка история на гардероба

В JYSK ще намерите стилни и модерни решения за съхранение на Вашите дрехи. Но това не винаги е било така: думата гардероб идва от френската - garderobe, чийто превод на български означава „тоалетна“! Гардеробът е мебел с богата и интересна история и е неизменна част от всеки дом, било то спалня, коридор или всекидневна.
Закачалки JYSK

Преди изобретяването на гардероба, хората са съхранявали дрехите си в сандъци. През 12 век по-заможните вече са имали нужда от повече пространство, за да съхраняват изящните и същевременно обемни рокли и други одежди. Гардеробът е бил стая със скринове, сандъци и всякакви шкафове, а отделението му като мебел се появява много по-късно. Релсата за окачване е била създадена за одеждите на краля, за да не се намачква материята – нещо, за което да се замислите следващия път, когато окачвате дрехите си!

Гардероб VEDDE

През 14 век писателят Джефри Чосер използва думата гардероб, имайки предвид тоалетна, но зад това се крие логична причина. Гардероб буквално означава „пазя нечий дрехи“ и се твърди, че произходът на фразата е от обичая дрехите да бъдат окачвани в тоалетната, тъй като амонякът от урината унищожава бълхите.

Масивният дъбов „шкаф за окачване на дрехи“ датира от 17 век, а родината му е Съединените Щати. Въпреки че е бил огромен и тежък, е пренесен във Великобритания, където гористите местности са били запазени предимно за производството на кораби. След години на обезлесяване, често срещаният американски орех замества дъба, като материал за изработка на мебели. За да получите по-ясна представа колко големи са били ранните гардероби, двойните модели са били конструирани според метода „осем малки мъже“. Това означава, че в тях могат да се поберат осем малки мъже.

Трикрилен гардероб

През 19 век гардеробите придобиват сегашния си вид, но елитът на обществото все още ги използва като дисплей на класа и богатство. Шератон, Хеплеуайт и други известни производители създават екстравагантно украсени, вградени гардероби от махагон и другa екзотична дървесина.

Вграден гардероб

През Викторианския период вратите на гардеробите покриват чекмеджетата и рафтовете, разположени най-отдолу и често снабдени с огледало.

Гардероб с огледало

Днес можете да намерите изобилие от свободно стоящи гардероби, както и модели за вграждане. Ние Ви предлагаме лесни за сглобяване решения, изобилие от цветове, материали и размери – достойни да окачите одеждите на всеки крал!

Гардероби JYKS

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача