Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

Кръгло огледало над бюро и голямо огледало, опряно до стената в коридора

Ръководство: Избор на огледало

Използването на огледала в декорацията има много предимства. Освен всичко друго те могат да направят стаята по-просторна и да удвоят светлината в нея. Въпреки това има много неща, които трябва да вземете предвид, когато искате да намерите подходящото огледало за Вашия дом: къде искате да го поставите, каква е целта на огледалото, какъв размер и рамка са подходящи и т.н. В това ръководство ще получите най-добрите ни съвети.

Видове огледала

Има стенни огледала, предназначени за окачване, и огледала, които не е необходимо да се монтират на стената. Има и свободностоящи огледала, които могат да се накланят. Всички те се предлагат в различни стилове и размери.

Размер на огледалото

Едно от първите неща, които трябва да решите, е какъв е подходящият размер:

Ако окачвате огледалото в спалнята, вероятно искате да виждате цялото си тяло и облеклото, което пробвате. Огледалото в коридора може да бъде голямо или средно голямо, за да можете да проверите външния си вид на излизане.

Дори ако използвате огледалото само като елемент от декора, не се страхувайте да го направите голямо и да го превърнете в централен елемент в стаята. По-специално, ако има декоративна рамка.

Кръгло огледало над крайна маса

 

Също така се уверете, че сте избрали огледало, което да е пропорционално на останалите елементи в стаята. Ако го окачвате над бюфет или диван, имайте предвид, че той трябва да е около две трети от размера на мебелите и никога да не е по-широк от това, което се намира под тях.

Форма на огледалото

Квадратните или правоъгълните огледала са може би най-разпространените и може да изглеждат сигурен избор - и са лесни за поставяне на стена. Другите форми обаче също имат своите предимства. Овално или кръгло огледало е чудесен избор, който може да омекоти външния вид на ъглов диван.

Огледало с черна рамка до малък стенен шкаф.

Рамка на огледалото

Огледалата се предлагат както без рамка, така и с различни рамки: черни, бели, златни или дървени, широки или тесни, семпли или с орнаменти. Рамката на огледалото е тази, която определя стила и определя дали огледалото е съобразено с Вашия интериор.

Огледалото обаче може да бъде и елементът, който да придаде подходящ контраст на интериора Ви. Ако стилът Ви е много романтичен, огледало със семпла рамка може да бъде правилният избор. Ако стилът Ви е минималистичен, огледало с красива, орнаментирана рамка може да го подчертае.


Ако искате малката стая да изглежда по-просторна, намерете огледало без рамка - това е един от най-добрите начини да накарате пространството да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност.

Позиция на стената

Добро правило е огледалото да се окачи на около 150-160 см от пода до центъра на огледалото.

Ако окачвате огледалото над бюфет или конзолна масичка, поставете го на около 25-30 см над нея.

 

Огледалото трябва да бъде центрирано върху стената или върху дивана или камината под него, но тъй като огледалата могат да служат за много цели, има изключения от това правило - например ако искате огледалото да улови отражението на някоя гледка.

Къде Ви трябва огледало?

Не е нужно да се ограничавате само до окачване на огледало в банята или в коридора. Огледалата имат толкова много предимства, че са идеални и за всекидневни, трапезарии и всякакви малки или тъмни помещения, където помагат да се отвори и осветли пространството. Има обаче някои неща, които трябва да избягвате, когато декорирате с огледала:

  • Не закачайте огледало срещу леглото си. Когато искате да заспите, е важно да не Ви смущава гледката на собствените Ви движения или тези на партньора Ви, отразени в огледалото.

  • Не закачайте две огледала едно срещу друго. Така светлината и отраженията ще се отразяват многократно едно от друго.

  • Не закачайте огледало точно срещу прозореца. Огледалото ще отразява светлината в стаята, което може да я освети, но и да я заслепи.

  • Не избирайте за банята си огледало с дървена рамка. Огледалото трябва да може да издържа на влажност и влага.

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача