Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

История на коледното дърво

История на коледното дърво

Коледното дърво е сърцето на коледните празници. Без значение дали е естествено или изкуствено, украсено в един цвят или окичено с играчки и гирлянди, край него се събират близки и приятели. Самият ритуал на поставяне и украсяване е специален момент преди всяка Коледа.

Като цяло, повечето от нас предпочитаме традиционния вариант на коледното дърво. Добре познат – зелена елха с повече клонки, които да окичим с висулки, топки и гирлянди. Други предпочитат нестандартните решения, например да създадат коледно дърво от купчина книги като го очертаят на стената и добавят декорацията директно на нея или от кошове и кутии. Но как коледното дърво е достигнало до статуса си на символ на празниците? И какви са модерните варианти? Всичко това можете да научите в нашия блог.

История на коледното дърво

Царицата, принцът и Богът на гръмотевиците

Считано за езически символ, коледното дърво набира популярност в Европа, когато Християнството се разпростира на Стария континент. Тъй като елхата е вечно зелена, хората са украсявали домовете си през зимата – период, в който дните са къси и сиви, а нощите мразовити и дълги. През Средновековието, в Германия елхите са били украсявани с ябълки – символ на райските градини, а по-късно - с орехи и бонбони. 

Английската кралица Виктория през 19 век окуражава своя съпруг - принц Алберт, с немски произход, да поднови традицията на своето детство и да украси коледно дърво в двореца Уиндзор.

В същото време в скандинавските страни всяко семейство изработва традиционни декорации от хартия и сламки. Най-популярен е козелът Юле, един от най-старите символи на скандинавската Коледа. Една легенда гласи, че Тор - богът на гръмотевиците, се возил в колесница, теглена от две кози.

От ябълки и орехи до елфи, снежинки и минималистични дървета

Времената, в които семейството се е събирало на Бъдни вечер около коледното дърво, украсено с ябълки, орехи и бонбони малко по малко отминават. Но остава желанието да се радваме на празничната атмосфера, да украсим дома и да се обградим с близки и приятели, когато навън се вихрят студ и виелици.

Коледните декорации еволюират – днес разполагаме с коледно осветление, играчки с формата на елфи, Дядо Коледа, шейни и снежинки, както и с дървета с интересен минималистичен дизайн. Те се интегрират в едно модерно жилище, спестяват и чистенето след празничния период. И нека си признаем, на никой не му харесва тази част!

В нашите коледни предложения имаме разнообразие от модерни дръвчета, които ще Ви помогнат да създадете една магическа атмосфера. Например YGGDRASIL, с височина 2 метра и 400 лед светлини или AQUARIUS с 1,5 метра височина и 140 лед светлини.

 



 

Открийте повече

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Посрещнете пролетта в дома си с новата колекция Nordic Mood

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимите декоративни кошници на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият декор на купувача

Любимият декор на купувача