Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Няколко съвета за по-добър сън през горещите летни нощи

По-комфортен сън през горещите летни нощи

Всички сме изпитвали неразположението през горещите летни нощи – да се въртим неуморно, практически залепнали за чаршафите. С една дума – ужас! Има и по-лоши неща от това да се опитваме да заспим (или дори отпочинем) в задушна стая. Летните жеги са неизбежни за повечето от нас. Как да се охладим без климатик? Възможно е! Няколко бързи и лесни съвета, повечето от които може би не сте чували, могат да направят разликата между една безсънна нощ в сауната и блажени часове сън. Какво ще покрием в този артикул? (Не, ние няма да се покриваме с нищо.) Как да използваме хладилника (не е това, което си мислите), да спим на ниско и малко креативност. Ако се чувствате объркани, продължете да четете, всичко ще се изясни!

Преди да се впуснем в съвети – ясното решение за един приятен и дълбок сън е климатикът. Тези модерни изобретения ще запазят спалнята в оптимална температура за спане и ще добавят успокояващ шум. Но дори и най-малките, като размер климатици използват известно количество електроенергия и ще увеличат сметката за ток.

Да преживеем жежкото лято без климатик изглежда непосилно, но нашите деди са успели, нали? Изглежда те са имали няколко решения, за справяне с жегата. Ето и част от тези хитрости за разхлаждане през лятото.

Свеж като краставичка – как да се избавим от жегата

Изберете памук

1. Изберете памук.
Запазете сатена, коприната и полиестерните чаршафи за по-прохладните нощи. Спално бельо в светли тонове, изработено от мек памук (например египетски) ще придаде тази желана лекота и свежест в спалнята.

2. Използвайте хладилника.
Сложете чаршафите в хладилника или фризера за няколко минути преди да си легнете. Препоръчително е да ги поставите в найлонов плик преди това, освен ако миризмата на замръзнала храна не Ви приспива. Да, това няма да реши проблемите през нощта, но е блажен миг през горещите летни нощи.

3. Свеж комфорт.
Ето и един петзвезден съвет за цялата година: купете си бутилка за гореща вода. През зимата е перфектното решение за топли крачета, а през лятото – няколко часа във фризера и е свежо избавление от горещината в леглото.


Бутилка за вода

4. Спете като египтянин.
Все пак в Египет са свикнали с подобно време и са имали решения много по-рано от всички останали. Един лесен трик – навлажнете чаршаф или хавлия и се завийте. Препоръчително е да използвате друга хавлия или водонепромокаем чаршаф отдолу, за да не подгизне матрака.

5. Изберете нещо по-широко.
По-малко, определено е по-добре що се отнася до летните пижами. Широка, мека памучна тениска и шорти или бельо ще свършат перфектна работа. Лягането чисто гол е спорно. Някои казват, че им помага да се охладят по-добре, докато други твърдят, че потта остава по тялото. Въпрос на лични предпочитания.

6. Както едно време.
Едно време хладилниците са били просто големи сандъци пълни с лед. Направете си „климатик“ сами, като поставите плитка купа или тава с лед пред вентилатора. Въздушната струя ще повдигне студената вода от повърхността и по този начин ще създаде прохладна мъгла.

7. Създайте течение.
В този случай въздушното течение е приемливо. Поставете вентилатор срещу прозореца, така че навлизащият въздух и този от вентилатора да се комбинират в прохладен поток. Не спирайте до тук, поставете множество вентилатори из стаята, за още повече прохлада.

8. Поглезете пулса си.
За да се охладите по-бързо, поставете пакет с лед или студен компрес на по-нежните точки на тялото – китки, врат, лакти, слабини, глезени и зад коленете.

9. Спете сами.
Спането сам е много по-добро решение, за горещите летни нощи. Сгушването с партньора увеличава температурата на тялото, което само ще направи леглото горещо, лепкаво място, вместо прохладен оазис.

Спете сами

10. Пренесете се в джунглата.
Не, не става дума за истинска джунгла. Окачете хамак или люлка. И двата вида „легло“ са във въздуха, което позволява на въздуха да циркулира свободно около Вас.


Хамак

11. Хидратирайте се.
Изпийте чаша вода преди лягане. Въртенето и потенето по време на сън може да се дължи на дехидратиране. (Съвет: 250 мл трябва да са достатъчни, освен ако ставането до тоалетна през нощта не Ви пречи.)

12. Освежете се.
Един студен душ придобива различно значение през горещите летни дни и нощи. Изплакването със студена вода ще намали температурата на тялото и ще премахне потта, което ще Ви помогне да заспите по-бързо и лесно.

13. Спете на ниско.
Горещият въздух се издига. Поставете леглото, хамака или люлката на ниско, колкото се може по-близо до земята. В дом с един етаж, това означава да поставите матрака директно на пода. Ако се разпростирате на няколко етажа, то можете да опитате да спите на приземното ниво, а защо не и в мазето.

14. Изгасете светлините.
Крушките, дори и енергоспестяващите, отделят топлина. За щастие, през лятото дните са по-дълги и навън е светло до осем - девет часа. Възползвайте се от естествената светлина, колкото се може повече и запазете стаите прохладни, като намалите употребата на крушките. Романтична вечеря на свещи, защо не?!

15. Окачете влажен чаршаф.
Охладете цялата стая като окачите влажен чаршаф пред отворения прозорец. Настъпващият бриз ще намали температурата в помещението бързо.

16. Студени крака.
Краката са изключително чувствителни към температурата, тъй като в пръстите и глезените са разположени множество кръвоносни съдове. Охладете бързо цялото тяло, като си направите една студена баня на краката. Ако сметнете за добра идея, можете да държите кофа студена вода до леглото и да повторите процедурата и през нощта.

17. Изключете електроуредите.
Изключете всички електроуреди в стаята, те излъчват топлина, когато са включени в мрежата. По този начин ще намалите температурата на жилището, както и сметката за ток.

Изключете ел. уредите в стаята

18. На къмпинг вкъщи.
Ако разполагате с безопасен покрив, градина или голяма тераса, разпънете палатка и нощувайте под звездите.

Спете под звездите

19. Позиция на спане.
Спането сам (т. 9) има своите предимства. Цялото легло е за Вас. Разперете се, така че ръцете и краката да не са в близост до тялото. Тази позиция ще позволи на тялото Ви да се охлади много по-добре и ще намали потенето на крайниците.

20. Малко креативност.
Оризът и елдата не са само за ядене. Те могат да Ви помогнат да постигнете приятен сън. Вземете възглавница с елда, която не задържа топлина, като памука и естествения пълнеж. А като вариант за студен компрес, за наистина горещите нощи – напълнете чорап с ориз и го оставете във фризера за около час. Той ще остане студен най-малко 30 минути, достатъчно време да заспите сладко-сладко.

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?