Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

Болки в гърба

Как да изберем правилния матрак за проблемен гръб?

Изборът на матрак е индивидуален. За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо да спазим три неща: подходящи матрак, завивка и възглавница. Когато избирате матрак, уверете се, че той осигурява правилна опора на гръбнака Ви. Неправилният избор на матрак може да окаже въздействие върху проявлението на подобни проблеми в бъдеще. Ето защо имате нужда от матрак, който да придава необходимата опора на тялото, без да създава излишно напрежение в него.

Как да изберем правилния матрак при проблеми в гърба:

  • Изпробвайте всички възможности!
  • Гръбначния стълб трябва да е в неутрална позиция.
  • Изберете матрак с подходящото ниво на опора и твърдост.
  • Трябва да имате достатъчно място в леглото.
  • Вашият матрак има срок на годност.

Изпробвайте всички възможности!

Когато избирате Вашия матрак, отделете необходимото време, не е достатъчно да се излегнете за 5 минути. Заемете любимата си позиция на спане – удобно ли Ви е? Изпробвайте различни модели. По този начин е по-вероятно да направите правилен избор.

Ако делите леглото с любимия човек, пробвайте матрака заедно. Дали един двоен матрак или два по-малки? С комбинацията от два, имате по-голяма възможност да задоволите нуждите и на двама Ви.

Може да отнеме известно време преди Вашето тяло да свикне с новото легло. Използвайте правото си на замяна, което много от търговците предлагат. След като вземете матрака вкъщи, желателно е да го изпробвате в продължение на няколко вечери. Ако той не отговаря на Вашите нужди, върнете го.

Гръбначният стълб трябва да е в неутрална позиция

За да сте сигурни в покупката на матрак, запомнете, че гръбнакът трябва да е в неутрална позиция, когато лежите. Прекалените извивки не са препоръчителни, тъй като създават допълнително напрежение в областта на гърба.

Поискайте помощ от Ваш близък или приятел и го/я помолете да се загледа в позицията на гърба и гръбначния стълб, докато вие лежите.

Ако се затруднявате или съмнявате, потърсете помощ от нашите търговски консултанти.

Изберете матрак с подходящо ниво на опора и твърдост

Матрак с неподходящо ниво на опора и твърдост ще доведе до болки в гърба, мускулите и ставите ще бъдат подложени на по-голямо напрежение. Ако е прекалено твърд или мек, ще предизвика проблеми в областта на гърба.

Друг начин да изпробвате дали нивото на твърдостта е това, което отговаря на Вашите нужди. Легнете по гръб и помолете някой близък или приятел да подпъхне ръка под кръста Ви. Ако това става лесно, матракът е прекалено твърд. От друга страна, ако се затруднявате да направите това, леглото е меко. Равномерното напрежение върху подпъхнатата ръка, както от страната на матрака, така и от страната на гърба, означава, че той е подходящ за Вас.

Вашето тегло и извивки обозначават колко твърд трябва да бъде матрака. Неписано правило е колкото повече тежите, толкова по-твърд трябва да бъде матрака, за да придаде необходимата опора. Ако притежавате извито тяло, изберете матрак разделен на зони. По този начин раменете и бедрата ще „потънат“ правилно в матрака. А и гръбнакът ще остане в неутрална позиция. 

Достатъчно място в леглото

Размерът на леглото има пряко влияние върху качеството на съня. С колкото повече място разполагате, толкова по-удобно ще Ви бъде. Много по-приятно е да лежите изпънати. По-малкото легло ще ограничи естествените движения на тялото по време на сън. Това може да доведе до неправилна позиция на спане и болки.

Леглото трябва да бъде най-малко 90 см широко, а ако е двойно - минимум 180 см. Дължината трябва да бъде с 20 см повече от Вашия ръст. Ако делите леглото, трябва да вземете тези мерки предвид.

Вашият матрак има срок на годност

За да избегнете проблемите в гърба, подменете матрака. Много хора са убедени, че матракът не трябва да се сменя. Всъщност той губи своите качества с течение на времето. Вашият матрак ще издържи около 10 години.

Ако матракът Ви е започнал да „потъва“ по средата, това е признак, че трябва да го подмените.

Открийте повече

Гид легла

Гид легла

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си