Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Различни видове пух и пера

Разликата между гъши и патешки пух

Какво влияе върху качеството на пухения пълнеж в завивките? Има няколко основни фактора, оказващи влияние. Те са следните: вида на птицата, нейната възраст и здравословно състояние.

Колкото по-дълго е живяла птицата, толкова по-добро е качеството на пуха. Тук ще добавим, че хладният климат е още един основен показател за квалитетния пух. Това означава, че той ще бъде по-топъл. Ако се чудите кой пух е по-добър, гъшия или патешкия, отговорът е много прост. Разбира се, те трябва да бъдат с еднакво качество.

Пухът е един от най-топлите материали, който може да присъства във Вашата завивка и в същото време да регулира топлообмена и влажността. Качеството на птичия пух най-често е обозначено като „качество на пълнежа“ на етика на продуктите.

Какво обозначаваме като качество на пълнежа?

Качеството на пълнежа е съвкупност от изолационната сила и самото качество на пуха. Колкото по-добър е той, толкова по-топла ще бъде завивката.

Пухът няма ствол, всъщност в центъра има ядро от където излизат множество малки, меки влакна. Между тях се оформят пространства, които задържат въздух. По този начин се постигат и гореспоменатите изолационни качества.

По-долу можете да видите пет различни вида пух. Номер 1 /от ляво надясно/ изобразява пухчето с най-много разклонения и най-високо качество.

Какво представлява гъшият пух?

Гъшият пух е по-обемист и по-издръжлив от патешкия. Завивките с пълнеж от 100% гъши пух са много качествени. Гъските са по-големи птици от патиците и имат по-дълъг живот. Големите пера предлагат повече изолационни качества и са суровина с най-добро качество.

Прочетете повече за това как в JYSK набавяме пух за нашите артикули.

Какъв е пухът от северна морска патица?

Това е най-лекият и най-топлият пух в целия свят. Той се събира от гнездата, след като яйцата са се излюпили и патиците са ги напуснали. Този пух се почиства и сортира на ръка. Той е изключително рядък и в ограничени количества на световния пазар.

Разбира се, има и други видове патешки пух, например от мускуна патица. Той наподобява този на северната морска патица.

Какво да изберем - гъши пух или пера?

Пухът, без значение дали гъши или патешки, придава мекота на възглавницата или завивката. От друга страна, с перата се постига необходимата опора във възглавницата и тежест на завивката.

При възглавниците с една камера, изберете модел с микс от пух и пера. Ако тя съдържа единствено пух – ще се сплеска, няма да придаде необходимата опора на врата и дори ще бъде неудобна.

При възглавниците с три или повече камери, ядрото в повечето случаи е съставено от пера, а външните слоеве от пух. Това прави моделите изключително меки, без да губят формата си.

При завивките пухът придава изолация, докато перата -тежест. Изборът е индивидуален, но по-тежките завивки са подходящи за хората с неспокоен сън.

По-леките завивки са идеални за тези от Вас, които искат да ги усещат като меки прегръдки. Моделите с пълнеж от 100% пух са и чудесни, когато стане въпрос за отвеждане на влагата.

Открийте повече

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Безопасност при детските завивки

Безопасност при детските завивки

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR

Кой е правилният размер завивка?

Кой е правилният размер завивка?