Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Жена с кош за пране и купчина завивки.

Грижа и поддръжка на завивките и възглавниците

Колко дълго ще „живеят“ вашите завивки или възглавници, зависи от тяхното качество и от това как се грижите за тях. Ето и няколко лесни за следване съвета, които ние подбрахме специално за вас:

 • Завивките и възглавниците трябва да бъдат изтръсквани всеки ден, за да запазят плътността и еластичността на пълнежа.

 • Не почиствайте с прахосмукачка и не мачкайте калъфките, тъй като това може да навреди на пълнежа.

 • Ако постилате кувертюра над завивката и възглавниците, пълнежът ще се спласти, тъй като се задържа известно количество влага. За да върнете обема на пълнежа, хвърлете завивката и възглавниците в сушилнята, заедно с няколко топки за тенис или за сушене. 

Защо да перем завивката и възглавниците

Когато перете вашата завивка или възглавница, вие удължавате техния живот. Перата и пухът евентуално ще се спластят. Това може да направи завивката да изглежда по-тънка и да намали нейната изолационна сила. Можете да предотвратите това, като перете завивката поне веднъж годишно – за предпочитане два пъти, най-много четири пъти. Прекаленото пране на завивката може да причини износване и да нарани материята. Препоръчително е възглавниците да се перат два пъти годишно - при 60 градуса, за да премахнете домашните акари.

Как да перем завивките и възглавниците с естествен или изкуствен пълнеж

Започнете като отделите достатъчно време за прането. Може да отнеме 6-8 часа, за да изперете и изсушите една завивка. Спазвайте инструкциите, обозначени на етикетите на възглавниците и завивките.

 1. Проверете всички шевове преди прането. Имайте предвид, че завивката може да се свие след пране.
 2. Перете завивката и възглавницата поотделно или в голяма пералня.
 3. Използвайте перилен препарат без ензими, за завивките и възглавниците с естествен пълнеж, тъй като обикновените прахове имат съставки, които ще премахнат естествената мас на пуха и перата и ще навредят на изолиращата им сила и обем. Препаратът за вълна е подходящ и за завивките. Обикновените прахове са подходящи за всичко с изкуствен пълнеж.
 4. Перете при 60 градуса и завършете цикъла с леко центрофугиране.
 5. Сушете завивката/възглавницата в сушилня заедно с 2-3 топки за тенис или топки за сушилня. Те ще помогнат да не се образуват бучки от пълнежа и ще запазят завивката/възглавницата по-обемна.
 6. Извадете завивката на всеки 15-20 минути по време на сушене и я изтръсквайте. По този начин ще предотвратите скупчване на пълнежа.
 7. Оставете завивката да изсъхне напълно, преди да я използвате отново. Ако завивката/възглавницата е частично изсъхнала отвън, не я излагайте на пряка слънчева светлина, за да не се изтъни материята.
 8. Ако възглавницата Ви все още изглежда влажна, когато сушилнята е спряла, причината може да е, че сушилнята е спряла твърде рано. Решението е да добавите още няколко възглавници или топки за сушене.
 9. След като калъфката е изсъхнала, е препоръчително да прострете навън или да използвате сушилнята със студен въздух. Това ще осигури оптимално разпределение на перата и пухения пълнеж.
 10. Ако искате да се уверите, че завивката е напълно изсъхнала – изтеглете я преди прането. След като я изсушите, изтеглете я наново. Ако е по-тежка, значи все още има влага.

Как да перем възглавницата с пяна или латекс

Ако имате възглавница с пълнеж от мемори пяна, можете да прочетете повече тук.

Ако имате възглавница с пълнеж от латекс, може да бъде изпрана в пералня и центрофугирана на максимум 1000 оборота. След това трябва да бъде изсушена в сушилня. Възглавницата трябва да бъде изпрана и изсушена в калъфката.

Кога да подмените завивката или възглавницата

Кога да подмените вашата завивка или възглавница? Препоръчваме завивката да бъде подменена след 5-10 години, в зависимост от това колко е износена. Освен това вашата възглавница има живот най-много 2 години, тъй като се използва много по-често от завивката, а и потта прониква много по-лесно в нея.

Ето и как да разберем дали е време да сменим завивката или възглавницата:

 • Ако при закупуване вашата възглавница е била бяла, а сега е с жълтеникав оттенък, това е знак, че трябва да бъде подменена.
 • Ако се потите много по време на сън, вие трябва да подменяте завивката и възглавниците по-често.
 • Ако след сушене пълнежът на възглавницата/завивката е все още скупчен на едно място и те са без обем – замислете се за подмяна.

Открийте повече

Коя завивка да изберете?

Коя завивка да изберете?

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Безопасност при детските завивки

Безопасност при детските завивки

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR