Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Болки във врата

Как да изберем възглавница при болки във врата?

Изборът на възглавница е индивидуален и важен, както и изборът на правилната завивка или матрак. Правилната позиция на главата по време на сън ще ни спести главоболие, схванат врат и изкривявания на гръбнака.

Важно е да изберете възглавница, която да придава необходимата опора на врата и е подходяща за спане.

Как да изберем възглавница при болки във врата?

  • Възглавницата трябва да предоставя правилна опора на врата
  • Позицията, в която спите предопределя избора на възглавница
  • Не спете с повече от една възглавница
  • Ергономичните възглавници са подходящи за проблеми с врата

Възглавницата трябва да предоставя правилна опора на врата

Ако страдате от главоболие, болки и напрежение във врата, една от причините е във Вашата възглавница. Изберете такава, която да придава правилна опора. С нея е възможно мускулите да отпочинат и да подобрите дишането си.

Най-добрата позиция за спане е тази, в която вратът Ви се намира в неутрална позиция, а главата – продължение на гръбнака.

Най-лесният начин да изберете правилната възглавница е като вземете с Вас близък или роднина в магазина. Легнете по гръб с избраната възглавница. Накарайте Вашия придружител да начертае мислена линия от ухото до средата на рамото, а от там до бедрото и коляното. Правата линия означава, че възглавницата е подходяща. Ако тя е прекалено плътна, главата ще бъде над нивото на раменете. Ако е прекалено ефирна – под нивото на раменете. И в двата случая линията ще бъде изкривена.

Изпитвате затруднения или съмнения, препоръчваме Ви да потърсите съвет от нашия персонал.

Позицията, в която спите, предопределя избора на възглавница

Основната цел е да придава правилна опора на врата и главата когато лежите в леглото. Позицията, в която спите, ще определи коя възглавница може да направи това. Когато правите своя избор, трябва да се замислите как лежите в леглото.

-  Ако обичате да спите на една страна, трябва да изберете висока възглавница. Тя трябва да поддържа врата Ви, така че гръбначният стълб да е разположен по хоризонтала. Неписано правило е да използвате ширината на раменете си като мярка. При по-широките рамене - имате нужда от по-висока възглавница, за разлика от по-тесните. Често възглавницата на мъжете е по-висока от тази на жените.

-  Възглавница със средна височина е добър избор, ако предпочитате да спите по гръб, тъй като високите модели натоварват мускулите. Тя трябва да придаде опора на естествената извивка на врата, без да я нарушава. Спането по гръб е правилна позиция, защото главата, врата и гръбначния стълб са в неутрална позиция. Така предотвратявате болките. 

- Спането по стомах изисква ниска възглавница. Тази позиция не е най-подходящата, вратът и гръбнакът са изключително натоварени. Тя може да доведе до главоболие, схванат врат и болки във гърба. Изберете възглавница, с която ще смените позицията си на спане и ще се чувствате отпочинали.

Не спете с повече от една възглавница

Ако спите с повече от една възглавница, ще натоварите врата и ще затрудните дишането. Специалистите препоръчват да се спрете само на една. Събуждате ли се през нощта да добавите още една възглавница? - това е съществен признак, че трябва да я подмените.

Ако сте в процес на промяна на възглавницата, например от ниска към висока, спането и с двата модела ще Ви помогне в този преходен период.

Ергономичните възглавници са подходящи за проблеми с врата

Ергономичната възглавница е подходяща за хора, които имат болки във врата. Обикновените модели ще изменят формата си през нощта. Променя се позицията на главата, а вратът не получава необходимата опора.

Ергономичната възглавница ще запази формата си през нощта, а извивката в зоната на врата ще го поддържа в естествената му позиция.

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR

Пътувайте комфортно с ортопедични възглавници WELLPUR

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня