Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Страхотни оферти за вашата компания

Интересни факти за съня в Европа

Топ поспаланковци в Европа сред клиентите на JYSK

Като обитатели на стария континент имаме много общо помежду си. Но дали и навиците на сън ни обединяват? В JYSK се заехме с тази задача. С помощта на едно проучване за съня, научихме следното от нашите клиенти: 

А какво е качеството на Вашия сън? Направете нашия тест и сравнете Вашите резултати. Още интересни факти за съня можете да намерите и тук.

8 часа сън

Отговорилите от всички държави са съгласни, че качеството на сън играе важна роля в тяхното ежедневие, както и че осем часа сън през нощта са напълно достатъчни. В действителност голяма част от тях спят между шест и седем часа през делничните дни (62%). Украйна е шампион в тази категория. Там само 20% от отговорилите спят осем часа или повече през нощта.

На другата крайност са шведите, които изглежда страдат от светлите летни нощи. Един на 10 души спи само четири часа или по-малко, докато в съседна Гърция топлината е причина хората да спят само пет часа през нощта (според анткетата ни 1 на петима души).

През почивните дни всички се опитваме да спим повече, особено в Норвегия, където са най-големите поспаланковци (нищо чудно, че са в топ 3 на най-щастливите нации). Там 1 на 10 от отговорилите на въпросника наваксва със средно 11-12 часа сън през почивните дни.

Лесно заспиване

Като стана дума за Норвегия, отговорилите намират за „трудно“ или дори „изключително трудно“ да заспят. Това ни кара да се замислим колко време прекарват норвежците в леглото – на първо място във въртене, а след това, наваксвайки със съня си през уикенда. Около 25% от отговорилите имат проблеми със заспиването.

В Чехословакия половината от отговорилите нямат подобни проблеми. Те заспиват „лесно“ или „изключително лесно“.

В Европа хората използват електроника преди да заспят. Приблизително 40% гледат телевизия, стоят с телефон или таблет в леглото. Най-голям процент заемат румънците, където половината от отговорилите използват електроника преди да заспят. А датчаните - 20% от тях, не използват никакви устройства преди сън.

Смарт устройство преди лягане

Как влияе употребата на ел. устройства преди лягане

Какво се случва през нощта?

Какво се случва когато изгаснат светлините в Европа? Едно е сигурно, не сме сами. По-малко от една трета от отговорилите спят сами. В Румъния 17,4% спят в една стая с децата си.

Изглежда европейците в северната част спят неспокойно в сравнение с обитателите на Централна, Източна и Южна Европа. 18% от датчаните, шведите, норвежците, финландците, британците и холандците не се будят през нощта, докато този процент се покачва до 28% в останалите държави.

Защо се будим нощем? Изненадващо, може би само за младите родители, децата не са основната причина за прекъсване на съня. На първо място е нуждата да посетим тоалетната. След нея се нарежда неподходяща температура в стаята.

Спящо семейство в легло

Позиция на спане и характер

Позиция зародиш е най-популярната сред участниците в запитването. На второ място е спането по корем. Този отговор е характерен за държавите Румъния, Словения и Украйна.

Според вас има ли изобилие от комуникативни, екстроверти, директни и чувствителни личностни, сред нашите клиенти? Изглежда, че отговорът е да. Прочетете статията, с която ще разкриете каква личност сте според позицията, в която спите.

Позиции на спане

Събуждането може да се окаже изключително мъчителен процес

Може би причината се крие в липсата на сън през делничните дни, но четирима от десетина души намират събуждането за „мъчителен“ или „изключително мъчителен“ процес. Най-свежи са отговорилите от Украйна – 45,8%, те намират събуждането за „лесно“ или „изключително лесно“. Средно за държавите взели участие е 29%. Дали това не се крие във факта, че голяма част от жителите достигат до заветните 8 часа сън? В Полша 49,6% анкетирани намират събуждането за „изключително мъчителен“ процес.

Какво ще кажете за сутрешното настроение? В Дания шансовете да срещнете усмивки в метрото и сутрешния трафик са изключително големи. Това не се дължи на климата, малко по на север, по-точно във Финландия всеки трети се събужда раздразнен. Същият пример се забелязва и в Централна Европа, всеки четвърти в Украйна се събужда „щастлив“, докато в Унгария всеки трети е кисел рано сутрин.

Сиеста и сънливост

В Гърция държат на своята сиеста и всеки четвърти си набавя следобедната дрямка следобед. Средно сред останалите държави този процент е около 10%. Може би норвежците има какво да научат от южната ни съседка. Особено що се отнася до факта, че всеки трети се оплаква от сънливост, но само 10% са склонни да дремнат. От друга страна, словаците или по-точно 18% от тях не се чувстват сънливи през деня.

Факти за проучването

В проучването са се включили 35 000 души от 19 различни държави в Европа (Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Украйна и Великобритания). Проучването беше разпространено с помощта на онлайн бюлетин, блог и социалните мрежи.

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?