Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Мъж спящ в легло

Защо спим?

Да си легнеш нощем в любимото и удобно легло и да се събудиш сутринта свеж и отпочинал, едва ли има нещо по-хубаво от това? Особено в онези тежки моменти, когато не си доспиваш, защото има безброй основателни причини. Всъщност защо спим? Защо имаме нужда от сън? Какви са неговите ефекти, освен факта, че ни презарежда? Ето и няколко интересни теории:

Сънят създава спомени

Важността на съня не бива да се подценява. Едно нещо е сигурно, по време на сън се създават спомените. През един обикновен работен ден мозъкът е затрупан с огромни количества информация. Всички онези факти, сензации и преживявания трябва да бъдат обработени и запазени, а това не става моментално – случва се, докато спим. През този процес малките частици информация „пътуват“ от първичната (краткотрайна) към вторичната (дълготрайна) памет.

Сънят ни помага да учим

Разбира се, установяването на спомените е от изключително значение за научаването на нови неща и умения.

Когато новата информация се представи на мозъка, тя трябва да бъде затвърдена, за да се превърне в дълготраен спомен. Освен това трябва да можете и да си спомните тази информация, след като тя бъде съхранена. Когато този процес се затвори, научавате нова дума на чужд език или интересната новина, която сте чули по време на вечеря. Или пък може да затвърдите уроците по солфеж на китара.

Растем, докато спим

Възстановяването на човешкото тяло – изграждане на мускулна маса, отнема голям период от време. Сънят влияе благотворно на тялото, всички рани зарастват и тъканите се възстановяват. Човешкият организъм „възстановява“ това, което е загубил, докато е бил в будно състояние. Спането всъщност е активен период, през който се случват много от процесите на възстановяване и заздравяване. Ето защо в детските години човек прекарва повече време в сън, за да може тялото да учи и да расте.

Спим, за да пестим енергия

По време на сън човешкото тяло е програмирано да намали разхода на енергия - температурата на тялото пада, намалява и нуждата от калории. Всичко това идва още от зараждането на човека като вид. В онези тежки времена е било от изключително значение да не се хаби енергия. Ето защо през нощта, когато ловуването е било значително трудно, човек просто е решил да дремне малко повече.

Какво се случва през стадиите на съня?

През един цикъл на сън се преминава от лек до дълбок сън, както и бързо движение на очите (rapid eye movement/REM), където се случва голяма част от сънуването. Изглежда, че различните степени на сън имат различна роля в изграждането на паметта и ученето. Със сигурност знаем, че REM стадий играе важна роля в подбора и запазването на новите данни. Докато по-лекият стадий на сън помага при ученето на нови моторни умения, смесицата от двата спомага визуалната памет.

Не подценявайте важността на съня

Счита се, че сънят влияе положително на имунната система, загубата на тегло, апетита, емоционалното състояние и т.н. Това са още няколко причини да тръпнете в очакване на времето за лягане. Ако имате проблеми със съня, трябва да се консултирате с доктор, за да намерите решение на Вашия проблем.

Източници

https://sleepfoundation.org/excessivesleepiness/content/why-do-we-need-sleep

http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/benefits-of-sleep/why-do-we-sleep

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?