Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Цветове, които да използваме в спалнята

Какви цветове да използваме в спалнята?

Цветовете в спалнята могат да повлияят на съня и на неговото качество. Ето защо трябва да подбирате много внимателно цветовата гама и нейното влияние, а не просто да се втурвате към личните предпочитания.

Може би сте любител на червения цвят – той привлича вниманието и е подходящ за жизнените и активни характери. Например ако облечете червена дреха, Вие привличате всички погледи или една декоративна възглавница в ярко червено е акцент в стаята. Идеите са добри, но не и да използвате този цвят като основен в помещението за сън.

Кои са тоновете и нюансите подходящи за спалнята? В блога по-долу ще се опитаме да отговорим на този въпрос. 

Стая в по-тъмни нюанси:

Спалня в синьо и сиво

Синьото в комбинация със сиво създава релаксираща атмосфера, повдигаща нивото на мелатонин – „хормона на младостта”, който подпомага съня и неговите качества. По-тъмните тонове са подходящи, ако Вашата стая е добре осветена.

Започнете, като установите от какво имате нужда

Когато избирате основния цвят, определящи са Вашите навици в спането, както и как използвате стаята. Някои цветове са по-подходящи от други, но същото важи и за хората – някои се влияят много повече от цветовете, отколкото други. Ако и Вие сте сред тези, които се влияят от цветовете – избирайте внимателно, съобразявайте се с психологическия аспект на всеки цвят. От друга страна, ако те не ви влияят, изберете според Вашите лични предпочитания, размера и разположението на стаята, както и количеството постъпваща светлина.

Спалня в пастелни тонове

Пастелните тонове, комбинация от сиво и крем, са препоръчителни за отмора. Подходящи са, ако сте свикнали да работите от спалнята.

Цветовете придават атмосфера в стаята

Цветовете могат да бъдат пряко свързани със сетивата, ето защо дадено помещение, в което присъства доминиращ цвят, ще има специфична атмосфера. Ако желаете светла и просторна стая, трябва да прибегнете към светлите и пастелни нюанси. Ако пък сте се насочили към нещо по-весело – изберете жълтото. А за да релаксирате, доверете се на магията на синьото и зеленото. Избирайте по-меките нюанси на синьото, тъй като тъмните имат обратен ефект - навяват чувство за тъга.

Спалня в зелено и сиво

Зелените тонове успокояват и подпомагат съня. Комбинирайте зелено със светли цветове, за да стимулирате възприятията си.   

Искате ли да постигнете топла и интимна атмосфера? В този случай, най-подходящи са нюансите на кафяво с акценти червено или зелено.

Тъмни или светли цветове?

Когато използвате повече от един цвят, Вашите сетива ще бъдат още по-стимулирани, което е един плюс за съзнанието. Смесването на ярки и бледи тонове създава интересна игра, която предразполага за по-добър сън. Избирайки мебели и аксесоари в допълващи се цветове, ще миксирате нюансите във Вашата стая. Например боядисвате една стена в даден цвят, за да избегнете натрупването му в помещението. 

Спалня в светли тонове

Игра на цветове – комбинирайте тъмните цветове, като аксесоари и декорации, с големите светли пространства в неутрални тонове.

Когато избирате цветовата схема в спалното помещение, не пренебрегвайте мебелите. Те имат съществена роля. Например гардеробът е една обемна част от мебелировката, неговият цвят ще повлияе в избора на допълнителните нюанси. В този случай, ако допълните стаята с контрастни цветове, ще постигнете визуална стимулация на сетивата. Например, един килим и гардероб, комбинирани със завеса в светли тонове, ще са добър контраст на по-тъмно боядисани стени.

Червеното, като цвят в спалнята

В тази спалня основните цветове са на гардероба и рамката за легло, комбинирани с червеното спално бельо. Не прекалявайте с червените аксесоари, тъй като този цвят е прекалено ярък и дразнещ.

Характеристиките на стаята определя избора на цветове

Размерът на стаята и количеството естествена светлина са два от основните елементи, които трябва да вземете под внимание, избирайки цветовете. Ако имате големи прозорци в спалнята, използвайте по-тъмните тонове. Жилището ви е по-малко и тъмно, по-светлите цветове ще добавят простор и приветливост.

Спалня в зелено и бяло

По-тъмни нюанси са подходящи за просторните помещения, с голямо количество естествена светлина. 

Изберете цветовете според функционалността на спалнята

Използвате спалнята и като офис, стая за отдих, гардеробна или нещо друго? Избирайте цветовете според функционалността на стаята. Ако прекарвате часове пред компютъра в спалнята, то цветовете в помещението ще имат голямо влияние върху Вас.

Микс от синьо и кафяво

Ако Вашата спалня се използва по предназначение, то тъмните цветове ще Ви помогнат да релаксирате пълноценно. 

Тъмните нюанси са подходящи, когато става дума за спане, тъй като с тяхна помощ се подпомага продукцията на мелатонин или „хормон на младостта”, подобряващ съня и неговите качества. Ако Ви се налага да работите от спалнята – избягвайте тези нюанси, те няма да Ви доставят необходимата енергичност. Изберете светли пастелни тонове, които да са приятни за окото.

Спалня в светли цветове

Светлите цветове са подходящи за мултифункционалните спални, които се използват и като офис.

Най-подходящите цветове за спалнята

За спалното помещение са подходящи цветове, които успокояват съзнанието. Зеленото е в средата на спектъра и балансира. Той е най-спокойният цвят за възприемане от човешкото око. Затова се смята, че има лечебно действие - подобрява зрението. Синьото е цветът на ума и в своята същност е успокояващ. Той влияе повече на психическото, отколкото на физическото ни състояние. Това са цветовете, които намаляват стреса и са лесни за възприемане.

И лилавият цвят притежава този успокояващ ефект. Виолетовото насърчава човек да съзерцава и да медитира. Този цвят се асоциира най-често с кралските особи и се свързва с най-високото качество. Може би не сте готови да боядисате стени във виолетово, но смело го използвайте като акцент - килими, декорации, спално бельо или завеси.

Спалня в лилаво

Един смел избор за спалнята - лилавото също притежава успокояващ ефект.

Избягвайте прекалено много зони в бяло, сиво или ярки цветове

В голяма част от домовете стените са бели, дори и в спалнята. Бялото не е най-подходящият цвят за стаята, в която спите. Причината е, че подхранва състояние на стрес в подсъзнанието и може да доведе до мигрена. Ако нямате намерение да пребоядисате стените в спалнята, можете да ги обогатите с няколко етажерки или няколко рамкирани снимки.

Сивите тонове действат успокоително и същевременно са практични, но не са най-подходящи за спалното помещение. Сивото е цветът на меланхолията. Избягвайте струпването на сиви мебели и аксесоари, тъй като те биха могли да предизвикат чувства на тъга, меланхолия и неспокойство.

Спалня в тъмни тонове и розово

В спалнята ярките цветове трябва да бъдат използвани разумно и в малки количества.

Дори ярко червеното не е подходящо за спалнята. Червеното, оранжевото, наситеното розово и жълто са жизнени цветове, по-скоро ще Ви раздразнят, отколкото успокоят в любимото Ви кътче за почивка. А ако държите те да присъстват, използвайте ги като декорация, аксесоари и в малки количества.

Открийте повече

Любимият домашен текстил на купувача

Любимият домашен текстил на купувача

Любимото спално бельо на купувача

Любимото спално бельо на купувача

Ръководство: Избор на правилния килим за всяка стая

Ръководство: Избор на правилния килим за всяка стая

Обновете спалнята си със спално бельо

Обновете спалнята си със спално бельо