Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
4-местна кухненска маса с 4 кухненски стола от дъб.

Ръководство: Избор на подходяща кухненска маса

Търсите нова кухненска маса и не сте сигурни за идеалния размер, който ще допълни дома Ви и ще отговори на Вашите нужди? Определянето на правилния размер на масата често може да бъде неинтуитивно и предизвикателно. Ако някога сте се чудили: "Какъв размер маса ми е необходим?" – не сте сами. В това ръководство ще намерите лесна за разбиране информация за размерите на масата за хранене и други аспекти, които трябва да имате предвид, така че да сте по-добре подготвени да вземете информирано решение и да изберете перфектната кухненска маса за Вас.

  Кой размер маса е подходящ за мен?

  "Коя кухненска маса да избера?" Сега това е страхотен въпрос. В повечето случаи имате представа какво бихте искали – предпочитания за стил, форма, брой места и т.н. Това е чудесно начало, но как можете да сте сигурни, че избирате масата, която отговаря не само на Вашите желания, но и на действителните Ви нужди? Нека разгледаме задълбочено някои от основните фактори, които трябва да имате предвид, преди да вземете окончателното решение за нова трапезна маса.

  Съображение 1: Колко места искате да има масата?

  Когато търсите нова кухненска маса, първото нещо, което трябва да се запитате, е: "Колко хора искам да настаня?" Искате ли 2-местна, 4-местна, 6-местна, 8-местна или дори 10-местна маса за хранене? Преценката колко места ще Ви трябват редовно е чудесна отправна точка – масата трябва да бъде функционална и да може да побере Вас и Вашето семейство. В крайна сметка няма смисъл да закупите маса, която изглежда страхотно във Вашия дом, без да може да настани всички.

  Ориентировъчно правило: 60 см на място

  За сядане голямо правило е да осигурите на всяка седалка минимум 60 см пространство. Така хора могат да седят удобно с достатъчно място за хранене и движение на ръцете. 

  Съображение 2: Форма на масата

  След това трябва да обмислите въпроса: "Коя форма маса за хранене трябва да избера?" Формата е голяма част от нейното визуално присъствие, както и как се отразява на Вашето пространство за хранене и дом като цяло. Правоъгълни и кръгли маси обикновено са най-често срещаните опции, които ще намерите, форми като квадратни и обли са по-необичайни. Най-вероятно вече имате предпочитания за коя форма бихте искали. От вас зависи да вземете това предпочитание и да вземете решение за форма, която отговаря на Вашите нужди и се вписва във Вашата трапезария. Прочетете повече за формите на масата и техните размери по-надолу в това ръководство.

  Изборът между правоъгълна и кръгла маса може да бъде труден, защото всяка от тях има различни качества, когато става въпрос за естетика, функционалност и възможности за разширяване.

  Съображение 3: Разширяване на масите

  Обичате ли събирания, да организирате вечерни партита или да имате приятели и семейство на гости за вечеря? Повечето домове не могат да поберат 8-местни или 10-местни кухненски маси. В тези случаи разтегателната маса за хранене е страхотна, гъвкава и удобна опция, която може да бъде правилното решение. С разширяваща се или разтегателна маса можете да настаните повече гости, когато ситуацията го изисква. Ако домът Ви е по-малък и пространството за хранене е ограничено, изборът на по-малка разтегателна маса за хранене Ви дава най-доброто от двата свята - достатъчно пространство и възможност за сядане на повече хора, когато е необходимо.

  Повечето разтегателни маси за хранене ще бъдат правоъгълни или квадратни, но има и разтегателни опции, които са кръгли или овални. Някои маси се разширяват от центъра, където масата се разглобява и в отвора се поставят удължения. Други са удължени в краищата на масата, където удълженията са прикрепени към всеки край на масата.

  Съображение 4: Височината, размера и формата на кухненските столове

  Когато търсите да купите нова маса, трябва да имате предвид, че Вашите столове също играят важна роля. Повечето маси за хранене попадат в стандартна височина от 75 см, а столовете за хранене - стандартна височина на седалката от 45-48 см. Това означава, че в повечето случаи потенциалното несъответствие между двете не е нещо, за което трябва да се притеснявате. Все пак си струва да се има предвид, тъй като леките вариации в масата за хранене или столовете за хранене могат да означават, че те няма да се поберат заедно по начина, по който бихте очаквали, и винаги е по-добре да сте наясно с това предварително.

  Пример за такова несъответствие може да бъде стол за хранене с по-високи подлакътници - този стол може да не се побере под масата. Друг пример може да бъде кухненска маса с уникален дизайн, където краката налагат определени ограничения за това как столовете ще се поберат под нея.

  Размери на кухненските маси

  След четирите препоръчителни съображения е време за пълен преглед на Вашите възможности, когато става въпрос за трапезни маси и техните размери.

  Таблица с размери на правоъгълни маси

  Най-често срещаните правоъгълни маси са с ширина 90 см и дължина между 160-180 см. Естествено, има много варианти за по-къси маси, като 90 х 140 см, както и по-дълги маси – 190 х 200. Ширината на масата за хранене също може да варира. Това рядко засяга местата за сядане около масата и просто осигурява повече място за посуда за хранене, ястия и декорации. Вижте пълната ни гама от правоъгълни кухненски маси.

  Тази илюстрация изобразява най-често срещаните размери на правоъгълни маси. Кръговете представляват столове, като версиите с пунктирана линия показват опцията за сядане на човек във всеки край на масата. Имайте предвид, че броят на столове се основава на това, че всеки стол има 60 см пространство.

  Illustration of rectangular dining table sizes with four examples: 80x140, 90x160, 90x180, and 90x200

  Брой места

  Размери на масата

  Вариации на размера

  4-6

  90 x 120 cm 

  80-90  x 130 cm 

  4-6

  90 x 140 cm 

  80-90 x 140-150 cm 

  4-6

  90 x 160 cm 

  80-90 x 150-160 cm 

  4-8

  90 x 180 cm 

  90-95 x 180-190 cm 

  6-8

  90 x 200 cm 

  90-95 x 190-200 cm 

  6-8

  90 x 230 cm 

  90 x 220 cm 

  8-10

  90 x 250 cm 

  90-95 x 250-280 cm 

  Таблица с размери на кръгли маси

  Когато става въпрос за кръгла маса, броят на местата около нея може трудно да се определи. Следвайки правилото за 60 см на седалка, илюстрацията по-долу показва най-често срещаните размери на кръглите маси и техния брой места. В повечето случаи овалната маса може да се третира като правоъгълна, когато става въпрос за това колко хора могат да седнат около нея. Вижте всички кръгли и овални маси за хранене в нашия асортимент.

  Символът "Ø" представлява диаметъра на кръгла маса – дължината на напречното сечение от едната страна до другата, преминаващо през средата на масата.

  Illustration of round dining table sizes with four examples: 90x190, Ø105, Ø120, and Ø130

  Брой места

  Размери на масата

  4-5

  Ø 100 cm

  4-5

  Ø 105 cm 

  4-5

  Ø 110 cm

  5-6 

  Ø 120 cm 

  5-6

  Ø 130 cm 

  Таблица с размери на разтегателните маси

  Когато трябва да вземете решение за размерите и броя на местата за новата си трапезна маса, имайте предвид, че разтегателните трапезни маси са гъвкава опция. Например, ако понякога искате да настаните шестима души, не е задължително да избирате цяла 6-местна маса за хранене - вместо това можете да изберете 4-местна маса с възможност за удължаване. Не забравяйте да проверите пълната информация за конкретните маси за хранене, за да разберете дали те могат да бъдат удължени.

  На илюстрацията са изобразени кръгла и правоъгълна маса за хранене в стандартния и разширения им размер.

  Illustration of extendable dining table sizes with round table example and rectangular table example

  Форма на масата

  Стандартни размери на масата

  Стандартен брой места

  Удължени размери на масата

  Удължен брой места

  Правоъгълна

  80 x 80 cm

  2-4

  80 x 160 cm 

  4-6

  Правоъгълна

  90 x 130 cm 

  4-6

  90 x 220 cm 

  6-8

  Правоъгълна

  90 x 160 cm

  4-6

  90 x 250 cm 

  8-10

  Правоъгълна

  90 x 180 cm

  4-8

  90 x 270 cm 

  8-10

  Правоъгълна

  90 x 190 cm 

  6-8

  90 x 280 cm 

  8-10

  Кръгла

  Ø 110 cm

  4-5

  110 x 200 cm 

  6-8

  Получете още насоки в най-близкия магазин на JYSK

  Ако търсите допълнителна информация и имате нужда от помощ за новата си маса за хранене, винаги сте добре дошли в най-близкия магазин на JYSK. Нашите служители ще Ви помогнат с всеки въпрос и ще гарантират, че ще изберете най-добрата маса за Вашия дом. Ако искате да намерите още вдъхновение за подходящите мебели за Вашата трапезария, разгледайте как цветните кухните столове могат да разкрасят дома Ви.

  Открийте повече

  На Вашето внимание: колекция LYNGVIG

  Любимият домашен текстил на купувача

  Придайте топлина на кухненската маса

  На Вашето внимание: кухненски стол ARNBORG от дъб