Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Влияе ли употребата на таблет върху съня на детето?

Влияе ли употребата на таблет върху съня на детето?

Използвате ли таблет, когато приспивате децата? Едно проучване показва, че светлината от устройството въздейства на мозъка да вярва, че е ден. Ето защо употребата на таблет преди лягане може да попречи на детето да достигне до фазата на дълбок сън. След употребата на устройствата малчуганите трудно ще заспят.

Детето има нужда от повече време, за да заспи

Силната светлина от екрана на устройството може да наруши циркадните ритми, а това от своя страна ще повлияе на съня на детето. Ето защо не е препоръчително децата да използват таблет преди сън. Светлината, излъчвана от устройството, ще удължи необходимото време за приспиване на детето, както и в намаляване на хормона на съня - мелатонин, с 55%.

По-малко БДО сън

Децата сънуват повече от възрастните, а използването на таблет преди лягане ще повлияе върху различните фази на съня. Това означава, че детето ще получи по-малко БДО сън и ще сънува по-малко. Използвайте, колкото се може по-малко таблет преди лягане. 

Дълбок сън при децата

Ограничете времето за игра до максимум 2 часа на ден

Без значение дали децата играят на таблет, гледат телевизия или прекарват време на телефона, ограничете времето им пред екрана. Препоръчително е децата под двегодишна възраст да прекарват по-малко време пред тези устройства, а децата над тази възраст да се вместват в рамките на 2 часа дневно.

Махнете мобилните устройства, телевизора и таблета от детската стая

Ограничаването на времето, прекарано пред едно от тези устройства, ще помогне на детето да не загърби социалните отношения, физическите дейности и креативните игри в полза на електронните забавления. Премахнете от детската стая телевизора, таблета или телефона.

Използвайте функцията за регулиране яркостта на дисплея

Ако е наложително използването на таблет или телефон преди лягане, използвайте функцията за регулиране яркостта на дисплея. Тя ще замени силната синя светлина с по-меки тонове на кафяво/оранжево, които са по-подходящи преди лягане.

Използването на таблет от детето има и своите предимства

Съществуват много интересни апликации, които ще помогнат на детето да научи полезни неща. Те ще помогнат в развитието на моторните умения или ще улеснят броенето и четенето – в зависимост от възрастта.   

Не е лоша идея да съблюдавате какви апликации използва детето на своя таблет, за да се уверите, че съдържанието е приемливо за съответната възраст. Бъдете сигурни, че нито една от апликациите не изисква заплащане за съдържанието си, това ще предотврати неприятния момент на плащане на големи суми.

Loading...

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?