Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Матрак от мемори пяна.

Грижа и поддръжка на матраците

Може би само част от вас се замислят колко е остарял матракът и дали не е време да го сменят. Както всичко останало, вашият матрак не е вечен. Колко години „живее“ матракът и можете ли да направите нещо, за да удължите живота му?

Колко често трябва да подменяме матрака?  

Колко дълго „живее“ матракът, зависи от няколко фактора.

  • Качество: Качеството е един от най-важните фактори, от които зависи колко дълго ще „живее“ матрака – колкото по-добро качеството, толкова по-дълъг живот.
  • Натоварване: Натоварването на матрака може да варира. По-тежките от нас ще трябва да сменят матрака много по-рано, отколкото хората с по-малко килограми.
  • Потене: По време на сън човешкото тяло отделя ненужни токсини чрез потене. През една нощ можем да отделим до 1½ литра пот, а тя попива в матрака и нарушава структурата на подплатата.
  • Поддръжка на матрака: Ако се грижите и поддържате вашия матрак, то той ще ви се отблагодари в продължение на много години. Прочетете нашите съвети за поддръжка в гида по-долу.

Добър индикатор за вашия матрак - дали е остарял, е това дали се чувствате удобно, като легнете и как се събуждате сутрин. Ако той е прекалено стар и износен, това ще окаже влияние върху вашето тяло и здраве. Освен нездравословен сън, може да доведе до болки в гърба и кръста, ето защо трябва да помислите за подмяна. Неписано правило е да се замислите за подмяна на стария матрак на всеки 10-12 години.

Грижа и поддръжка

Можете да удължите живота на вашия матрак с няколко лесни трика:

Използвайте протектор за матрак

Ако спите с протектор за матрак, той ще попие потта и по този начин ще предпази матрака. Той може да бъде изпран, най-малко 6 пъти в годината. След 2-3 години е препоръчително протекторът да се подмени.

Използвайте надматрачна постелка

Добавете надматрачна постелка, по този начин ще запазите матрака и ще увеличите комфорта. Но имайте предвид, че постелката ще се износи много по-бързо от матрака и трябва да бъде подменена по-често. Колко време ще живее, зависи от натоварването.

Обръщайте матрака

Матраците с пружини, пяна и надматрачните постелки трябва да бъдат обръщани поне 3-4 пъти в годината. Не забравяйте да проверите дали може да се обръщат. Например матраците с рамка трябва да бъдат обръщани 3-4 пъти в годината, за да се оформят по тялото ви.

Почиствайте редовно с прахосмукачка

По хигиенични причини, но също така прахта и мръсотията могат да се задържат в подплатата, а това ще доведе до алергии.

Оставете пространство под матрака

По този начин матрака ще може да се проветрява от всички страни и няма да се задържа влага. Матраците с пружини трябва да бъдат поставени върху подматрачна рамка, за да може кондензатът да излезе.

Избягвайте кувертюрите

Избягвайте да оправяте леглото, щом станете сутрин. За да може влагата, насъбрала през нощта, да се изпари от матрака и той да се проветри.

Проветрявайте матрака и надматрачната постелка

Не трябва да проветрявате матрака всеки месец, това трябва да е периодично. Домашните акари живеят във влажна среда, а матрак или надматрачна постелка, които задържат влагата, са прекрасно място за това. Ето защо е важно от време на време те да бъдат проветрявани.

Открийте повече

Гид легла

Гид легла

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си