Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна

Спестете до 60% на избрани артикули за сън

Как да приспим детето?

Как да приспим детето?

Голяма част от родителите са запознати с проблема - неспокойни деца, които не могат или не искат да заспят. За подрастващите е от значение да получат възможно най-добрата почивка, за да се развиват добре и да имат необходимата енергия. И не на последно място, ритъмът на спане оказва влияние на растежа на детския организъм.   

В нашия блог ще прочетете повече за нуждата от сън при децата, както и ще намерите съвети как да им помогнете да спят по-добре през нощта.  

Сънят варира при всички деца

Децата са различни, всяко едно от тях е малка вселена. Това е в сила и за нуждата от сън. Няма наръчник как да се справите и с този проблем. Но има основни правила, които ще помогнат на Вашия мъник да спи по-добре, както и на Вас.


Защо не спи моето дете?

Това е въпрос, който много родители си задават и търсят отговор. В един момент от развитието на детето, те забелязват, че рожбата им има проблеми със заспиването, тъй като не може да достигне фазата на дълбок сън. Причините се дължат на различни фактори - болки при растежа, значителна промяна в живота на детето или други форми на неспокойствие.


Децата се развиват през нощта

Сънят е важен за детето по ред причини. Например, по време на сън организмът произвежда хормона на растежа - соматотропин. Той отговаря за растежа на костите като и за белтъчната и въглехидратна обмяна в тялото. Ефектът му се изразява в повишаване на обмяната на веществата в клетките и особено на белтъчната синтеза. При отделяне на по-малки количества от този хормон растежът на децата изостава Броят часове, които детето спи, също оказват влияние върху настроението, жизнеността му и любопитството. Липсата на сън може да доведе до летаргичност, умора, раздразнителност и хистерия –проблем, с който всички родители са добре запознати.

Необходимостта от сън и неговият ритъм при децата

Необходимостта от сън при децата варира с възрастта. От 4 до 6 години е желателно да има 10 - 12 часа сън. При по-големите, от 7 до 12-годишните часовете са 11, а при 13 - 18- годишните сънят е от 8 до 10 часа. Редовният ритъм на сън трябва да се създава от ранна детска възраст, тъй като това ще бъде от изключително значение в годините за напред.

Как да приспя детето?

Повечето родители са добре запознати с проблема преуморени или истерични деца, които не могат да се успокоят. За съжаление, няма конкретен отговор на този въпрос. Има няколко начина, които могат да помогнат на Вашия мъник да спи по-добре през нощта.

За да избегнете проблемите със съня на детето, направете график, неспокойството и дисбаланса имат отрицателен ефект върху съня. С фиксираните часове за лягане и събуждане ще му помогнете да придобие навици, които ще подобрят начина на спане.

Избягвайте десертите или сладките, съдържащи захар, след вечеря. Захарта не успокоява детето. Заместители на сладките след вечеря са стафидите, плодовете или ядките. 

Няколко часа преди лягане, изключете телевизора и скрийте таблета. Проучванията показват, че дори и най-малките електронни устройства излъчват достатъчно светлина, за да раздразнят мозъка и да подбудят безсъние. Това важи както за възрастни, така и за деца. Прекарайте това време в игри или в рисуване. 

Приказките преди лягане са изключително добър начин да приспите Вашето дете. Спокойната атмосфера, хубава история с мама или татко до леглото ще успокоят всеки мъник и ще го приспи незабавно. Избягвайте приказките с много действие и четете /разказвайте с тих монотонен глас.

  

Липсата на сън влияе отрицателно върху развитието на детето

Сънят не само има огромно влияние върху развитието на Вашето дете, но е и един от основните фактори. Например липсата на сън може да има пряк ефект върху растежа. Ето защо е изключително важно родителите да се уверят, че децата получават необходимото количество сън.

Светлината притежава регулаторна функция върху съня на децата

Светлината и тъмнината автоматично придобиват регулаторен ефект върху режима на сън на тялото, без значение от това дали сте дете или възрастен. За да спи по-добре малчугана, количеството светлина в стаята е от изключително значение. Пълната тъмнина е за предпочитане.

От друга страна, не е лошо да присъства малко светлина. Един добър начин да регулирате това е с правилния избор на завеси или щори.

Как влияят цветовете на Вашия сън
 

Източници:
https://sleepfoundation.org/sleep-topics/children-and-sleep

Открийте повече

Продукти и съвети за прохладен сън

Продукти и съвети за прохладен сън

Как да намалим алергиите в спалнята?

Как да намалим алергиите в спалнята?

Разберете значението на съня

Разберете значението на съня

Как да спим по-добре в жегата?

Как да спим по-добре в жегата?