Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Жена държаща завивка.

Гид завивки

С избора на правилната завивка ще постигнете още по-добър сън.

 

Размери

Какъв е размерът на завивката, зависи от Вашата височина. Като общоприето правило е, че завивката трябва да бъде 20-30 см по-дълга от Вашата височина. При нас можете да намерите завивки с дължина 200 или 220 см.

Изолационна сила

В JYSK разделяме завивките на три основни групи: хладна, топлеща и екстра топлеща. Когато правите вашия избор, трябва да се съобразите с температурата на вашето тяло и на стаята, в която спите.         

Изолационна сила завивки

Пълнеж

Нашите завивки се предлагат в различни комбинации от пълнежи, но основно могат да бъдат разделени на две категории:

  • Естествен пълнеж
  • Изкуствен пълнеж

Какъв пълнеж ще изберете е въпрос на вкус.

Естествен пълнеж

Естественият пълнеж се състои от пух и пера, но в определени случаи може да бъде и от други естествени материали - коприна, памук, вълна. Предимството на естествения пълнеж е, че не запарва и има най-добрата изолационна сила.

Качество на пълнежа

По този начин се измерва „пухкавостта“ на продукти с пух и тяхната изолационна сила. С една дума може да се каже, че най-важно е качеството на перата и пуха. Колкото по-високо е числото, толкова повече въздух има в една унция пух и толкова по-добра изолационна сила има пълнежа.

Колкото повече пера са примесени с пух, толкова по-качествен и по-тежък е пълнежът. Само по себе си теглото не е фактор за топлината на завивката, това се определя от комбинацията – тегло и качество на пълнежа.

Коприна

Копринената завивка се характеризира с това, че е по-тънка от останалите, но със същото качество на пълнежа. Тя регулира изключително добре температурата на тялото по време на спане. Също така не запарва и има антибактериално въздействие, което помага за постигането на по-хигиенична и комфортна среда за спане.

Изкуствен пълнеж

Той се състои предимно от полиестерни нишки, които наподобяват качествата на естествения пълнеж, но на много по-ниска цена. Изкуственият пълнеж е по-проветрив, но и теглото му трябва да бъде много по-голямо, за да може завивката да е на същото ниво на топлина, като тези с естествен пълнеж.

Калъф

Друг важен момент, на който трябва да обърнете внимание, е какъв калъф предпочитате. Завивките, които предлагаме в JYSK, са с покритие от памук или полиестер, или комбинация от двата материала. Вие определяте коя материя предпочитате и с коя ще се чувствате по-добре по време на сън. Съществува известна разлика дали завивката ще бъде по-дебела и по-мека.

Хипоалергични завивки

Много хора вярват, че са алергични към пера или пух. Това не е напълно вярно, защото малък процент от населението не толерират този вид пълнеж. От друга страна, най-срещана е алергията е към прах и домашни акари. Ако все пак попадате сред алергичните към пуха и перата, ви препоръчваме завивка с изкуствен пълнеж или такава, която не съдържа тези материали.

Алергия към акари

Изключително трудно е да избегнете напълно домашните акари. Но можете да намалите драстично техния брой или възможността да се възпроизвеждат, като почиствате редовно спалнята и перете често вашата завивка, възглавница и надматрачна постелка, поне 5-6 пъти годишно. Това нарушава средата, в която се зараждат акарите. Имайте предвид, че дори и най-качествените завивки и възглавници не трябва да бъдат прани прекалено често. Можете да прочетете повече за поддръжката на възглавниците и завивките тук.

Алергични ли сте към домашни акари? В такъв случай обмислете вариант за хипоалергична завивка. Те са обработени да предотвратят зараждането на домашните акари. Поради тази причина спокойно можете да перете тези завивки само 2 пъти в годината, както е препоръчително и така да удължите живота им. При нас в JYSK ще намерите следните хипоалергични марки:

Завивките и възглавниците с лого NOMITE имат калъфка, която е изключително плътно тъкана. Това помага да се намали проникването на прахови акари.

OEKO-TEX logo

Продуктите с лого “Доверие в текстила” отговарят на най-строгите критерии на международната асоциация OEKO-TEX® и не съдържат вредни вещества.

Продуктите с това лого са анализирани от Asthma Allergy Nordic и алергии, за да се гарантира, че не съдържат вещества, за които е известно, че причиняват алергии.

Зимни и летни завивки 

Дали използвате една и съща завивка през цялата година или ги сменяте според сезона, зависи само от климата във вашия дом. Ако поддържате постоянна температура в спалнята през цялата година, няма смисъл от смяната на завивка. Но ако температурата се променя според сезона, е добра идея да имате една хладна и топлеща. Това ще допринесе за комфорта по време на сън.

Открийте повече

Коя завивка да изберете?

Коя завивка да изберете?

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Олекотена завивка с растителен състав на материята

Безопасност при детските завивки

Безопасност при детските завивки

Кой е правилният размер завивка?

Кой е правилният размер завивка?