Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Градински чадър с градинска маса и градински столове на терасата.

Ръководство: Намерете подходящия градински чадър

Лятото е времето от годината, което е идеално за прекарване на повече време на открито. Въпреки че сезонът на открито е вълнуващо време, което много от нас обичат, всички знаем онези горещи летни дни, в които търсенето на подслон на сянка е приоритет номер едно.

В такъв момент закупуването на градински чадър или сенник е очевиден избор. Преди да решите кой чадър да изберете, има няколко фактора, които трябва да имате предвид – те включват форма, размер, материал, стил и други характеристики. Те са описани в това ръководство, така че четете нататък, за да направите правилния избор на градински чадър или сенник.

За какво използвате градински чадър?

Основното приложение на градинския чадър е неговата практичност. Градинските чадъри, състоящи се от платнище, изработено от издръжлив плат и поддържан от здрава дървена или метална тръба, служат като универсални аксесоари на открито.

Основната функция на градинския чадър е да осигурява необходимата защита от слънцето. През топлите летни дни, когато слънчевите лъчи са интензивни, чадърът предлага прохладно убежище, което ви позволява да релаксирате на открито. Освен това при неочаквани дъждове, градинският чадър осигурява надежден подслон от валежите, като гарантира, че няма да се намокрите, така че събиранията на открито да могат да продължат без прекъсване.

Като цяло практичността на градинските чадъри ги прави незаменими аксесоари на открито, предлагащи комбинация от функционалност, естетика и защита от атмосферни влияния, подобряващи вашата градина, вътрешен двор, балкон или друг вид външно пространство.

  1. Как да изберете правилния градински чадър?

  Изборът на правилния чадър за вашето външно пространство, независимо дали е двор или балкон, може да бъде труден - как можете да сте сигурни на какво да базирате решението си? Когато става въпрос за избор на чадър, основните съображения включват наличното пространство, наличието на други мебели и вида чадър, който най-добре отговаря на вашите специфични нужди.

  Освен това аспекти като размер, форма, материали, стил и цветове също ще повлияят на окончателното ви решение кой чадър да изберете. Научете повече за избора на перфектния чадър в това ръководство.

  От по-малките чадъри като KOLDING, идеални за балкони и малки пространства, през класическите и средните варианти като LEMVIG, до най-големите като TRONDHEIM, които могат да пазят сянка на градинската маса и столове, правилният чадър ви чака да го купите.

  Какво да търсите в един градински чадър?

  За да сте сигурни, че вашият нов градински чадър отговаря на вашето пространство и осигурява предимствата, които търсите, има няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Размер и форма на платнището: кръгло или квадратно
  • Материал на тръбата: алуминий, стомана или дърво
  • Характеристики: Свободно стоящи, накланящи се или висящи
  • Фиксиране: Различни основи за чадъри
  • Съображения за UV защита, водоустойчивост и устойчивост на вятър

  2. Размерът на чадъра спрямо външното пространство

  Чадърите се предлагат в различни размери – от малки, свободно стоящи чадъри, които можете да носите на плажа до големи висящи чадъри, идеални за осигуряване на сянка над обширни зони за хранене, има идеално предложение за всяка цел и външно пространство. Когато говорим за размера на чадър се има предвид ширината или диаметъра на платнището, а не височината на тръбата.

  Основно правило, което трябва да имате предвид, когато определяте подходящия размер на чадъра, е, че той трябва да се простира на около 50 см от всяка страна на зоната, за която осигурява сянка. Например, ако имате кръгла градинска маса Ø110 см, насочете се към чадър с размер най-малко Ø210 см. Това осигурява подходяща сянка и подслон за тези, които седят около масата.

  Изборът на чадър с размер, който отговаря на размера на вашето външно пространство, също е от съществено значение. Дори ако указанието, споменато по-горе, предполага голям чадър за покриване на определена област, той може да се окаже твърде голям за вашето пространство, да заема твърде много ценно място или да засенчва цялата област неволно.

  3. Видовете градински чадъри

  Има няколко различни вида градински чадъри, от които да избирате. От прави, класически чадъри до големи висящи чадъри с функции за накланяне и регулиране, можете да сте сигурни, че ще намерите такъв, който отговаря идеално на вашите нужди.

  Класическият прав чадър е отличен вариант за малък вътрешен двор или балкон. Този тип чадър обикновено включва права тръба, изработена от метал или дърво, и се предлага в различни цветове и размери. Ако вашата градинска маса има дупка в центъра, тя вероятно е предназначена за закрепване на прав чадър, за да осигури сянка за тези, които седят на масата. Много прави чадъри също предлагат регулируема височина на тръбата.

  Ако вашата градинска маса няма дупка в центъра си, чадърът с функция за накланяне е добър избор. Въпреки че чадърът няма да бъде центриран над масата, функцията за накланяне ви позволява да контролирате сянката, която осигурява. Тази функция също ви позволява да регулирате чадъра през целия ден, за да осигурите непрекъсната сянка, докато слънцето се движи.

  Чадърът за балкон е идеален за много малки вътрешни дворове или балкони. Може да се постави директно до стената, така че не заема ненужно пространство.

  Висящият чадър е отличен вариант за големи вътрешни дворове. Въпреки че заема място, може да осигури сянка за значителна площ. Разположен до градинска маса, той предлага безпроблемна сянка над главата. С възможност за накланяне и завъртане и ако е оборудван с колела на основата си, той може лесно да се маневрира въпреки по-големия си размер.

  4. Форми на чадъри

  Когато избирате градински чадър, двете основни форми са квадратна и кръгла. Квадратните чадъри предлагат модерна естетика и ефективно използване на пространството. Те осигуряват достатъчно покритие, особено за квадратни или правоъгълни маси за хранене и по този начин са идеални за събирания. От друга страна, дизайнът на кръглите чадъри улеснява лесното завъртане, осигурявайки оптимална сянка през целия ден.

  5. Материали за чадъри и техните свойства

  Градинските чадъри се предлагат от различни материали, всеки с различни свойства. Често срещан материал за платнището е полиестерът, а чадърите, изработени от този материал, предлагат лесна поддръжка и издръжливост – някои полиестерни платнища дори имат UV устойчивост. Що се отнася до тръбите за чадъри, дървените тръби предлагат традиционна естетика, докато металните осигуряват издръжливост.

  Обмислете предимствата на всеки материал, както и неговото визуално въздействие върху вашата външна зона – изберете въз основа на вашите предпочитания и специфичните изисквания на вашето външно пространство. За да научите повече за различните материали, използвани за градински мебели и аксесоари, вижте нашето изчерпателно ръководство за материали за градински мебели.

  6. Естетика и стил

  Когато избирате градински чадър, съобразете се с естетическите си предпочитания. Различните чадъри се предлагат в различни цветове като бежово, светлокремаво или различни нюанси на сивото, заедно с декоративни елементи като пискюли, ивици, шевове и ресни. Естествено изцяло зависи от вас да изберете стил, който допълва вашия декор на открито, като същевременно дава приоритет на функционалността.

  7. Аксесоари за градински чадъри: Основи и калъфи

  При избора на чадър основа е от решаващо значение. Трябва да е достатъчно тежка, за да осигури стабилност, особено за по-големи чадъри с широки платнища, които са податливи на преобръщане. Няма твърдо правило за това колко тежка трябва да бъде основата спрямо размера на градинския чадър.

  Има различни размери на основите за чадъри и различно тегло. Стремете се към баланс между вземането на такъв, който не е твърде голям за вашето пространство, като същевременно се уверите, че е достатъчно тежък, за да държи чадъра през цялото време.

  В нашия асортимент ще намерите основи за чадъри от гранит и пластмаса. Функционално, всеки тип изпълнява задачата да закрепи чадъра, но визуално те могат да се различават – това може да повлияе на цялостната естетика на чадъра във вашето пространство.

  Трябва също така да помислите дали искате калъф за чадър, за да предпазите градинския си чадър. Ако не можете да приберете чадъра си в гараж или под навес, когато не го използвате, калъфът за чадър може да бъде чудесно решение, за да го предпазите от лоши климатични условия.

  Сенникът: Алтернатива на чадър

  За тези, които търсят постоянно сенчесто място, за да избягат от слънцето, сенникът е отлична алтернатива на чадъра. Неговата фиксирана позиция означава, че не е нужно да се притеснявате да го изнасяте или да го местите, и осигурява постоянна сянка през целия ден, без да заема място на нивото на земята. Чрез закрепване на едната страна например към стена на къща, а другата към близък стълб или дърво, сенниците осигуряват стабилна и надеждна сянка.

  Вижте пълния ни асортимент от градински чадъри

  В нашия асортимент ще намерите широка гама от градински чадъри и сенници. Разгледайте избраните по-долу или пълния ни асортимент в нашия онлайн магазин.

  Открийте повече

  Ръководство за избор на правилната беседка

  Ръководство за избор на правилната беседка

  Ръководство: Изберете правилната кутия за възглавници

  Ръководство: Изберете правилната кутия за възглавници

  Как да изберем идеалния градински комплект?

  Как да изберем идеалния градински комплект?

  Ръководство: Как да изберем правилните градински столове

  Ръководство: Как да изберем правилните градински столове