Кошница

Вашата кошница е празна

Кошница

Вашата кошница е празна
Жена, спяща настрани в легло с бяла възглавница и завивка.

Ръководство: Кой е най-подходящият матрак за Вас?

Когато сте готови да си купите нов матрак, има много фактори, които трябва да имате предвид. Преди да изберете подходящия за Вас матрак, трябва да вземете предвид всичко - от материалите и цената до начина, по който матракът поддържа предпочитаната от Вас позиция за спане.

В това ръководство сме събрали най-важната информация, която ще Ви е необходима, за да изберете матрак, който ще Ви осигури добър сън през нощта.

  1. Какви са характеристиките на различните видове матраци?

  Съществуват различни видове матраци и всички те имат различни характеристики, предимства и недостатъци.

  По-долу ще разгледаме различните видове матраци, техните предимства и недостатъци и ще Ви дадем информацията и вдъхновението, от които се нуждаете, за да решите кой матрак е подходящ за Вас.

  2. Пружинни матраци

  Пружинният матрак има един или повече слоеве пружини и слой пълнеж, обикновено от пяна. Тази комбинация осигурява оптимален комфорт и матрак, който се адаптира към контурите на тялото Ви.

  Пружините са в основата на пружинния матрак. В JYSK разполагаме с два вида пружини: (мулти)джоб пружини и Бонел пружини.

  • Джоб пружините се движат независимо една от друга и осигуряват на тялото Ви най-добрата опора през нощта. Всяка отделна пружина е затворена в малък джоб от плат, който намалява износването и свежда до минимум шума от матрака.
  • Бонел пружините са по-големи, което означава, че всяка отделна пружина покрива по-голяма площ. В резултат на това няма да получите същото ниво на опора и адаптивност като при джоб пружини.

  Предимства на пружинния матрак

  • Пружинният матрак пасва на рамка за легло или на континентално легло.
  • Комбинацията от пружини и пяна може да подобри качеството на съня за тези, които се възползват от добрата опора на пружинния матрак. Колкото повече пружини, толкова повече опора.
  • Някои пружинни матраци дават на спящите странично допълнителна опора за раменните им зони.
  • Някои пружинни матраци могат да се обръщат, а при много модели едната страна е по-твърда от другата. В резултат на това на практика получавате два матрака в един. Това може да е от полза за двойки, които имат различни нужди.
  • Пружинният матрак осигурява отлична дишаемост.

  Недостатъци на пружинния матрак

  • При пружинния матрак е по-вероятно да усещате движенията на партньора си, отколкото при другите видове матраци.
  • Пружинен матрак с пружини Бонел може да издава малки шумове при движение. При пружинните матраци с джобни пружини всяка отделна пружина е затворена в малки текстилни торбички и поради това не издава шум.

  3. Матраци от пяна

  Матракът от пяна може да бъде изработен от няколко слоя от различни видове пяна. Матрак с ядро от полиетерна пяна и слой мемори пяна осигурява голям комфорт. Мемори пяната позволява на матрака да се оформя според тялото Ви.

  Някои матраци от пяна могат да се обръщат, а при много модели едната страна на матрака е по-твърда от другата. Това Ви позволява да адаптирате матрака от пяна към конкретните си нужди по време на сън.

  Предимства на матрака от пяна

  • Матракът от пяна е много адаптивен. Някои матраци от пяна почти обгръщат тялото Ви.
  • Матракът от пяна може да бъде по-малко "жив" от пружинния матрак, което означава, че е по-малко вероятно да безпокоите партньора си през нощта, ако се въртите.

  Недостатъци на матрака от пяна

  • Животът на матрака от пяна е по-кратък от този на пружинния матрак.
  • С течение на времето пяната може да загуби част от своята еластичност и адаптивност.

  4. Матраци от латекс

  Латексовият матрак е матрак от пяна, който съдържа комбинация от естествен или синтетичен латекс и други материали.

  Латексът е дишащ и осигурява добра опора на тялото. Латексовият матрак не се приспособява към тялото Ви в същата степен като матрака от мемори пяна.

  Латексовият матрак е сравнително твърд и е особено добър в осигуряването на опора там, където тежестта му е най-голяма, т.е. обикновено в областта на раменете и бедрата. Това помага на много хора да имат по-добър и ергономичен сън, особено на тези, които спят по гръб.

  Предимства на латексовия матрак

  • Праховите акари не могат да живеят в латексов матрак, така че ако имате алергия към прахови акари, латексовият матрак може да бъде най-добрият матрак за Вас и да Ви помогне да спите по-добре.
  • Латексовият матрак е изработен от естествен, дишащ материал, така че е добро решение за тези, на които им е топло, когато спят.
  • Със зони за опора в областта на гърба и лумбалната област латексовият матрак е добър избор, ако спите по гръб.

  Недостатъци на латексовия матрак

  • Хората със страничен сън няма да получат толкова голяма опора за раменете и бедрата си.
  • Латексовият матрак може да бъде по-скъп от другите видове.

  5. На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате матрак?

  Най-важното при покупката на нов матрак е да намерите матрак, който Ви кара да се чувствате удобно и Ви помага да спите добре.

  Факторите, които трябва да вземете предвид, включват: твърдост, размер и цена на матрака, както и телесно тегло и вид на леглото, за което купувате матрак.

  В следващата глава ще разгледаме всички горепосочени аспекти, за да можете да вземете информирано решение, когато сте готови да изберете матрака, който отговаря на Вашите нужди.

  6. Колко твърд трябва да бъде един матрак?

  Теглото и формата на тялото Ви помагат да определите твърдостта на матрака. По правило колкото повече тежите, толкова по-твърд трябва да бъде матракът Ви. Ако имате по-пълна фигура, матракът с опорни зони в областта на раменете и бедрата е подходящ за Вас. Матракът с определени зони на опора ще гарантира, че раменете и бедрата потъват в матрака както трябва и че гръбначният стълб остава изправен.

  Вашето тегло

  Твърдост на матрака

  Под 75 кг

  Ако тежите под 75 кг, трябва да изберете средно твърд матрак.

  Между 75-95 кг

  Ако тежите между 75 и 95 кг, трябва да изберете твърд матрак.

  Над 95 кг

  Ако тежите над 95 кг, трябва да изберете много твърд матрак.

  7. Размерът на матрака е важен

  Когато обсъждате размера на матрака, е важно да вземете предвид и колко души ще спят в леглото и с какво пространство разполагате в дома си.

  Съществуват няколко стандартни размера, които можете да използвате като ориентир.

  Кой размер матрак е най-подходящ за Вас?

  Размери

  Най-подходящ за

  90x190 / 90x200 см (единичен матрак)

  Най-подходящ за стаята за гости, където няма място за широко легло. Леглото за гости обикновено е с размери 90х190 см, така че единичният матрак е идеален за по-малка стая.

  Матраците от пяна обикновено са предпочитани решения.

  Вижте опциите

  135x190 / 140x200 см (двоен матрак)

  Добро решение за тийнейджъри, добре се вписва и в общежития или ваканционни къщи, където няма достатъчно място за по-широко легло.

  Вижте опциите

  160x200 см (Кинг сайз)

  Добро решение за двойки, които живеят в по-малък апартамент.

  Вижте опциите

  180x200 см (Супер кинг сайз)

  Най-добрият избор за двойки, които живеят в къща или по-голям апартамент. Матракът с размер "супер кинг" е идеален и ако единият от партньорите се движи често, докато спи. С матрак с размери 180x200 см има достатъчно място и за децата, които могат да се промъкнат през нощта.

  Вижте опциите

  Височината Ви също е фактор при избора на матрак. Като правило трябва да изберете матрак, който е поне с 20 см по-дълъг от ръста Ви.

  Ако спите на твърде къс матрак, вградените зони на комфорт няма да съвпаднат с тялото Ви и няма да получите необходимата опора. Това се отнася както за хората, които спят по гръб, така и за тези, които спят настрани.

  8. Изберете подходящия матрак за Вашата позиция за спане

  Когато говорим за положение по време на сън, всъщност се фокусираме върху позицията, в което заспивате. Това е позицията, в която можете да отпуснете мускулите си и да заспите дълбоко. Точно това чувство на релаксация Ви позволява да се събудите напълно отпочинали. Намерете матрак, който поддържа гръбначния стълб изправен, когато лежите в предпочитаната от Вас позиция за сън. Нашият обучен персонал може да Ви помогне и насочи.

  9. Кой матрак подхожда на кой тип легло?

  Възможностите Ви за избор на матрак зависят от вида матрак, който Ви е най-удобен, и от вида на леглото, което вече имате или планирате да закупите.

  В таблицата по-долу можете да видите кой матрак е най-подходящ за различните видове легла.

  Тип

  Пружинен матрак

  Матрак от пяна

  Матрак от латекс

  Рамка за легло

  Континентално легло

  Легло за гости

  Двуетажно легло

  10. Най-добрите матраци

  Вероятно сте забелязали, че има много модели, от които можете да избирате. И така, когато купувате матрак, какво трябва да търсите?

  В JYSK винаги сме готови да Ви помогнем и да Ви посъветваме при избора на матрак, така че да изберете модел, който да отговаря на Вашите специфични нужди, нчин за спане и бюджет.

  Можете да прочетете и другите ни ръководства за още вдъхновяващи съвети и препоръки за това как да създадете възможно най-добрата среда за спане.

  Не забравяйте да допълните матрака си с топ матрак и подматрачна рамка. Топ матракът може да удължи живота на Вашия матрак, а надматрачната постелка служи за хигиенни цели. Прочетете всичко за топ матраците в нашето ръководство.

  Открийте повече

  Гид легла

  Ръководство: Кой топ матрак да изберете?

  Как да предотвратите плъзгането на топ матрака си

  Изпробвайте матрак GOLD в рамките на 100 нощи